papildināts: Jaunieši vakaros driftē un apsūdz Jelgavas novada vadītāju sišanā (+ video) 32

 
Nozare.lv | 30.jūnijs 2015 10:32

Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone aģentūru LETA informēja, ka šī problēma šovasar aktualizējusies vairākos Jelgavas novada pagastos, kur vakaros jaunieši, traucējot mieru un pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, brauc pārgalvīgi un bīstami.

"Šā gada martā iedzīvotāju sanāksmju ciklā novada pagastos izskanēja sūdzības par pārgalvīgajiem braucējiem. Turklāt paši pakāpēji bieži nereaģē nedz uz iedzīvotāju, nedz pašvaldības darbinieku un pat novada vadības aizrādījumiem, kad tiek pieķerti," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Jelgavas novada pašvaldības policija konstatējusi, ka līdz ar vasaru problēma ir saasinājusies. "Jāteic, ka mūsu redzeslokā nonākušas vairākas vietas novadā, kur izteikti līdz ar vasaras iestāšanos šādi braucēji parādījušies vairāk, piemēram, Kalnciemā, Elejā, Vircavā, Staļģenē, Platonē, Lielplatonē, Sesavā un citur. Tie galvenokārt ir ciemu centri ar asfaltētu ceļa segumu," secinājis Jelgavas novada pašvaldības policijas priekšnieks Haralds Dauginovičs.

Foto: iAuto.lv

Viņš skaidroja, ka ir jāsaprot, ka tās ir arī blīvi apdzīvotas vietas, turklāt to tuvumā ir gan skolas, gan bērnudārzi. "Protams, vasaras laikā vakaros, kas ir šo pārgalvju braucamlaiks, šīs iestādes ir slēgtas, tomēr tas nemazina nedz neērtības apkārtējo māju iedzīvotājiem, nedz faktu, ka tas ir un paliek likuma pārkāpums," pauda Dauginovičs, piebilstot, ka reizumis netiek saudzētas privātās teritorijas, mazdārziņi, pļavas un citas vietas.

"Līdz šim esam aicinājuši ziņot par šādiem gadījumiem, tomēr lielākā problēma, ar ko saskaramies, ir cilvēku nevēlēšanās savas pretenzijas izteikt oficiāli, tas ir, ar iesniegumu. Savukārt, ja nav iesnieguma, sākt lietvedību pret šādiem braucējiem grūti. Neesam ceļu policija. Jā, varam apturēt, pārbaudīt uz alkoholu, tomēr nevaram sodīt, piemēram, par rupjiem braukšanas ātruma vai braukšanas kultūra pārkāpumiem, kas arī ir tas, ko viņi dara," skaidroja Jelgavas novada pašvaldības policijas priekšnieks.

Dauginovičs uzskata, ka problēma vismaz daļēji ir tajā, ka, ieguvuši autovadītāja apliecību, jaunieši domā, ka nu ir viss - nu var darīt, kā grib, un vienīgā reize, kad jābrauc pēc noteikumiem, ir CSDD eksāmenā. Nereti šādās reizēs pārkāpumos esot iesaistīti arī nepilngadīgi jaunieši. Tāpat būtisks apstāklis ir tas, ka mūsdienās automašīnas viegli un lēti pieejamas.

"Domāju, manas paaudzes cilvēki noteikti atcerēsies, ar kādu rūpību auto īpašnieki izturējās pret auto, kad tas tika iegūts. Turpretī mūsdienās auto reizēm nāk jau kā dāvana no vecāku puses līdz ar autovadītāja apliecības iegūšanu. Vai tiešām jaudīgs auto, pēc vecāku domām, ir labākā dāvana braucējam bez vērā ņemamas pieredzes? Tāpat ar spēkā esošu tehnisko apskati auto nopērkams par pāris simtu eiro," aprakstīja Dauginovičs.

"Ja problēmu vērtē dziļāk, noteikti pie vainas arī bezdarbība un iekšēja vēlme pēc asām izjūtām. Pieļauju, ka psihologi varētu to formulēt precīzāk, tomēr no mūsu pieredzes redzu, ka tā jauniešu grupa, kas tendēta meklēt šādas izjūtas jeb, vienkāršāk sakot, viņiem nepietiek ar esošo sajūtu spektru, tāpēc vai nu mēdz nodoties atkarības vielu lietošanai, vai arī pievēršas šādai braukšanai, tiekot pie asākām izjūtām. Tomēr, kopumā vērtējot pēdējo gadu traģiskos notikums uz Latvijas autoceļiem, kur iesaistīti jaunieši, iezīmējas tendence, ka cilvēki bez redzama iemesla rīkojas ārkārtīgi pārgalvīgi," uzskata Dauginovičs.

Pašvaldības policija veikusi pārrunas gan ar pārgalvīgajiem spēkratu stūrētājiem, gan ar viņu vecākiem. "Jā, mūsu bērnam ir auto, bet tas noteikti nav viņš - tā bieži vien mums atbild, kad cenšamies veikt pārrunas ar vecākiem. Te vēl jāpiemin, ka bez pašiem braucējiem ir arī līdzbraucēji, kas bieži ir nepilngadīgi, tomēr piedalās šādās neatļautās izklaidēs. Nav šaubu, ka, redzot pilngadīgo piemēru, arī viņi, sasniedzot pilngadību, varētu pievērsties šai bīstamajai izklaidei," prognozēja Dauginovičs.

Iedzīvotāji par šādiem pārkāpumiem, kā arī citām problēmām aicināti ziņot Jelgavas novada pašvaldības policijasinspektoriem vai Valsts policijai, skaidroja Kaņepone.

Šajā sakarā jāņem vērā šī ziņa: 
Policija pārbauda sūdzību, ka Jelgavas novada vadītājs iesitis jaunietim

Valsts policija (VP) noskaidro nedēļas nogalē notikuša konflikta apstākļus, pēc kura saņemta sūdzība, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) esot piekāvis kādu jaunieti, savukārt no pašvaldības vadītāja saņemta informācija, ka jaunieši agresīvi vadījuši auto, bojājot ielu un radot draudus cilvēkiem.

VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka VP noskaidro apstākļus administratīvā lietvedībā par incidentu, kas noticis piektdien, 26.jūnijā, ap plkst.21.30 Vircavas pagasta Mazlauku ciematā, bet, lai izvairītos no varbūtēja interešu konflikta, viņš nolēmis šo lietvedību uzticēt nevis VP Jelgavasiecirknim, bet gan VP Dobeles iecirknim.

No kāda jaunieša VP saņemts iesniegums par to, ka Caune Jelgavas novada pašvaldības policijas darbinieku klātbūtnē esot iesitis jaunietim. Pirms tam pašvaldības vadītājs ar savu auto esot mēģinājis aizšķērsot ceļu jaunieša vadītajai automašīnai.

Savukārt no novada pašvaldības vadītāja un pašvaldības policijas saņemta informācija, ka jaunieši agresīvi vadījuši automašīnu.

Laidiņš informēja, ka jaunietim, kurš sūdzējies kā cietušais miesas bojājumu nodarīšanā, nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze.

Pagaidām tiek noskaidroti notikušā apstākļi, tāpēc lietvedība vēl nav par konkrētu pārkāpumu, un pastāv iespēja, ka varētu būt arī divas administratīvās lietvedības, kurās tiek izvērtēta gan jauniešu rīcība, gan pašvaldības pārstāvju rīcība, skaidroja VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks.

Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone aģentūrai LETA apstiprināja, ka novada domes priekšsēdētājs pagājušo piektdien ir "iesaistījies situācijas risināšanā, ziņojot policijai par iespējami pārgalvīgu autobraucēju, kā arī rezultātā starp autobraucēju un novada domes priekšsēdētāju izcēlies konflikts, taču jau pašvaldības policijas klātbūtnē. Ir ierosināta administratīvā lietvedība, un kamēr tā norit, plašāki komentāri netiks sniegti".

Kaņepone skaidroja, ka par konflikta cēloni kļuvusi jauniešu agresīvā automašīnas vadīšana, kas pašvaldības vadītājam šķitusi nepieļaujama.

Vispirms Caune esot ziņojis pašvaldības policijai, tad iesaistījies pats.

Foto: Ekrānšāviņš no youtube.com

"Jā, apstiprinu, ka esmu personīgi reaģējis uz jauniešu nelikumīgu rīcību novada teritorijā un iesaistījis pašvaldības policiju. Turklāt pārkāpumos bija iesaistītas nepilngadīgas personas. Incidents, kas izvērsās piektdienas vakarā, notika pašvaldības policijas klātbūtnē, un, visticamāk, katrai pusei ir sava versija. Kamēr policija to noskaidros, plašākus komentārus nesniegšu," pauda Caune.

 
Visi komentāri
 
kasinsh79 30.jūnijs 2015 10:44
27 8 Atbildēt

Mani patiešām interesē, pie kā griezties šādās situācijās, ja debilie "wanna be drifter" traucē mani ar savu ārdīšanos burtiski netālu no manas mājas MAXIMA lielveikala stāvvietā vēlās nakts stundās? Vasarā to pavada arī kūpoša riepu gumija.

Esmu zvanījis policijai, jēgas nekādas.

Esmu zvanījis arī pašvaldības policijai, bet tā satūļājas tik ilgi, ka visi zīmuļi jau prom.

Goda vārds, reizēm gribētos, lai kāds tur nošķiļas tik pamatīgi, ka nodarbi vairs negribēsies atkārtot.

MAXIMA ir vairākkārt prasīts uzstādīt "guļošos policistus" - joprojām nekā. RIMI savulaik pie SPICE šo stulbumu izskauda ātri, uzstādot vairākus.

Galvenais - tas tiešām traucē. Absolūtu bezsmadzeņu radījumu saiets. Tā kā saprotu Jelgavas puses iedzīvotājus.

LMT 30.jūnijs 2015 10:58
6 21 Atbildēt

Cik reizes jau Tev esmu teicis - nomani dzīvesvietu. Ja vari atļauties braukt ar BMW, dad nopērc arī normālu dzīvesvietu, kas nav Zoļikā un pie Maximas.

kasinsh79 30.jūnijs 2015 11:05
15 3 Atbildēt

Man ļoti patīk mana dzīvesvieta ;)

Tāpēc tāds ierosinājums netiks izskatīts.

wanna be pro drifter 1.jūlijs 2015 0:22
2 1 Atbildēt

Nu ko, sūd*gi TEV !

anonimikis 1.jūlijs 2015 16:43
3 1 Atbildēt

var ierīkot nakts šautuvi. sazīmē uz asfalta oranžus apļus un bliez pa tiem ar gaiseni. Ja pa vidam trāpas kāds noskretušāks bmw, tad tās ir viņa problēmas. Ja var atļauties nopirkt bmw, tak var arī normālu vietu atrast kur driftot.

LMT 30.jūnijs 2015 10:59
19 8 Atbildēt

Par jauniešiem - atbalstāma nodarbe, visu cieņu. Iemācīsies normāli braukt un ķīlēt mašīnas.

kasinsh79 30.jūnijs 2015 11:06
18 7 Atbildēt

Trasē - varbūt.

Pilsētā pie veikala - nekādā gadījumā.

Fizisku konfliktu neatbalstu, iznīdēsim to niķi legāli ar Valsts policijas palīdzību.

Nortel 30.jūnijs 2015 11:15
18 3 Atbildēt

Ja lielveikalu saimnieki gribētu šo problēmu atrisināt, tad paši varētu nodot video novērošanas kameru ierakstus valsts policijai.

Ingus 30.jūnijs 2015 11:16
15 3 Atbildēt

Teikshu ka vajadzetu taisit pieejamas trases kur shiem cilvekiem butu vieta prieks ardishanas !

GB12 1.jūlijs 2015 13:20
7 0 Atbildēt

Un kurš par to maksās? Ja tās vietas būs par maksu, tad diezvai šitie cukurgalvas to darīt. Viņiem naudas parasti nav normālai auto uzturēšanai, kur nu vēl maksas trasēm.

Kristaps V. 30.jūnijs 2015 11:29
1 6 Atbildēt

Jelgava ir mana dzimtene, tur ir mani draugi un mans rajons, es pazīstu tos džekus, kuri skrienās. Esmu pats braucis 540 Bembī uz automāta, taisa 100 ap 6 sek.

Bet es neatbalstu tādus pasākumus, tāpēc nopirku Volvo un pārvācos uz Rīgu un sāku ģimenes dzīvi.

... 30.jūnijs 2015 12:07
13 2 Atbildēt

Cik var par to runāt!? Cilvēkiem ir dažādi hobiji un vienam otru vajag respektēt - drifto nomaļākās vietā, lai netraucē iedzīvotāju naktsmieru, bet nekādā gadījumā nevajag aizliegt. Viss labāk būtu, ja pašvaldība beidzot to atrisinātu un uzbūvētu trasi! Nav nauda? Simboliska naudas maksa par trases izmantošanu, sacensību laikā ieejas maksa segtu trases būves/uzturēšanas izdevumus un beigās vēl pašvaldībai būtu labi ienākumi.

alex 30.jūnijs 2015 12:18
11 2 Atbildēt

kur tad mums viriem izklaideties, lai priecajas ka nedzeram

KUpidons 30.jūnijs 2015 12:24
1 1 Atbildēt

ir staļģene redzēts passat peleks ,raķete

ezis71 30.jūnijs 2015 18:27
12 1 Atbildēt

Kad mēs paliekam vecāki tad paši aizmirstam tos sūdus ko vārījām jaunībā!

Artis 30.jūnijs 2015 18:34
9 2 Atbildēt

Atbalstu šo nodarbi,vienīgā problēma ir tiešām ka nav kur to darīt.. Aizliegt? Tad varbūt aizliegsim cilvēkiem ēst un dzert? Varam arī aizliegt braukt ar moci,JO TAS TAČU BĪSTAMI...

māriņš 30.jūnijs 2015 20:13
0 0 Atbildēt

Ja būtu vairāk vietas kur izpausties tad puikas mazāk gonkotu pa ielām. Man tuvākā asfalta trase ir Rudes kartodroms un viss.

Pilsēta tās lietas varētu nokārtot ar piemēram kādu vecu laukumu lai puišeļi brauc un ardās tālāk no dzīvojamiem rajoniem.

Kādreiz drifts notika arī Vaiņodes lidlaukā, bet tur arī viss apstājās un tagad tur nemaz virsū nevar tikt ar mašīnu, izstaigāju ar kājām tur nekas nenotiek un braukt pa viņu arī nedrīgst.. Kāpēc tā?

māriņš 30.jūnijs 2015 20:15
2 0 Atbildēt

Un lai normāli iemācītos savāk autiņu, vajag trenēties lai zin ko darīt ja sanes vai izšauj riepu.

Tādā ziņā liels paldies Biķernieku drošas braukšanas skolai kas piedāvā vienu mācību stundu pa velti.

iAuto 30.jūnijs 2015 20:18
2 1 Atbildēt

tas gan!

iAuto 30.jūnijs 2015 21:56
2 0 Atbildēt

Viss tur nav tik viennozīmīgi, konflikts attīstās un iesaistīta esot arī novada vadība, skaties VIDEO ziņas beigās

antons 30.jūnijs 2015 22:22
7 2 Atbildēt

Dauginovica kungs!!! jus jau "cienitais" muldaties konkreti pa sabiedrisko tv un izblamejaties-visiem jauniesiem lika iepust trubina...kas tad tur bija sadzeries?!?!?! :D :D :D bus ta ka ar tam Caunes nosautajam stirnam-medibas nebija un speleja karinu ar spelu ierociem... :D meli meli un velreiz meli nak no šo "priekšnieku" mutēm! p.s. neaizstāvu agresīvos jauniešus

MJanis 30.jūnijs 2015 23:11
1 1 Atbildēt

Akujeķ ...Centners jau sen prasās aizņemt Rubika vietu Vagonparkā .... "Tiesisko" valsti te gan nebūtu par sliktu vaigā saredzēt ....

Garais 30.jūnijs 2015 23:36
6 1 Atbildēt

Resnais smirdulis caune jau pats pelnijis ar steku pa dupsi,cik stirnas nošāva malumednieks tāds,domā ka strādājot ciemapadomē baigi krutais

dievs 30.jūnijs 2015 23:48
6 3 Atbildēt

ziedoni, man liekas, ka tu drīz vien pats dabūsi pa galvu, atradies te pagasta boss. Pafilmē, piesaisti policiju, dari visko tamlīdzīgu...bet netaisi bosu no tevis un nepacel roku...suka. Un vēl melo, bļin, ātri bazarēdams, sprauž ausīs...nelietis :@

eu 30.jūnijs 2015 23:51
0 11 Atbildēt

mudak , tak paņem nofilmē un aiznes uz mneteni veido , tur būs redzami auto nr utt., bļe kāds lohs ja pats nav veel aozdomaajies

kasinsh79 1.jūlijs 2015 7:40
22 5 Atbildēt

Viens no "Wanna be drifter" Jelgavā dabūjis pa muti :D

Pelnīti, pelnīti!

anonimikis 1.jūlijs 2015 16:41
26 2 Atbildēt

20-gadīgs braucējs ar vecu bmw un brauc godīgi? tur pat beigtam pitonam jāsmejas.

M 1.jūlijs 2015 17:54
7 1 Atbildēt

Igors sāka raudāt.... !!! :))))))))

Chankaishi 2.jūlijs 2015 5:43
1 0 Atbildēt

Nu jaa, tas ir sarezhgjiitaak kaa manos jauniibslaikos, kad jaunieshi ar mochiem aardijaas. Toreiz Latvijaa kaut kaa ievirziija to lietu pusliidz oficiaali ar amatieru saciiksteem un tamliidziigi, toreiz gan arii nauda taadaam lietaam bija atkariiga tikai no speejas naudu izsist, nevis no taas esamiibas. Katraa gadiijumaa - Caune ir aaksts un trulikjis! Gandriiz katraa lielaakaa ciemaa ir vecaas fermu teritorijas ar asfalteetiem pievadceljiem - nemaz tik lielu naudu nevajadzeetu, lai daudz-maz tos savestu kaartiibaa un ljautu izveiciigaakajiem jaunieshiem pashiem to visu vadiit un organizeet, nevis baazties virsuu ar saviem likuma burtiem! 20-gadiigs brauceejs ar vecu BMW ir muusu naakotnes cilveeks! Vinjsh nav ierobezhojams, tik var paliidzeet pienjemties praataa, atbalstot un ievirzot pareizajaa virzienaa. Labaak buutu sariikojushi starpciemu dragreisu ar uzvareetaaju apbalvoshanu - tipa sponsoreeshanu mikroshosejas gonkaam Bikjerniekos!

Nelabojams 2.jūlijs 2015 8:50
2 0 Atbildēt

Problēma ir daudz nopietnāka un dziļāka, nekā mums pa brīžam liekas. Bet atslēgvārdi ir jau rakstā: "...jauniešiem trūkst asu emociju." Un riska - reāla riska. Acīmredzot, ir pietiekami daudz cilvēku, kam tas ir nepieciešams. Diemžēl, mūsu flegmatiskajā un politkorektajā sabiedrībā, kuru pa lielam pārvalda labklājībā pārgarlaikojušies pensionāri, asas emocijas var dabūt tikai kaut kādā šādā veidā, vai - ar noziedzīgu darbību. Normālais ekstrēmais sports šeit nepalīdzēs, jo tas prasa pārāk daudz disciplīnas. Atceramies 100 gadus vecus notikumus, ar kādu entuziasmu miljoniem jauniešu metās viens otru nokaut tā Kunga un ķeizara vārdā, un tad sapratīsiet, kā viņiem patiesībā pietrūkst (neapzināti!). Kaut gan mūsdienās tā noteikti nav izeja, jo tur pa lielam valdīs tehnoloģijas, ja izcelsies, kas nopietns.

Derglis 2.jūlijs 2015 8:59
1 0 Atbildēt

Jā, vēl par "normālo" ekstrēmo sportu - ja tur kādam kaut kas atgadās, tad visa šī penžu un miermīļu sabiedrība šūmējas un par to vien domā, kā tur, uzspiežot ar likumu, mazināt riskus - kas patiesībā ir šo nodarbju pamata būtība.

Par noziedzības sasaisti ar vajadzību pēc asām izjūtām ļoti labi varētu pastāstīt mūsu gumijlēcēji.

+ manuprāt, šī riska un izjūtu vajadzība ir tas, kas jaunus cilvēkus šķietami neizprotami dzen, piemēram, musļiku teroristu un pat pašnāvnieku rindās, bet reliģiskais fanātisms tam visam ir tikai ietvars.

kasinsh79 2.jūlijs 2015 10:35
1 0 Atbildēt

Pēdējiem komentāriem - liels cepums :)

Jo problēma, iespējams, ir dziļāk meklējama.

Adrenalīna trūkums, vēlme izcelties vienaudžu vidū, vēlme būt par t.s. "sliktajiem zēniem" u.tml.

Starp citu, atceros sevi 18-mit gadu vecumā. Braukāju ar Kadett 1,8Gsi - spridzekli tam laikam. Bija man niķis ļoti ātri braukt it visur. Labi, ka tā viss beidzies :D

Bet noteikti nekad neesmu sagādājis raizes citiem, kuriem nav līdzīgu vēlmju ārdīties, klausīties, kā kauc riepas (kur nu vēl naktī) utt. Tad jau laikam audzināts tiku adekvātāk nekā daži labi tagad. Nu, jā - man tagad 36 - spēju saprast arī ne tik būtiski jaunāku izklaides un priekus, bet - tam domātas trases, treniņi, rūpīgāka pieeja (sports). Citādi tā rīcība tagad izskatās pēc totāla neorganizēta haosa, kas krīt uz nerviem citiem.

Jelgavā čalītis pilnīgi pelnīti dabūja pa muti, jo lika mīksto uz līdzcilvēkiem. Lai priecājas, ka citur neatdod galus vispār - ja nu uzrausies uz kādu ar stroķi vai citādi garīgi vājāku..

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti