Konceptuāli atbalsta prasības noteikšanu šoferiem dokumentus "iedot rokās" policistiem pārbaudei 16

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 2.februāris 2017 11:44

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz likumā noteikt prasību transportlīdzekļu vadītājiem dokumentus ne tikai parādīt, bet arī iedot pārbaudei pēc tiesībsargājošās iestādes pārstāvja pieprasījuma.

Saskaņā ar Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija rosinājumu likumā plānots precizēt, ka mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam jābūt klāt attiecīgiem dokumentiem, kas pēc policijas darbinieka, robežsargu vai muitas amatpersonu pieprasījuma jāiedod tiem pārbaudei.

Komisija skaidroja, ka praksē ir gadījumi, ka daudzi transportlīdzekļu vadītāji minēto tiesību normu interpretē tā, ka transportlīdzekļa vadītājam, piemēram, pēc policijas darbinieka pieprasījuma ir tikai vizuāli jāuzrāda (jāparāda) dokumenti, nevis jāiedod dokumenti pārbaudei. Līdz ar to faktiski bieži vien rodas konfliktsituācijas starp policijas darbiniekiem un transportlīdzekļa vadītājiem.

Tāpat likumu plānots papildināt ar punktu, kas aizliedz transportlīdzekļa vadītājam lietot alkoholiskos dzērienus, narkotiskas vai psihotropas vielas pēc tam, kad transportlīdzeklis tiek apturēts pēc policijas darbinieka vai robežsarga pieprasījuma, līdz reibuma stāvokļa konstatēšanai nepieciešamās pārbaudes izdarīšanai vai atbrīvošanai no šādas pārbaudes, kā arī atteikties no šādas pārbaudes. Šādu pat aizliegumu transportlīdzekļa vadītājam paredzēts noteikt pēc ceļu satiksmes negadījuma.

Komisijas deputāti skaidroja šo izmaiņu nepieciešamību ar to, ka pašlaik Ceļu satiksmes noteikumos, kā arī likumā nav tiesību normu, kas aizliegtu atteikties no alkoholisko dzērienu, narkotisko vai psihotropo vielu pārbaudes, lai gan par to ir paredzēta atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa.

Tāpat likumprojekts paredz veikt precizējumus, ņemot vērā, ka saskaņā ar grozījumiem Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredzēts mainīt esošo kārtību, nosakot, ka persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli par ārvalstīs reģistrētu divu dažādu kategoriju automobiļa izmantošanu ceļu satiksmē Latvijā maksā atbilstoši automobiļa izmantošanas laikposmam.

Saeimai par likumprojektu vēl būs jābalso otrajā un arī trešajā, galīgajā, lasījumā.

 
Visi komentāri
 
Erix 2.februāris 2017 16:35
2 0 Atbildēt

Līdz 2105.gada 31.decembrim šāda prasība bija spēkā. Tad stājās spēkā jaunais CSL un CSN, kur vairs bija tikai prasība "uzrādīt". Tagad ir pagājis tikai nedaudz vairāk kā gads un atkal tiek tērēti valsts administratīvie resursi, lai šos normatīvos aktus atkal grozītu atpakaļ.

Pieņemu, ka atkal jau tādēļ, lai "uzlabotu satiksmes drošību".

Nesaprotu tikai vienu - kādēļ šāda izdevumu pozīcija nav minētajā šajās lieliskajās reklāmās? www.fm.gov.lv/lv/sadalas/va...ek_mana_nauda/

msh 2.februāris 2017 18:04
10 0 Atbildēt

Es kaut ko nesaprotu - līdz šim drīkstēja nedot? Jeb te tagad jauc ar to situāciju, kad vienkārši dokumenti nav līdz?

Erix 2.februāris 2017 23:13
6 2 Atbildēt

Jā, kopš 2016.gada 1.janvāra ir "jāuzrāda" - t.i. prasība ir identiska tai, kāda "Likumā par Policiju" ir attiecībā uz dienesta apliecības uzrādīšanu. Tā kā policisti savu apliecību nekad rokās nedod, acīmredzot viņu uzskatā "uzrādīt" nozīmē tieši to - parādīt, nedodot rokās. Tikai viņiem nepatīk, ka tas tiek darīts abpusēji vienādi.

Bizkits 3.februāris 2017 11:01
1 1 Atbildēt

Varēja arī caur stiklu UZRĀDĪT dokumentus un nedot rokās policistam. Tas tādiem, kuriem nav ko darīt un ir vēlme pakasīties un parādīt savas juridiskās oliņas!

Erix 3.februāris 2017 12:13
3 1 Atbildēt

Kādēļ policistam Jūsu ieskatā NAV jādod rokās savu dienesta apliecību, bet vadītājam IR? Arī policists nav nekāds viltojumu eksperts. Diemžēl tieši policisti savas apliecības pat negrib izvilkt no maka, rāda daļu informācijas aizsedzot ar pirkstu u.t.t. Prasība policistam ievērot likumu nav vēlme pakasīties, bet gan tikai vēlme dzīvot tiesiskā, nevis policejiskā, valstī.

experc 5.februāris 2017 13:24
2 0 Atbildēt

tāpēc, ka tu paņemsi vina apliecību un aizbrauksi vai sabojāsi. Ir bijusi reāla situācija. Bet policists ar tavu apliecību neaizbēgs ( ja tas ir īsts policists)

Aizej pie ārsta.

experc 5.februāris 2017 13:47
2 0 Atbildēt

Varbūt tev vēl pistoli iedot paturēt?

Pēc savas "apskates" tu "nejauši" iemetīsi kruķa apliecību peļķē. Ko tev izdarīs? Tāpēc - Aizmirsti!!! Tā nebūs, ka tev dos rokās svarīgu dokumentu.

Tu domā ka katram narikam vajag dot rokās apliecību?

Dažreiz lasu tādus kā tu, un nožēloju, ka es neesmu policists. Es tevi viegli noliktu. Pēc likuma. Priecājies, ka poliči negrib vai nemāk tā rīkoties.

Pirmkārt - tevi var aizsūtīt uz narkoloģisko pārbaudi. Tu izskaties, tava uzvedība liecina, ka esi narkomāns.

Otrkārt, var izsaukt savus draugus lai aizved tevi uz pārbaudi, jo redz, tu izskaties pēc meklēta noziedzinieka.

Es neesmu policists, tāpēc nezinu visas iespējas,, bet ja būtu, es tad tevi izdupsētu tā, ka vairs nespirinātos.

..

Atceries vienu lietu - noteikumu pārkapšana ir maksas pakalpojums. Ja tu pārkāp un tevi nenoķer, priecājies ka nenoķera, nevis kad noķer - brīnies un smirdi.

reku 2.februāris 2017 20:35
0 4 Atbildēt

Pareizs lēmums ,dokumenti ir jādot policijas darbiniekam rokās.Kā nakamo vajag pieņemt likumu ar dubinālu dažam labam atgriezt smadzenes orbītā.

he 3.februāris 2017 19:31
2 0 Atbildēt

reku muļķis pa lauku jož-laikam ar dubinālu dabūjis!!!

Inese 3.februāris 2017 9:40
0 0 Atbildēt

Ik katru kustību, drīkstēšanu/ nedrīkstēšanu aprakstīt likumā? Šķiet, ka pamazām kļūstam par būtnēm bez morāles, bez dabiskas izpratnes par lietu kārtību. Skumji.

Erix 3.februāris 2017 10:25
7 2 Atbildēt

Taisnība un vienlaikus nē. Jā - ikdienā mūsu dzīvē sen ir par daudz regulējumu. Tomēr to nekādi nevar attiecināt uz policijas darbību. Policists nav "tāds pat cilvēks, kā visi", bet gan persona, kam ir ar likumu piešķirta īpaša vara līdz pat tiesībām nošaut kādu! Tieši tādēļ ikkatrai kustībai drīkstēšanai un nedrīkstēšanai attiecībās ar policiju ir jābūt aprakstītai likumā. Un jāatceras, ka parastam cilvēkam ir atļauts viss, kas nav aizliegts. Bet policistam ir aizliegts viss, kas nav atļauts. Diemžēl mūsu policija un liela daļa sabiedrības atbalsta policejiskas valsts modeli, kurā vara ir policista subjektīvai izpratnei, nevis tiesiskumam, ko teorētiski esam deklarējuši savas valsts pamatos.

experc 5.februāris 2017 13:52
0 0 Atbildēt

tāda mums ir sabiedrība. Komunistu pēcteči kas dzīvoja ar nekulturāliem aziātiem.

Mums vajag tādu policiju kā ASV. Tad ātri te kārtību ieviestu. Bet mūsu mamļiki narikiem neko izdarīt nevar, jo redz to nedrīkst, un to...

Erix 5.februāris 2017 18:26
1 0 Atbildēt

Diemžēl dzīve sapņos par skaisto ASV daudziem ir sabojājusi priekšstatu par realitāti. Arī ASV šobrīd kreisie ir ķērušies pie vardarbības. Līdz pat atklātiem draudiem nogalināt policistus, kas reizēm tiek arī īstenoti. Diemžēl komunistu pēcteči ir nevis mūsu pagātne, bet gan Eiropas un ASV šodienas realitāte. Krievijā komunisms jau sen kā ir aizstāts ar nacionālistisku pusmežonīgu kapitālismu. Un "nekulturālie aziāti" tiek milzu ātrumos importēti Eiropā un ASV. Un tā policija, kas ir gatava "drāzt" savējos, ir bezspēcīga pret imigrantiem. Un ja tādi, kā Jūs, turpinās aizstāvēt šo policejiski bezzobaino "policiju", ātri vien paši attapsieties cietumā par to, ka atļausieties aizstāvēt savu sievu no neaizskaramā imigranta vēlmes izvarot.

Vernons 3.februāris 2017 10:58
0 0 Atbildēt

"Likums par policiju" 4. pants. Skan apmēram tā: "Policija drīkst darīt visu ko atļauj Likums, mēs savukārt visu, ko Likums neaizliedz".

Vispār, pasi neapzinoties, esam uzbūvējuši policejisku Valsti.

Erix 3.februāris 2017 12:06
1 0 Atbildēt

Nevajag tik vispārīgi - ir cilvēki, kas vienmēr ir apzinājušies, kurp viss iet un kas vienmēr ir bijuši pret to. Diemžēl demokrātija liek iet vairākuma nosprausto kursu. Un tā nav tikai mūsu valsts problēma, bet gan visas rietumu civilizācijas. Brexit un Trampa ievēlēšana rāda, ka cilvēki sāk mosties un saprast, tomēr ļoti iespējams, ka ir jau par vēlu.

hj 13.februāris 2017 17:01
0 0 Atbildēt

Kāpēc man jadod rokās ja vi''nš tiko bijis cinci nokratīt ,kāpēc man viņa baciļi jāliek makā?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti