Auto tirgotājs: izmaiņas PVN shēmu novēršanai radījušas absurdu situāciju un zaudējumus godīgiem tirgotājiem 9

 

Audi Q7 Foto: iAuto.lv

iAuto | 26.marts 2017 11:45

Lietota auto iegāde daudziem šķiet laimes spēle, kurā var iegūt gan ļoti labi uzturētu automobili, gan iekrist ar cenai neatbilstošu piedāvājumu.

Lietotu auto tirgus bieži tiek piesaukts arī saistībā ar PVN izkrāpšanas shēmām, tāpēc kopš gada sākuma ir stājušās spēkā vairākas izmaiņas likumos, kas regulē automobiļu tirdzniecību un reģistrāciju.

Tostarp stājušies spēkā arī noteikumi, kas paredz, ka tiem automobiļiem līdz piecu gadu vecumam, kuri iegādāti citā ES dalībvalstī un pirmoreiz tiek reģistrēti Latvijā vai kuri gada laikā pēc pirmās reģistrācijas Latvijā atkārtoti iegādāti citā ES dalībvalstī un atkārtoti tiek reģistrēti Latvijā, Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā tiek uzlikts atsavināšanas aizliegums 15 dienu garumā, kura darbības laikā VID veic nodokļu administrēšanas pasākumus, pēc kuru pabeigšanas atsavināšanas aizliegumu dzēš.

Par situāciju lietotu auto tirgū portāls iAuto sarunājās ar autosalona “Baltie” auto tirgus ekspertu Kārli Eidi, kurš apstiprina valdošos priekšstatus par lietotu auto tirgu – tas lielā mērā ir balstīts ar sagrozītiem odometriem, sistu automobiļu tirgošanu un PVN shēmām, taču uzsver, ka, par to runājot, lietotu auto tirgus būtu jādala divos segmentos – lietotu auto tirgus un mazlietotu auto tirgus: “Ja skatāmies lietotu automobiļu tirgu, tad tajā raksturīgi ir tirgot sistus un ‘attītus’ automobiļus. Savukārt mazlietoto auto tirgū biežāk sastopamas PVN shēmas. Protams, arī tur var atrast kādus, kas groza odometrus, bet normāli tirgotāji to cenšas nedarīt. Ja pavērojam lietotu automobiļu cenas Latvijā un Vācijā, tad Latvijā tās ir zemākas. Bet jāsaprot, ka Vācijā nav nekādu brīnumnoliktavu, kur tās mašīnas stāv un var dabūt lētāk. Mobile.de ir labs indikators. Piemēram 2009. gada “Audi A6” ar 200 000 km nobraukumu Latvijā ir lētāks nekā tur. Ja šis auto būs kalpojis par taksometru un nobraucis divreiz vairāk, tad tas arī Vācijā būs lēts. Tādu tad paņem, sakopj un atsvaidzina, un tirgo te. Mazlietotu auto tirgū gan tas nav izplatīti – vairāk PVN shēmas, kas tagad ierobežotas, un var gadīties pa kādam sistam auto.”

Nissan Foto: iAuto.lv

Jautājot par to, vai un kā iespējams ierobežot odometru grozīšanu, Eidis piebilst, ka šeit ko mainīt ir ļoti grūti - jāizglīto cilvēki un jāatceras, ka automobiļi vienmēr jāpārbauda. Taču arī tas ne vienmēr ir viegli izdarāms, jo dīleri ne vienmēr vēlas sniegt informāciju cilvēkiem, kas nav mašīnas īpašnieki. Runājot par iespaidu, kādu radījuši jaunie ierobežojumi, lai novērstu PVN shēmošanu, Eidim ir divējādas domas: “No vienas puses mani šie ierobežojumi priecē, jo tas kaut nedaudz sakārtos tirgu. Tas bija ārprāts, kas bija līdz šim – cenas, cenu dempingi, PVN shēmas. Bet no otras puses šis 15 dienu ierobežojums reģistrācijai auto tirgotājiem rada zaudējumus. Patiesībā ir radusies absurda situācija. Piemēram, ja vēlamies tirgot mazlietotu, vienu gadu vecu “Volkswagen Golf” no Vācijas ar cenu 17 000 EUR, tad 15 dienas mēs to nevaram reģistrēt. Kamēr tādam 2011. gada “Porsche Cayenne Turbo”, kas maksā daudz vairāk, šāda aizlieguma nav, jo likums nosaka atsavināšanas aizliegumu līdz 5 gadus veciem auto.”

Kā risinājumu PVN shēmotāju apturēšanai, neietekmējot godīgos autotirgotājus, Kārlis Eidis iesaka aizliegt pusgadu vai gadu Latvijā atkārtoti reģistrēt tādus transportlīdzekļus, kas bijuši reģistrēti Latvijā taču izvesti uz ārzemēm. Tāpat Eidis arī apšauba VID kapacitāti veikt auto pārbaudi, ņemot vērā likumā noteikto 15 dienu termiņu, jo tam papildus nepieciešami cilvēkresursi. VID drīzāk būtu jāizvērtē auto tirgotāji, kuriem šo aizliegumu piemērot un kuriem ne. 

Raksti komentāros savu viedokli par to, kas vēl būtu darāms, lai uzlabotu lietotu auto tirgu Latvijā!

Lasi portālā iAuto par šo tēmu vēl:

 
Visi komentāri
 
111 26.marts 2017 12:27
17 0 Atbildēt

lietotu un mazlietotu auto tirgus? vai man vienam šķiet, ka lietots pie mums nokļūst un tiek pārdots mazlietoto kategorijā? :D

viencexperc 26.marts 2017 14:13
2 1 Atbildēt

Godīgi autotirgotāji?

Ha!!!

gunbox 27.marts 2017 9:56
3 4 Atbildēt

CSDD tehniskajā jāievieš pārbaude uz iedzītajiem auto. Ja rodas pat mazākā aizdomas, ka ir atgriezts, ja vizuālais neatbilst kilometrāžai, neizlaist cauri skatei. Tādus kā BMW vispār nav iespējams atgriezt bez paliekošām pēdām. Bet vajadzīgi instruktāža no cilvēkiem, kas zina, kur jāskatās un kā noteikt. Tā pat arī nelaist tos, kuriem auto nesošās konstrukcijas ir vilktas un metinātas. Tā pat arī jāsadarbojas ar visām pirmspirkšanas diagnostikām. Ja auto tajās figurē, kā bojāts vai uzķer aizdomīgas attīšanas pēdas, tā uzreiz ķeksis CSDD datu bāzē. Un obligāti jāsien klāt VIN numurs pie auto reģ. numura, bez iespējas mainīt reģ. numuru līdz "kopa molai". Regulāras Rumbulas auto inspekcijas uz attīšanu. Viss ir organizējams un štukojams, tikai LV ir viens liels BET. Nekas netiek darīts, kamēr kādam no tā nerodas bizness un ar manis pieminētajiem variantiem kādam noteikti bizness būs sačakarēts. Liela daļa nerakstīs uz auto, ka tikko no Vācijas, kaut gan Vāciju nav redzējis.

Torkijs 27.marts 2017 12:25
0 3 Atbildēt

"bez iespējas mainīt reģ. numuru līdz "kopa molai".

Un ko darīt nr. zādzības vai nozaudēšanas gadījumā?

gunbox 27.marts 2017 13:40
2 1 Atbildēt

google tev būs labākā draudzene. ;)

Torkijs 27.marts 2017 15:14
0 1 Atbildēt

Laikam neprecīzi uzdevu jautājumu.

Gribēju teikt to, ka, ja būtu aizliegts mainīt nr. tāpat, tad paplielinātos nr "zaudēšana" un "zādzības". Un cits nummurs rokā.

gunbox 27.marts 2017 16:22
1 0 Atbildēt

Īsti tā pat tevi nesapratu. Ja reiz numurs ir piesiets VIN, tad nekāda zādzība vai zaudēšana nav rezultatīva nevienā gadījumā, jo uz cita auto tā pat nozagto nedrīkstēs likt, jo tam citam auto ir cits VIN. Un tavam auto citu reģ.nr. nedrīkst uzlikt, jo VIN ir piesiets pie viena reģ.nr. un cits nedrīkstētu būt.

msh 28.marts 2017 19:19
0 0 Atbildēt

Foršu sviestu tu te sludini, un šis tavs piemērs ir visspēcīgākais. Tava utopija - tev nozog numurus, bet tev jāliek atpakaļ tādi paši kā vecie jo tak uz citas mašīnas tos nedrīkstēs likt [tagad drīkst?] - zaglis uzliek tos numurus uz citas mašīnas, vēlams, tādas pašas kā tev, un viņam ir nosplauties ka viņš to nedrīkst darīt :D , un pielej pilnu bāku un aizlaižas vienā, otrā, trešajā tankā, bet drāž tevi, jo uzpildījās un aizlaidās mašīna ar tādu numuru kā tavai mašīnai...

Tikmēr šobrīd - nozog numuru, tu uzliec citu numuru un tev ir dziļi pajāt kas notiek ar tev nozagtajiem numuriem, jo tādi vairs ar tavu mašīnu legāli nav saistīti.

Par tavām pārējajām pērlēm pa lielam tas pats; tevis izdomāti noteikumi pa tēmu "mani tas neskars".

Arturs 27.marts 2017 13:56
1 0 Atbildēt

Kā pārbaudīt lietotu auto pirms to iegādāties

youtu.be/kb3Ky3Xw7Jc

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti