CSDD atļauj valstij izmaksājamo dividenžu maksājumu samazināt par 1,2 miljoniem eiro

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 30.oktobris 2018 16:39

Lai Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) varētu par saviem līdzekļiem realizēt iecerētos projektus, valdība nolemj tās valstij izmaksājamo dividenžu apmēru no pērnā gada peļņas samazināt par 1,2 miljoniem eiro.

Ministru kabinets (MK) šodien sēdē atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto rīkojumu "Par valstij dividendēs izmaksājamo valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija". Tas paredz, ka CSDD no pērnā gada peļņas dividendēs valstij būs jāmaksā 13% jeb 479 840 eiro.

Rīkojuma mērķis ir noteikt atšķirīgu dividendēs valsts budžetā iemaksājamo daļu no peļņas par 2017.gadu, nodrošinot CSDD peļņas daļas novirzīšanu kapitālsabiedrībai deleģētā valsts pārvaldes uzdevuma izpildes finansējumam.

Ministrija skaidroja, ka atbilstoši likumam "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam" kapitālsabiedrībām, kurās visas kapitāla daļas tieši vai pastarpināti pieder valstij, 2018.gadā (par 2017.gadu) nosaka un aprēķina 80% apmērā un 2019.gadā (par 2018.gadu) 85% apmērā no attiecīgās kapitālsabiedrības peļņas, ja šajā likumā nav noteikts citādi. MK var pieņemt lēmumu par atšķirīgu dividendēs izmaksājamo minimālo peļņas daļu.

Ievērojot izmaiņas, kas šī gada 1.janvārī stājās spēkā Latvijas uzņēmumu ienākuma nodokļa likumdošanā un grozījumus MK noteikumos par gada pārskata un konsolidētā gada pārskata likuma piemērošanu, kas saistīti ar atliktā nodokļa saistību atlikumu norakstīšanu, kapitālsabiedrības peļņas postenī par pērno gadu iekļaujami papildu 1,46 miljoni eiro. Tādejādi likumdošanas izmaiņu rezultātā CSDD 2017.gada neto peļņa 2,31 miljoni eiro palielināma par atliktā nodokļa saistību summu, kā rezultātā CSDD 2017.gada neto peļņa ir 3,77 miljoni eiro. Rezultātā CSDD minimālā dividendēs izmaksājamā peļņas daļa būtu trīs miljoni eiro, kas ir par 1,2 miljoniem eiro vairāk nekā plānots.

SM norāda, ka CSDD plānojusi veikt trīs lielus investīciju projektus. No 2018.-2020.gadam par 3,1 miljonu eiro plānots pārveidot klientu apkalpošanas centru Jelgavā un par 2,5 miljoniem - Tukumā, savukārt no 2017.-2020.gadam par 2,2 miljoniem eiro pārbūvēs Rīgas klientu apkalpošanas centru.

Atliktā nodokļa saistību atlikumu summa 1,46 miljoni eiro uzkrāta ilgtermiņā un šādas summas iekļaušana peļņas postenī rada pienākumu kapitālsabiedrībai veikt dividenžu izmaksu, kas liegtu iespēju CSDD nepiesaistot aizņemtos finanšu līdzekļus, par saviem līdzekļiem realizēt minētos projektus. Tāpat tas apgrūtinātu saimniecisko darbību un radītu draudus kapitālsabiedrības finanšu stabilitātei.

Šī iemesla SM rosināja lemt par valstij dividendēs izmaksājamās 2017.gada peļņas daļas teju 1,2 miljonu eiro apmērā samazināšanu.

Tā kā finansējums vidējā termiņa darbības stratēģijā noteiktiem investīciju projektiem nav uzskatāms par komercdarbības atbalstu, jo tiek izlietots deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu realizācijas nodrošināšanai. Samaksājot dividendēs noteikto procentuālo apjomu un realizējot stratēģijā plānotās investīcijas, lai novērstu draudus kapitālsabiedrības finanšu stabilitātei, kapitālsabiedrība var nokļūt situācijā, kad būs jāpiesaista vairāk aizņemtā kapitāla, kas galvenokārt var atsaukties uz kapitālsabiedrības sniegto pakalpojumu tarifiem un radīt negatīvu ietekmi uz kapitālsabiedrības ilgtspējīgu attīstību.

CSDD kopš 2015.gada četrās kārtās realizē fotoradaru iegādi un uzstādīšanu. 2015.gadā tika realizēta 1.kārta, iegādājoties 16 fotoradarus, 2016.gadā - 2.kārta, iegādājoties 24 fotoradarus un 2017.gadā - 3.kārta, iegādājoties 20 fotoradarus. 2018.gadā realizējama 4.kārta, kuras laikā par 2,9 miljoniem eiro iegādājami 40 fotoradari un izbūvējamas to pamatnes. Atlikums no iepriekšējā finansējuma ir 1,58 miljoni eiro, tāpēc 4.kārtas finansēšanai papildu novirzīti 1,37 miljoni eiro no CSDD pērnā gada peļņas.

Ņemot vērā, ka dividendes tiks izmantota, lai sasniegtu valsts stratēģijā noteikto nefinanšu mērķi, MK var noteikt atšķirīgu dividendēs izmaksājamo peļņas daļu. Šādi uz peļņas rēķina tiek veikta kapitālsabiedrības ekonomiskās attīstības finansēšana.

Ievērojot iepriekš minēto, SM ierosināja MK pieņemt lēmumu, ar kuru atļaut noteikt kapitālsabiedrībai atšķirīgu dividendēs izmaksājamo peļņas daļu.

Rīkojums paredz, ka peļņas daļa par 2017.gadu 1,37 miljonu eiro apmērā tiks novirzīta stacionāro fotoradaru iegādei, valsts budžetā tiks iemaksāti 479 840 eiro jeb 13% peļņas, bet atlikusī peļņas daļa - 51% tiks izlietota sabiedrības stratēģijā plānoto investīciju projektu realizēšanai.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti