Apdrošinātāju parakstīto prēmiju apmērs 2018.gadā Latvijā pieaudzis par 11,3% 1

 

Foto: Ekrānšāviņš

Nozare.lv | 6.februāris 2019 11:09

Apdrošināšanas sabiedrības pagājušajā gadā Latvijā kopumā bruto prēmijās parakstījušas 516,437 miljonus eiro, kas ir par 11,3% vairāk nekā 2017.gadā, savukārt izmaksāto atlīdzību apmērs audzis lēnāk - par 8,6%, sasniedzot 294,095 miljonus eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati.

"Izaugsme apdrošināšanas nozarē pērn turpinājās, kaut arī nedaudz lēnākā tempā kā 2017.gadā. To pamatā ietekmēja lielākā apdrošināšanas veida - dzīvības apdrošināšanas - parakstīto prēmiju apmēra noturēšanās vien 2017.gada līmenī. Salīdzinājumam - iepriekšējos gados šī veida izaugsme bija vidēji 10%," sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins, piebilstot, ka iemesls tam ir meklējams nodokļu reformā, kas būtiski samazināja uzņēmumu ieguvumus, piedāvājot darbiniekiem dzīvības apdrošināšanu kā motivācijas sistēmas daļu.

Dzīvības apdrošināšanā 2018.gada apdrošināšanā prēmijās Latvijā parakstīti 115,625 miljoni eiro, kas ir par 0,3% vairāk nekā 2017.gadā, un veidoja 22,4% tirgus, vienlaikus apdrošināšanas atlīdzībās dzīvības apdrošināšanā pagājušajā gadā izmaksāti 68,672 miljoni eiro, kas ir ar 1,5% vairāk nekā 2017.gadā, veidojot 23,4% no kopumā apdrošinātāju Latvijā izmaksātajām atlīdzībās.

Asociācijā norādīja, ka no jauna noslēgtajos līgumos uzkrājošajā apdrošināšanā prēmiju apmērs pērn samazinājās par 92%, savukārt stabilitāti nodrošināja vien iepriekšējos gados noslēgtie līgumi, kā arī dzīvības apdrošināšana bez uzkrājuma un mūža pensija. Uzkrājošā dzīvības apdrošināšanā, ko vistiešāk ietekmēja nodokļu reforma, parakstīto prēmiju apmērs pērn samazinājies par 8,4%.

Otrs populārākais apdrošināšanas veids 2018.gadā bija transportlīdzekļu īpašnieku obligātā civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšana, kurā prēmijās parakstīts 106,441 miljons eiro, kas ir pieaugums par 30,2% (20,6% tirgus), seko veselības apdrošināšana - 88,977 miljoni eiro, kas ir par 9,3% vairāk (17,2% tirgus), sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana (KASKO) - 87,82 miljoni eiro, kas ir par 11% vairāk (17% tirgus) un īpašuma apdrošināšana - 65,719 miljoni eiro, kas ir par 10,3% vairāk nekā gadu iepriekš (12,7% tirgus).

Vienlaikus apdrošināšanas atlīdzībās pēc dzīvības apdrošināšanā izmaksātajām atlīdzībām seko veselības apdrošināšana, kurā izmaksāti 60,707 miljoni eiro, kas ir par 3,5% vairāk nekā pirms gada (20,6% tirgus), OCTA apdrošināšana - 57,829 miljoni eiro, kas ir par 17,4% vairāk (19,7% tirgus), KASKO apdrošināšana - 57,033 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 1,9% (19,4% tirgus), kā arī īpašuma apdrošināšana - 28,934 miljoni eiro, kas ir par 22,5% vairāk (9,8% tirgus).

"Papildus tradicionālajiem lielākajiem apdrošināšanas veidiem vēlos izcelt vispārējo civiltiesisko apdrošināšanu (CTA) - šis segments lēnām, bet nemainīgi katru gadu palielinās, un domāju, ka tā ir svarīga tendence. Arvien lielāka interese vērojama par obligātu vai biznesa loģikas noteiktu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu dažādās profesionālās darbības jomās, piemēram, par grāmatvedības ārpakalpojuma sniedzēju, publisku pasākumu organizatoru, farmaceitu un bezpilota gaisakuģu īpašnieku CTA. Šogad tendence turpināsies, piemēram, pašlaik norit darbs pie efektīva CTA apdrošināšanas modeļa izstrādes būvniecības nozares speciālistiem," norādīja Abāšins.

Pērn vispārējā CTA parakstīto apdrošināšanas prēmiju apmērs palielinājās par 6,9%, sasniedzot 14,216 miljonus eiro jeb 2,8% tirgus. Vienlaikus izmaksāto atlīdzību apmērs šajā apdrošināšanas veidā pērn samazinājās par 20,3% un bija 2,695 miljoni eiro, kas ir 0,9% no kopumā Latvijā izmaksātajām atlīdzībām.

Dati apkopoti par trīs risku apdrošināšanas kompāniju un sešu ārvalstu risku apdrošināšanas kompāniju filiāļu, kā arī par divu dzīvības apdrošināšanas kompāniju un četru ārvalstu dzīvības apdrošināšanas kompāniju filiāļu darbību Latvijas teritorijā.

 
Visi komentāri
 
rodo 7.februāris 2019 16:56
0 1 Atbildēt

nav variantu, ar steigu jāceļ octa cenas, vismaz x2! jo neies jau savu peļņu mazināt, ko jūs.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti