Lukturi, gāzes iekārtas, riepas - precizē prasības transportlīdzekļu TA un kontrolei uz ceļa 10

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 22.oktobris 2019 16:28

Ministru kabinets (MK) šodien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātos grozījumus noteikumos par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa.

SM skaidro, ka grozījumu mērķis ir precizēt un pilnveidot tehniska satura tiesību normas, ievērojot, ka tehnoloģiju attīstības ietekmē pastāvīgi mainās un attīstās transportlīdzekļu uzbūve un konstrukcija. Tāpat ar grozījumiem paredzēts noteikt papildu prasības transportlīdzekļu pārbaudēm, kuros kā degviela tiek izmantota dabasgāze. 

Grozījumi paredz izmaiņas atjaunotu riepu marķējumiem un uzstādīšanas nosacījumiem autobusiem un kravas automobiļiem ar pilnu masu virs 3,5 tonnām.

Tāpat precizētas tiesību normas attiecībā uz transportlīdzekļu lukturu uzbūvi, nosakot, kāda veida gaismas avotus atļauts uzstādīt lukturos - gabarītlukturos, kontūrgaismas lukturos un dienas gaitas lukturos, virzienrādītāju lukturos un pagriešanās gaismas lukturos, priekšējos un aizmugurējos miglas lukturos, atpakaļgaitas lukturos.

Noteikumos redakcionāli precizēts regulējums par stāvbremzes efektivitāti, par bremžu lukturu uzstādīšanu un to slēgumu, par sakabes ierīci, kā arī to, kāds būs tehniskās kontroles uz ceļa protokola paraugs. Tāpat precizētas prasības par transportlīdzekļa uzstādītajiem atstarotājiem, atstarojošām pamanāmības zīmēm un aizmugurējās pazīšanas zīmēm.

SM norāda arī, ka atbilstoši starptautiskajiem dokumentiem ar MK noteikumiem tiek pārņemtas normas un ieteikumi par tādu mehānisko transportlīdzekļu atsevišķo sastāvdaļu un to uzstādīšanu transportlīdzekļos, kuros kā degviela tiek izmantota saspiesta vai sašķidrināta dabasgāze. Tāpat ieviestas prasības attiecībā uz saspiestās dabasgāzes un sašķidrinātās dabasgāzes, degvielas tvertņu un degvielas sistēmas periodiskajām pārbaudēm. Tieši lielā spiediena dēļ, kas ir paaugstinātas bīstamības faktors, tām ir nepieciešamas regulāras un specifiskas pārbaudes.

Paredzēts, ka transportlīdzekļa tehniskās apskates laikā inspektoram būs jāpārliecinās par saspiestās dabasgāzes balona derīguma termiņu vai balona periodiskās pārbaudes apliecinājumu, kas tiek ievadīts transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā.  

Grozījumi MK noteikumos stāsies spēkā likumā noteiktajā kārtībā, savukārt prasības, kas attiecas uz papildu transportlīdzekļu pārbaudēm, kuros kā degviela tiek izmantota dabasgāze, stāsies spēkā 2021.gada 1.janvārī.
 

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Jonux 23.oktobris 2019 8:33
29 3 Atbildēt

sakuma lai asvalta deriguma terminu parbauda . celi vietam

ka Afrika bet parasibas automasinam ka Vacija

Tarifs 23.oktobris 2019 13:32
13 1 Atbildēt

Idioti.Sākumā ceļi,kur nauda paliek.Izdomāt un atkal maksāt.Latvija eiropā.Normas,noteikumi,utt revolūcija

HE 23.oktobris 2019 10:19
6 4 Atbildēt

Ko savus tautiešus apsaukā par pida..., pats ievēlēji..

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti