Kopš vakardienas pazudušais drons joprojām tiek meklēts (papildināts 16.00) 11

 

Foto: Ekrānbilde nohttps://www.facebook.com/CivilasAviacijasAgentura

Nozare.lv | 3.maijs 2020 10:20

Svētdienas rītā aizvien nav izdevies atgūt vadību pār nekontrolēti lidojošo gaisa kuģi, kurš pazuda sestdien.

Civilās aviācijas aģentūra informē, ka drons var lidot riņķveidīgi un arī taisni.

Iedzīvotāji, kuri pamana 5,5 metrus plato un 3,5 metrus garo bezpilota gaisa kuģi, tiek aicināti nekavējoties sazināties ar Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru pa tālruņiem 29 337 238 vai 65 703 988.

LETA jau ziņoja, ka sestdien kontrolēta lidojuma laikā tehnisku iemeslu dēļ atslēdzās bezpilota gaisa kuģa vadības sistēma. Pēc kontakta pazušanas drona lidojuma augstums varēja būt virs 200 metriem.

Civilās aviācijas aģentūra izplatīja brīdinājumu par gaisa telpā lidojošu nekontrolētu bezpilota gaisa kuģi, kura pēdējās iespējamās atrašanās vietas bijušas Bauskas apkārtne un Ādaži.

Lidojošā drona izmēri ir 3,5 metri x 5,5 metri, bet tā svars - 26 kilogrami. Drona lidojuma ātrums ir aptuveni 70 kilometru stundā.

Aģentūra sestdienas vakarā informēja, ka degviela dronam pietiek aptuveni 90 stundu lidojumam, tādēļ tā aicināja iedzīvotājus sekot līdzi notikumiem gaisa telpā līdz aģentūras nākamajiem paziņojumiem.

Par notikušo ir informēti glābšanas dienesti, Nacionālie bruņotie spēki un satiksmes ministrs.

Civilās aviācijas aģentūras Ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs sestdien aģentūrai LETA sacīja, ka informāciju par drona īpašnieku patlaban nevar sniegt, bet solīja informēt, ja dronu izdodas atrast.

Tomēr viņš apstiprināja, ka drons nepārvietojas ar nekādiem sprādzienbīstamiem priekšmetiem. Lielākā bīstamība ir tā, ka tas pārvietojas nekontrolēti, tāpēc iedzīvotāji ir lūgti aplūkot drona bildes un ziņot, ja to redz vai dzird dronam līdzīgas skaņas.

Informācija ir nodota arī citu valstu gaisa telpu pārvaldniekiem, apliecināja Civilās aviācijas aģentūrā. Drons nav izgaismots, tāpēc naktī to var konstatēt tikai pēc skaņas, norāda aģentūrā.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente majore Sandra Brāle aģentūrai LETA skaidroja, ka šis nav Nacionālo bruņoto spēku bezpilota gaisa kuģis.

Viņa uzsvēra, ka kopš informācijas saņemšanas par nekontrolētu gaisa kuģi, Gaisa spēki veic pastiprinātu gaisa telpas novērošanu. Tāpat Nacionālie bruņotie spēki savstarpēji koordinē meklēšanas aktivitātes ar VAS "Latvijas gaisa satiksme".

"Ja gaisa telpā tiks novērots kāds bezpilota gaisa kuģis, kas tehniski pēc parametriem līdzinās meklētajam, tad pēc informācijas apstiprināšanas un vizuālās identifikācijas, kopīgi ar ekspertiem tiks izvērtēts pareizākais rīcības variants tā apturēšanai," norādīja Brāle.

Pazudušais bezpilota lidaparāts pieder dronu ražotājam "UAVFactory", incidents noticis testa laikā (papildināts 14:15)

Sestdien pazudušais bezpilota gaisa kuģis pieder dronu ražotājai SIA "UAVFactory", un kontrole pār to zaudēta testa lidojuma laikā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvis Jevgenijs Šiļņikovs.
Viņš norādīja, ka sakari starp lidaparātu un zemi pārtrūkuši testa lidojuma laikā, kad gaisa kuģis samērā lēni pārvietojies noteiktā augstumā un orbītā. Šādiem gadījumiem droni esot aprīkoti ar automātisko dzinēja izslēgšanas funkciju, kurai būtu jānostrādā, zaudējot kontroli pār lidaparātu, taču šajā gadījumā tas neesot noticis.
Šiļņikovs apstiprināja iepriekš izskanējušo informāciju, ka gaisa kuģis var lidot līdz 90 stundām, kā arī piebilda, ka tā planēšana orbītā ir atkarīga no vēja.

Uzņēmumā norāda, ka patlaban norit aktīvs darbs, lai atjaunotu komunikāciju ar bezpilota lidaparātu un atgūtu kontroli pār to. "UAVFactory" atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Pazudušā drona dēļ slēgta lidostas "Rīga" gaisa telpa (papildināts 16.00)

Pazudušā un, iespējams, joprojām nekontrolēti lidojošā bezpilota gaisa kuģa radīto risku dēļ ir slēgta lidostas "Rīga" gaisa telpa, mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdienas pēcpusdienā pavēstīja Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis (JKP).
Lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Laura Karnīte aģentūrai LETA apstiprināja, ka saistībā ar pazudušo dronu aviosabiedrības "SmartLynx" lidmašīna Urumči-Rīga bija spiesta nolaisties rezerves lidostā Tallinā.

Covid-19 pandēmijas dēļ gan starptautiskie pasažieru pārvadājumi kopš marta vidus nenotiek, izņemot atsevišķus iepriekš saskaņotus reisus, tomēr tiek veikti kravu aviopārvadājumi.

Kā ziņots, nodrošinātu civilās aviācijas drošumu, civilās aviācijas gaisa kuģiem, kuri lidojumus veic saskaņā ar instrumentālajiem lidojumu noteikumiem, ir izdots ierobežojums izmantot Latvijas gaisa telpu augstumā līdz 5950 metriem.
LETA jau vēstīja, ka sestdien kontrolēta testa lidojuma laikā zuda sakari ar dronu ražotājai SIA "UAVFactory" piederošu bezpilota lidaparātu. Uzņēmuma pārstāvis Jevgenijs Šiļņikovs apstiprināja, ka gaisa kuģis var lidot līdz 90 stundām, kā arī piebilda, ka tā planēšana orbītā ir atkarīga no vēja.

Lidojošais gaisa kuģis ir apmēram 3,5 metrus plats un 5,5 metrus garš, bet sver aptuveni 26 kilogramus. Drona lidojuma ātrums varētu būt aptuveni 70 kilometri stundā.

Par notikušo ir informēti glābšanas dienesti, Nacionālie bruņotie spēki un satiksmes ministrs.

Iedzīvotāji, kuri pamana 5,5 metrus plato un 3,5 metrus garo bezpilota gaisa kuģi, tiek aicināti nekavējoties sazināties ar Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru pa tālruņiem 29 337 238 vai 65 703 988.

 
11 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
ZZZZ 3.maijs 2020 11:15
3 0 Atbildēt

Teorētiski distance 6300 km ja neņem vērā vēja virzienu, ātrumu...Kartīti vajadzēja ievietot ar citu mērogu.

650 3.maijs 2020 13:29
3 0 Atbildēt

Gaisa telpa virs Valsts ir pilnigā drošībā.Starptaustikie lidojumi nav traucēti,starpplanētu aerodromi,daudzstāvu būves un sauszemes trlīdzekļu vējstikli nekādi nav apdraudēti.Vainīgo nav neviens un nevar būt principā nē. Jā.

otkata iespēja 3.maijs 2020 23:33
2 1 Atbildēt

Jāiepērk anti-droni un mākslīgais intelekts!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 19

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti