Diskutēs par priekšlikumu atļauto ātrumu apdzīvotās vietās samazināt līdz 30 kilometriem stundā 27

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 2.oktobris 2020 11:44

Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā šodien pārrunās priekšlikumu samazināt atļauto braukšanas ātrumu apdzīvotās vietās līdz 30 kilometriem stundā, liecina informācija Satiksmes ministrijas mājaslapā.

Šodien plkst.11 Satiksmes ministrijā notiks Ceļu satiksmes drošības padomes domnīca, kurā diskutēs par diviem jautājumiem - satiksmes noteikumu pārkāpumu sodu apmēra ietekmi uz ceļu satiksmes negadījumiem un atļautā braukšanas ātruma samazināšana apdzīvotās vietās līdz 30 kilometriem stundā.

Šogad februārī notika trešā globālā ministru konference par ceļu satiksmes drošību "Pasaules mēroga mērķu sasniegšana 2030.gadam". Tajā tika pieņemta Stokholmas deklarācija, kas paredz galveno uzmanību veltīt ātruma pārvaldībai, tostarp tiesībaizsardzības stiprināšanai, lai novērstu ātruma pārsniegšanu un padarīt 30 kilometrus stundā par obligātu maksimālo braukšanas ātrumu vietās, kur mazaizsargāto satiksmes dalībnieku un transportlīdzekļu vadītāju ceļi bieži un plānoti krustojas, izņemot, ja ir pārliecinoši pierādījumi, ka lielāks ātrums ir drošs.

Tāpat tika atzīmēts, ka centieni samazināt ātrumu kopumā būs labvēlīga ietekme uz gaisa kvalitāti un klimata pārmaiņām, kā arī būs būtiska nozīme ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un ievainoto skaita samazināšanā.

Domnīcā spriedīs arī par satiksmes noteikumu pārkāpumu sodu apmēra ietekme uz ceļu satiksmes negadījumiem. 

Ministrijā skaidroja, ka ceļu satiksmes negadījumu statistika Eiropas valstīs ar dažiem izņēmumiem parāda, ka ir tieša korelācijā starp satiksmes noteikumu pārkāpumu sodu apmēru un ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu. Ņemot vērā, ka Latvijā sodi par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem ir relatīvi mazi, ir nepieciešams pārrunāt par turpmākajiem soļiem attiecībā par sodu apmēriem, lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību. Viens no iespējamajiem risinājumiem ir sodu pielīdzināšana to apmēram Igaunijā, kur šāda politika deva būtiskus ceļu satiksmes drošības uzlabojumus.

Ceļu satiksmes drošības padomes domnīca ir padomes izveidota, lai eksperti veiktu dažādu politikas risinājumu diskusijas un labākās prakses analīzi, kā arī nodrošinātu ceļu satiksmes drošības procesa nepārtrauktību padomes sēžu starplaikos. Šajā domnīcā sagatavotie un apspriestie starpnozaru jautājumi tiek virzīti konceptuālu lēmumu pieņemšanai padomē.
 

 
27 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Freijers 2.oktobris 2020 13:02
8 0 Atbildēt

Taisnības labad, domāju, ka šis murgs vienkārši neizies cauri ! Viens ir Rīgā māžoties, otrs ir tas, ka praktiski jebkura šoseja (varbūt ne Skrastu apvedeļš un Koknesiete) iet caur n apdzīvotām vietām un tāda raustīšana jo īpaši ir traucējoša raitai kustībai. Reāli jau tagad ir virkne mazās ieliņas, kur fiziski nevar ar 50 km/h pabraukt un šī problēma ir uzburta no visādiem velosektantiem un viņu biedrībām nevis reāla !

Slima 2.oktobris 2020 12:41
6 0 Atbildēt

suņa murgi. Es gribētu redzēt kā šīs "domnīcas"viedie paši brauks uz 30. Tikai nezinoši vai kāda piespiesti ļaudis spēj pieņemt kaut ko tik absurdu

WALA 2.oktobris 2020 13:58
6 1 Atbildēt

nav tur nekada win-win, man ka velosipedistam ir pat gruti raksturot cik ļoti kaitina luksaforu buežums yz Barona ielas, tikko esi uzminies pie 30+km/h jau jābremzē jo sarkanais. Tas ko velisipedistiem vajag ceļu ar max maz visādiem šķērsojošiem fufeliem, ar vai bez luksafora pat nav būtiski, tatad veloceļam jābut gar dzelzceļu, un Rīgā to vēsi var izdarīt.

Bet par 30km/h - tur kur ir šāds atrums, gsjeji sāk vazāties kā pagadās, uz ceļa neskatas, un ir bijušas vismaz divas reizes šogad kad to idiņu dēļ ir strauji ar velo janet pa bremžiem, jo redz velo nav dzirdams pretstaya ieksdedzes auto ...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti