Uzlādes punkti e-auto ceļotājiem 6

 

Foto: Publicitātes attēls

BIMAB | 4.novembris 2020 11:30

Lieljaudas – ātrās – uzlādes punktu tīkls "e-mobi" dod iespēju ar elektromobili Latvijā izbraukt jebkuru maršrutu, baudīt dabu, kā arī čaklu un sirsnīgu cilvēku iekoptās apskates un atpūtas vietas.

Uzlāde "e-mobi" tīkla stacijās dabiski apvienojama ar nepieciešamo izkustēšanos pēc sēdēšanas auto. E-auto uzlādi vēl ērtāk ir veikt plānotas ilgstošas apstāšanās vietā, piem., izklaides vieta, naktsmītne, un šādi uzlādes punkti tiek apkopoti ne-tīkla uzlādes punktu kartē (bimab.lv), kur datus uztur biedrība "Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrība" (BIMAB). Kā līdz šim novērots, uzlādes punktu dati no BIMAB kartes tālāk izplatās dažādos starptautiskos navigācijas resursos.

Attiecīgo uzlādes punktu datus BIMAB sniedz ievietošanai lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" kartē (celotajs.lv). Piemēram, BIMAB un "Lauku ceļotāja" kartē nupat ievietota informācija par jaunu uzlādes punkta objektu – Skrundas muižu, kur uzlādei piedāvā parastās sadzīves rozetes pieslēgumu. Interese par uzlādes pakalpojuma sniegšanu un izmantošanu palielinās, jo jauno un lietoto e-auto skaita pieaugums Latvijā paātrinās: ja 2019.gadā tas bija 48%, tad 2020.gada 9 mēnešos – 56%.

Sadzīves rozetes pieslēgums nakts atpūtas laikā nodrošina e-auto uzlādi vismaz 100km nobraukumam. Būtiski, ka uzlāde no maiņstrāvas pieslēguma – sadzīves rozete, 3-fāzu rozete, speciālais pieslēgums Type-2 – akumulatora mūžu iespaido daudz mazāk nekā uzlāde lieljaudas uzlādes punktos. Matīss Zemītis, Volkswagen un Audi e-mobilitātes eksperts (AS “Citadelebanka” 2020.gada 26.oktobra informācija medijiem "Atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem: par elektroauto piemērotību ģimenei, ziemai un braukšanai uz laukiem"):

"Auto nav ieteicams lādēt tikai ātrās uzlādes tīklos, jo ātra uzlāde auto ir liels “stress”. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kas degradē elektroautomobiļa augstsprieguma akumulatoru. Pareizākā auto uzlāde ir, veicot to privātmājā, darbavietā vai citur, bet no lēnās uzlādes punkta."

 

 
Visi komentāri
 
imzz 4.novembris 2020 11:46
1 0 Atbildēt

Aha. Es jau paredzēju, ka elektroauto uzlāde apvienosies ar ceļmalas krogiem. Ja kumeļš lādējas pa nakti, tad tak pat vakarā iedzert drīkst :-/

Krotow 4.novembris 2020 15:10
1 0 Atbildēt

Masks, attīstot autopilotu aka FSD, patiesībā darbojas krogu lobija uzdevumā. Lai auto uzlādes laikā samet pa lampu un pēc tam dzērušos auto pats aizvedīs mājās.

jeah 4.novembris 2020 12:10
0 0 Atbildēt

Ieliks skaitītāju un noteiks, ka pārsniedzot noteiktu ātro uzlāžu skaitu mēnesī, tiek pārtraukta akumulatora garantija))) Ja tev nav privātmājas vai darba, kas nodrošina stāvvietu ar štepseli, tad kāp vien smirdeklī un nesapņo par elektrisko nākotni!

Krotow 4.novembris 2020 15:18
0 0 Atbildēt

Jebkuru maršrutu? Cik mīļi. Visās apskates vietās taču lādētājus nesaliksi. Un ko darīt ja negribas ēst tieši tajā tajā krogā (pārcenots, ēdienkarte neatbilst utt.)? Ko darīt ja nedzīvo privātmājā un braucienā no Rīgas uz Gaiziņu, Vecpiebalgu un vēl dažām vietām pa vidu, kur pat īsti benzīntanka nav, pa ceļam ātri jāpalādējas? Ja lādētājs viens, bet tai pašā laikā sabrauc 5+ lādējamie (skaista diena u.tml.), priekšā vēl 100+ km un vakars jau tuvojas.

Labi, prieks ka vismaz kaut kas notiek. Jaču līdz "jebkuram maršrutam" vēl irtālu.

izeja 4.novembris 2020 16:28
0 0 Atbildēt

Lādētāji jāveido skaistās vitās, lai nav skumji gaidīt rindā ))

Krotow 4.novembris 2020 18:28
0 0 Atbildēt

Skaistā Vita jāņem līdz. Tad nebūs skumji

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti