Izveidots bezpilota gaisa kuģu e-pakalpojumu portāls 4

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 5.janvāris 2021 13:55

No otrdienas bezpilota gaisa kuģu sistēmu ekspluatanti un tālvadības piloti aicināti attālināti reģistrēties valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) jaunajā bezpilota gaisa kuģu jeb dronu e-pakalpojumu portālā "www.e.caa.lv," aģentūru LETA informēja CAA.

Portāls sniegs iespēju klientiem ērtāk iesniegt dokumentus, būs iespēja nokārtot pārbaudījumus attālināti, kā arī vienuviet būs pieejamas izsniegtās atļaujas.

Dronu lietotājiem, kuri pilotē vairāk nekā 250 gramus smagu dronu, jāreģistrējas CAA bezpilota gaisa kuģu e-pakalpojumu portālā. Reģistrācija obligāta arī tiem lietotājiem, kuru izmantotā drona masa ir mazāka par 250 gramiem, bet tas nodrošina video vai foto uzņemšanu. Bezpilota gaisa kuģu sistēmu ekspluatantiem jeb lietotājiem, kuru vārdā tiek veikts lidojums, drons jāmarķē ar reģistrācijas numuru, kas tiks saņemts e-pakalpojumu portālā pēc veiksmīgas reģistrācijas.

To nosaka 1.janvārī spēkā stājušies grozījumi likumā "Par aviāciju", kas grozīti atbilstoši Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem par bezpilota gaisa kuģiem. Jaunais regulējums attiecas uz visiem bezpilota gaisa kuģu lietotājiem, neatkarīgi no veikto lidojumu mērķa vai bezpilota gaisa kuģa masas un izmēra, tai skaitā rotaļlietām.

E-pakalpojumu portālā "www.e.caa.lv" būs iespēja izvēlēties, vai reģistrēties par bezpilota gaisa kuģu tālvadības pilotu un/vai ekspluatantu, tostarp juridiskām personām, kuras veic lidojumus ar vienu vai vairākiem bezpilota gaisa kuģiem. Iesniedzot visu nepieciešamo informāciju, sistēma piešķirs numuru, kas būs nepieciešams, lai nokārtotu nepieciešamās tālvadības pilotu pārbaudes.

Prasība reģistrēties attiecas arī uz tiem bezpilota gaisa kuģu sistēmu ekspluatantiem, kuri saņēmuši paaugstināta riska bezpilota gaisa kuģu lidojumu atļaujas, kurās norādīti numuri (LVA-UEASE#### un LVA-RP####), kas neatbilst jaunā regulējuma prasībām.

Tālvadības pilotiem, kuri pārbaudes ir nokārtojuši atbilstoši nacionālā regulējuma prasībām un lidojumus veic bezpilota gaisa kuģa sistēmas ekspluatantam izsniegtās paaugstināta riska bezpilota gaisa kuģu lidojumu atļaujas ietvaros, lēmumi par sekmīgi nokārtotām pārbaudēm tāpat kā izsniegtās ilgtermiņa atļaujas ir derīgas līdz šā gada gada 1.jūlijam un ir atzītas tikai Latvijas teritorijā.

Tāpat, lai iepazīstinātu ar jauno Eiropas regulējumu un informētu par obligāto reģistrāciju, piektdien, 8.janvārī plkst.10 CAA rīkos tiešsaistes semināru.

Jau ziņots, ka 1.janvārī stājās spēkā grozījumi likumā par aviāciju, kas paredz administratīvo atbildību par pārkāpumiem, kas izdarīti ar bezpilota gaisa kuģi jeb dronu.

Satiksmes ministrijā (SM) iepriekš skaidroja, ka, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, kā arī to, ka bezpilota gaisa kuģu joma ir civilās aviācijas sistēmas sastāvdaļa, kā kompetentā iestāde par dronu drošuma un drošības aspektiem nozīmēta Civilās aviācijas aģentūra (CAA), aptverot jautājumus, kas saistīti ar dronu sistēmas ekspluatāciju un personāla kvalifikāciju, dronu ekspluatantu reģistru, dronu lidojumiem gaisa kuģu modeļu klubu vai apvienību ietvaros, kā arī Latvijas gaisa telpas izmantošanu bezpilota gaisa kuģu lidojumiem un dronu drošuma uzraudzības aspektus.

Ministrijā arī norādīja, ka gaisa kuģu modeļu klubiem un apvienībām tiks izsniegtas atļaujas un uzraudzīta to darbība. Dronu klubiem un apvienībām ir pienākums nodrošināt atbilstošu lidojumu drošumu.
 

 
Visi komentāri
 
viencexperc 5.janvāris 2021 15:35
3 1 Atbildēt

Vai kas?

Nereģistrētos dronus notrieks Latvijas Bairaktari, vai kāda antidronu sistēma?

Vai pakalpiņi saskatījušies kā dara kungi citās valstīs un kā vienmēr, mēģina kopēt? Tas bija retorisks jautājums. Jo atbilde ir apstiprinoša.

imzz 5.janvāris 2021 15:51
1 0 Atbildēt

"Vai pakalpiņi saskatījušies kā dara kungi citās valstīs --

Nē taču. Brisele šos noteikumu uzspiež visām dalībvalstīm. Punkts. Te nevar izvēlēties, kalpot vai nekalpot.

As from July 2020, national rules will be replaced by a common EU regulation. The purpose of this reform is to create a truly harmonised drone market in Europe with the highest level of safety

dronerules.eu/sl/profession...ations_updates

Dronists 6.janvāris 2021 17:40
0 0 Atbildēt

Jebkurā gadījumā, Latvijā nosacījumi ir ļoti liberāli. Vācijā vai Nīderlandē dažādi aizliegumi kārtām liekas viens uz otra lidojumu kartē, atrast brīvu vietiņu, kur lidot, ir gandrīz neiespējami. Latvijā lido, kur gribi.

as 6.janvāris 2021 9:43
2 0 Atbildēt

Tagad visiem nepilngadīgajiem savi ķīnas droni jāreģistrē, savādāk vecākus liks cietumā, right?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti