Ziema uz Latvijas valsts autoceļiem Kurzemē (+ FOTO) 2

 

Foto: Publicitātes attēls

LVC | 28.janvāris 2021 15:58

Pieturoties ziemai raksturīgiem laika apstākļiem, kādi pēdējo gadu laikā nav piedzīvoti, valsts autoceļu tīklā regulāri notiek sniega šķūrēšana un ceļu apstrāde ar pretslīdes materiāliem. Mitrais sāls uz ceļiem piesaista meža dzīvniekus, tāpēc autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem.

Fotoreportāža no valsts autoceļiem Kurzemē ir pieejama šeit: https://failiem.lv/u/mmm2nqv35#sign_up. Fotogrāfs Edgars Pohevičs. Fotogrāfijas no autoceļiem Liepāja – Klaipēda (A11), Kuldīga – Alsunga – Jūrkalne (P119), Labrags – Rīva – Sarkanvalks (V1186) un Ventspils – Grobiņa (P111).

Lai uzlabotu braukšanas apstākļus uz valsts autoceļiem, ziemas periodā kā pretslīdes materiālu izmanto mitro sāli, kas pēc sastāva ir līdzīgs tam, ko lauksaimnieki izmanto lopkopībā. Tāpēc jāatceras, kapēc ceļu apstrādes ar sāls maisījumu uz tiem biežāk var sastapt meža dzīvniekus, kuri nāk pēc sāls un sāls ūdens.

"Dzīvniekiem sāls ir nepieciešams kaulu augšanai, muskuļu attīstībai un citiem svarīgiem procesiem. Latvijā dabā nav sastopami sāls atsegumi, tāpēc viņi laiza sāli gar ceļmalām, tā ir iespēja uzņemt nepieciešamos mikroelemetus," skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko.

"Mednieki izvieto dzīvnieku barotavās tā saucamo laizāmo sāli priekš meža dzīvniekiem, bet diemžēl viņi nespēj to ātri atrast un paiet laiks, kamēr viņi pierod pie vietas, kur tas tiek izvietots. Ceļmalās sāls ir vieglāk pieejams, " piebilst K. Kovaļenko.

Pieturoties stabiliem ziemas laikapstākļiem, arī turpmākajās dienās ceļi tiks apstrādāti ar sāli, tāpēc dzīvnieku interese par to saglabāsies.

Šogad janvārī uz valsts autoceļiem, velosipēdistu un gājēju celiņiem jau veikti uzturēšanas darbi par 6 934 362 eiro. Brauktuvju attīrīšana no sniega ar vienlaicīgu mitrā sāls kaisīšanu veikta 91 907 km., brauktuvju kaisīšana ar mitro sāli – 121313 km., brauktuvju attīrīšana no sniega 46 350 km. Uz autoceļiem, kur to nosaka normatīvi, veikti arī rievošanas darbi, kā arī brauktuvju kaisīšana ar smilts-sāls maisījumu. Valsts autoceļu uzturēšanu veic VAS Latvijas autoceļu uzturētājs.

Atgādinām, ka valsts autoceļi ir sadalīti pēc uzturēšanas klasēm, prioritāri uzturēšanas darbi tiek veikti uz valsts galvenajiem autoceļiem. Jārēķinās, ka valsts reģionālie autoceļi ar mazu satiksmes intensitāti, kā arī vietējās nozīmes autoceļi var būt sniegoti. Tāpat jāatceras, ka viena ceļa dažādiem posmiem var būt dažādas uzturēšanas klases.

Valsts autoceļiem ziemas sezonā tiek noteiktas piecas uzturēšanas klases – A, A1, B, C un D. Pieļaujamais sniega biezums uz autoceļa brauktuves mainīgos laika apstākļos A un A1 uzturēšanas klases autoceļiem var būt seši centimetri. Savukārt B uzturēšanas klases autoceļiem astoņi centimetri, C uzturēšanas klasei 10 cm, D uzturēšanas klases autoceļiem pieļaujamais sniega biezums netiek normēts. Ceļus ar grants segumu ziemā uztur ar sniega kārtu.

A uzturēšanas klases autoceļa brauktuves no sniega attīra un to apstrādi ar pretslīdes materiāliem veic trīs stundu laikā, A1 uzturēšanas klasi četru stundu laikā, B uzturēšanas klasi sešās stundās, savukārt C uzturēšanas klasei autoceļa attīrīšanu no sniega veic 18 stundās, D uzturēšanas klasei laiks netiek normēts.

Autoceļiem ar grants segumu noteikta ir C vai D uzturēšanas klase, kas nozīmē, ka laiks autoceļu brauktuves apstrādei ar pretslīdes materiālu un rievu izveidošanai sasalušā vai piebrauktā sniegā uz autoceļa brauktuves bīstamajos posmos netiek normēts. Līdz ar to ceļu lietotājiem jābūt uzmanīgiem, jo grants ceļu apstrāde ar pretslīdes materiāliem tiek veikta tikai satiksmei bīstamākajos posmos - stāvos kritumos, kāpumos, līkumos, krustojumos.

Par slideniem valsts autoceļu posmiem aicinām informēt VSIA Latvijas Valsts ceļi, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 80005555, šī informācija tiek operatīvi nodota ceļu uzturētājiem rīcībai.

 
Visi komentāri
 
imzz 28.janvāris 2021 16:29
2 0 Atbildēt

ziemas ceļu standarts: 3 rises

ezis71 29.janvāris 2021 19:58
0 0 Atbildēt

Divās bildēs bija beidzies pretslīdes materiāls-sāls,neraža.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 

Sākta modernizētā Golf 8 ražošana 6

Volkswagen rūpnīcā Volfsburgā no konveijera nobraucis pirmais astotās paaudzes Golf modernizētā modeļa eksemplārs. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti