K.Ģirģens rosina samazināt pieļaujamo alkohola normu transportlīdzekļu vadīšanai līdz nulles promilēm 82

 

Foto: Publicitātes attēls

SM | 2.marts 2021 10:21

Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens rosina pilnībā atteikties no normas, kas atļauj transportlīdzekļa vadīšanu jebkādā alkohola reibumā.

Šobrīd transportlīdzekļa vadītājs netiek administratīvi sodīts, ja konstatētā alkohola koncentrācija asinīs nepārsniedz 0,5 promiles. Ņemot vērā, ka ceļu satiksmē turpina saglabāties pietiekami augsts dzērājšoferu īpatsvars, šāds priekšlikums būtu būtisks solis ceļu satiksmes dalībnieku drošības uzlabošanā un dzīvību saglabāšanā.*

Kaspars Ģirģens: “Alkohola lietošana un transportlīdzekļu vadīšana nav savienojamas lietas! Mēs redzam, ka līdzšinējā kārtība nav sevi attaisnojusi un slavenais sabiedrībā teiciens “vienu jau var” gadu no gada prasa nevainīgu ceļu satiksmes dalībnieku dzīvības, ko izraisījusi transportlīdzekļu vadīšana viegla alkohola reibumā! Šobrīd mums kā likumdevējam ir jādemonstrē stingrs mugurkauls, un jāseko to valstu piemēram, kur nedrīkst sēsties pie stūres alkohola reibumā, pat ar visniecīgāko koncentrāciju.”

Nulles promiļu robeža visiem transportlīdzekļu vadītājiem pastāv jau vairākās Eiropas Savienības valstīs, starp tām var minēt Čehiju, Slovākiju, Ungāriju, Bulgāriju. Speciālisti atzīst, ka pat neliela alkohola lietošana pasliktina reakcijas iespējas un autovadītājs sliktāk novērtē ātrumu, distanci un blakus apstākļus uz ceļa.

Jau ziņots, ka pērn par braukšanu alkohola reibumā noformēti 2789 protokoli.

Ģirģens priekšlikumu iesniedzis atbildīgajai Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai likumprojektam par grozījumiem Ceļu satiksmes likumā.

 
82 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Freijers 2.marts 2021 10:45
30 0 Atbildēt

Pilnīgs populisms un stulbums

Palaidniex 2.marts 2021 12:18
23 0 Atbildēt

Agrāk es smējos kāpēc ASV atsevišķos štatos vadīājam ir jāizpilda visādi vingrojumi. Jānoiet pa līniju, jāpieskaras degunam utt.

Bet tam ir ļoti pat objektīva jēga. Ne jau neliela alkohola promilles padara vadīāju par bīstamu, bet adekvātums. Viens būs neadekvāts arī ar "0" promillēm, cits būs 100% adekvāts arī ar 0,4 promillēm. Kā arī viens un tas pats cilvēks var būt adekvāts un pilnībā neadekvāts ar tām pašām 0,2 promillēm. Pēkšņš alkogola satura uzlēciens uz nomērīās atzīmes būs ar reibumu, reakcijas un rīzībspējas traucējumiem, bet kad pēc pāris stundām nokritīsies līdz tiem pašiem 0,2 - rīcīspēja būs būtiski uzlabojusies.

Kā? Viens ir noguris, pārstrādājies, emocionāla šoka/uzbudinājuma stāvoklī, vienkārši neadekvāts, bet to grūti noteikt neliekot veikt šos vingrojumus. Vingrojumi kā reizi parāda adekvātumu, rīcībspēju, reakciju utt.

Pie mums pa ceļu brauc daudzi pārguruši, medikamentu iespaidā, veslības problēmām utt, kas ir bīstami, bet atr tiem nekādi necīnās...

Aizmidzis fūrists, kas iebrauc pretējā joslā ir daudz "nāvējošāks" un bīštamāks, kā cilvēks, kas pirms 4 stundām ir iedzēris vienu alu. Vai divi litri kefīra

msh 2.marts 2021 12:44
18 0 Atbildēt

Kāpēc lai ar tiem citiem cīnītos? Ja tu esi neizgulējies vai arī sarijies kaut kādas zāles, par to tev sodu ierubīt nevar - kamēr par šmigošanu var ierubīt smuku sodu. Bez tam, šmigošana ir labs bubulis kuru visu laiku piesaukt darbības imitācijas nolūkos...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti