Pavasara migrācijas laikā krupim nepieciešams palīdzēt pārkļūt pāri ceļam 8

 
Nozare.lv | 26.marts 2021 11:41

Pavasarī, gaisa temperatūrai paaugstinoties virs nulles, no ziemas miega mostas krupji, kuri dodas no ziemošanas uz nārsta vietām turpināt savu dzimtu, taču bieži vien šajā ceļā iet bojā zem auto riteņiem, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Maija Rēna.

Viņa pavēstīja, ka ik gadu, šķērsojot autoceļus, bojā aiziet simtiem šo abinieku, tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde aicina šajā pavasarī iedzīvotājus ziņot par novērotām krupju migrācijas vietām un pieteikties par brīvprātīgajiem, palīdzot krupjiem šķērsot ceļu. Bet autovadītājus ūdenstilpju tuvumā pārvalde lūdz braukt uzmanīgāk un lēnāk.

Rēna norādīja, ka parastais krupis ir abinieks, ziemu tas pavada uz sauszemes, mežos, parkos, lauku sētās, bet pēc atmošanās no ziemas guļas dodas uz savu dzimto ūdenstilpi turpināt savu sugu. Bieži vien šo maršrutu šķērso cilvēku veidoti ceļi, tādēļ krupji ir pakļauti sabraukšanas riskam.

"Krupju migrācijas ceļi ir pastāvējuši kopš neatminamiem laikiem, tāpēc pareizāk pat būtu teikt, ka nevis krupji šķērso ceļus, bet cilvēku veidotie ceļi šķērso krupju ierastos maršrutus," norādīja Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts, zoologs Vilnis Skuja.

Skaidrojot nepieciešamību iesaistīties krupju glābšanā, Skuja uzsvēra, ka dabā ikvienai dzīvībai ir vērtība un krupis tāpat kā daudzas citas dzīvas radības ir būtiska dzīvības ķēdes sastāvdaļa, kurai izzūdot, tiek izjaukts dabiskais līdzsvars.

Lai mazinātu krupju sabraukšanas risku, daudzviet Eiropā jau gadiem ierasta prakse ir veidot gan migrācijas tuneļus abiniekiem zem autoceļiem, gan ierobežot satiksmi un braukšanas ātrumu šādās vietās, gan arī veidot brīvprātīgo grupas, kas fiziski palīdz krupjiem tikt pāri ceļam un izdzīvot. Dabas aizsardzības pārvalde Slīteres Nacionālajā parkā jau vairākus gadus veido nožogojumu un ar vietējo iedzīvotāju palīdzību pasargā krupjus no sabraukšanas, taču šādu vietu, kur būtu nepieciešama cilvēku iesaiste, Latvijā ir ļoti daudz.

Pārvalde ir identificējusi vairākas vietas visā Latvijā, kur brīvprātīgie jau tagad var pieteikties palīdzēt krupjiem šķērsot ceļu. Lai apzinātu vietas, kur turpmākajos gados iesaistīties krupju glābšanā, iedzīvotāji par krupju migrācijas vietām var ziņot dabas novērojumu portālā "dabasdati.lv".

Jau zināmie krupju migrācijas maršruti apkopoti pārvaldes infografikā, kas pieejama Dabas aizsardzības pārvaldes sociālajos tīklos un tīmekļvietnē "daba.gov.lv". Lai pieteiktos par brīvprātīgo palīgu, interesentiem jāraksta ziņa uz e-pasta adresi "info@daba.gov.lv". Pārvaldes speciālisti sazināsies ar brīvprātīgajiem un sniegs sīkākas instrukcijas un padomus, kā droši un saudzīgi iesaistīties.
 

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Bez ironijas 26.marts 2021 12:12
3 1 Atbildēt

Ļoti labi, jo ir kretīni, kas pamanās sabraukt pat ežus, par mazākām radībām pat nerunājot. Tev laikam tas nav aktuāli, jo arī mežu izbraukāšana ar kvadrām bija "pie d**sas"

Vernons 26.marts 2021 13:24
3 0 Atbildēt

Angļi bija aprēķinājuši, ka viena krupja ekonomiskā vērtība dārzā līdzinās 20 Latiem sezonā! Viss kas kustas, krēslai iestājoties, kļūst krupim par barību! Zemeņu dobē kailgliemežus apēd krupis!

WALA 26.marts 2021 13:25
3 3 Atbildēt

Ari bez ironijas, tātad tehniski meža nedrīkst arī staigat, jo tas ari izbradā zāli, un iespējams ari ko vērtīgāku.,vai pareizi saprotu tavu norādi ?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti