No 67 500 eiro - jaunais Toyota Mirai ieradies Baltijā (+ FOTO) 7

 

Foto: Publicitātes attēls

Toyota | 30.marts 2021 16:08

Jaunais Mirai iemieso Toyota vrizību uz tīrāku vidi un ilgtspējīgu sabiedrību. Toyota uzskata, ka ūdeņradim ir potenciāls nodrošināt bezoglekļa mobilitāti ne tikai autotransporta, bet arī dzelzceļa, jūras un aviācijas pārvadājumu jomā, kā arī nodrošināt enerģiju rūpniecībai, uzņēmumiem un mājsaimniecībām.

Otrās paaudzes Mirai ir izstrādāts, ņemot vērā klientu atsauksmes par pirmo Mirai, kas debitēja 2014. gadā. Jaunais ar ūdeņradi darbināmais elektromobilis (FCEV) ir izstrādāts no jauna un ar mērķi, lai īpašnieki par to būtu sajūsmā. Toyota vēlas, lai klienti teiktu – es izvēlējos Mirai, jo vienkārši vēlējos auto ar tādiem raksturlielumiem, un tā sagadījās, ka tas ir FCEV.

Klajā nākot jaunajai paaudzei, Mirai ir automobilis, kas FCEV tehnoloģijas paceļ jaunā līmenī un klientiem piedāvā lielāku emocionālo pievilcību, tai izpaužoties mūsdienīgumā, modernā stilā un lielāku gandarījumu sniedzošā vadīšanas pieredzē.

Jaunās paaudzes Mirai mērķis ir pievērst uzmanību ar izskatu, tehnoloģijām un braukšanas sniegumu. Jaunajam Mirai ir sportiskāks un elegantāks dizains, savukārt šasija veidota uz GA-L platformas, kas Mirai ir kopīga ar Lexus LS limuzīnu.

 “Toyota redz ūdeņradi kā efektīvu nākotnes degvielu. Mūsu mērķis ir palīdzēt risināt vides un enerģētikas problēmas, sērijveidā ražojot ar ūdeņradi darbināmus elektromobiļus. Šie automobiļi ir ļoti efektīvi, spēj veikt garas distances, nodrošina ātru degvielas uzpildi, un to vienīgā emisija ir ūdens,” teic Mareks Maide, Toyota Baltic AS vadītājs.

“Tiem ir milzīgs videi saudzīgu transportlīdzekļu potenciāls, tie var būt ‘absolūtie ekoauto’. Es ceru, ka jaunais Mirai demonstrēs ilgtspējīgas un spožas iespējas pasaulei un mūsu nākotnei, tam palīdzot sasniegt ūdeņraža sabiedrību.”

Ūdeņradis kā degviela autobūves industrijā ir pazīstams sen, taču tikai pēdējos gados tā lietošana pieņem apmērus. Arī Latvijā ūdeņradis vairs nav svešs. Rīgā jau aptuveni gadu pastāvīgi kursē 10 sabiedriskā transporta uzņēmuma Rīgas satiksme trolejbusi, kuriem autonomiju bez elektrības padeves pa vadiem nodrošina ūdeņradis. Tas ir ātri un ērti uzpildāms stacijā Vienības gatvē, kas ir pieejama arī publiskai lietošanai. Paralēli jau strādājošajiem trolejbusiem Latvijas galvaspilsētas ielās februāra sākumā testa režīmā bija izbraucis arī ar ūdeņradi darbināms autobuss, un šāda veida sabiedriskais transports nesen izmēģināts arī Jelgavā.

Lai ar ūdeņradi darbināmais transports sekmīgi attīstītos, ir nepieciešama plaša uzpildes infrastruktūra. Eiropas mērogā visām valstīm pārliecinoši priekšā šobrīd ir Vācija, kur jau darbojas aptuveni 100 ūdeņraža uzpildes stacijas. Ūdeņraža uzpildes stacijas darbojas vairāku Eiropas metropoļu tuvumā, piemēram, pie Parīzes, Londonas, Cīrihes, Kopenhāgenas, savukārt Nīderlandē un Beļģijā šobrīd norit aktīva jaunu staciju būvniecība un arī Spānijā turpinās pirmo ūdeņraža uzpildes staciju ierīkošana.

Jauno Mirai veidojot uz modulārās GA-L platformas, Toyota bija iespēja Mirai no četrvietīga priekšpiedziņas automobiļa transformēt komfortablā piecvietīgā automobilī ar aizmugurējo riteņu piedziņu. Jaunās paaudzes automobilis ir garāks un platāks par priekšteci, tam ir lielāka riteņu garenbāze, savukārt augstums ir samazināts.

GA-L platformas adaptēšana ļāvusi degvielas šūnu bloka un transmisijas komponentus izvietot, pieejamo telpu izmantojot efektīvāk. Tā rezultātā Mirai ir daudz ietilpīgāks salons un labāks šasijas svarojums. Liela nozīme ir tam, ka jaunā konstrukcija ļāvusi ierīkot trīs augsta spiediena ūdeņraža tvertnes, par 30% palielinot degvielas rezerves un elektromobiļa sniedzamību.

Degvielas tvertnes spēj uzglabāt 5,6 kg ūdeņraža. Tas ir ievērojami vairāk nekā iepriekšējās paaudzes automobilim, kam bija divas tvertnes un 4,6 kg kapacitāte.

Jaunais ūdeņraža šūnu bloks

Degvielas šūnu blokā jeb elektroķīmiskajā ģeneratorā, tāpat kā līdz šim, izmanto cieto polimēru, taču bloks ir mazāks, ir samazināts šūnu skaits (330 līdzšinējo 370 vietā), un sistēma ir vieglāka (52 kg pret 56 iepriekš). Neraugoties uz kompaktākiem gabarītiem, tas ir sasniedzis jaunu enerģijas blīvuma rekordu – 5,4 kW/l. Tā rezultātā Mirai jauda ir palielināta no 114 kW (155 ZS) līdz 128 kW (174 ZS). Uzlabota Mirai veiktspēja aukstā laikā – tagad to var iedarbināt -30 ˚C salā.

Litija jonu augstsprieguma baterija

Jaunais Mirai ir aprīkots ar litija jonu augstsprieguma bateriju, kas aizstāj iepriekš izmantoto niķeļa-metālhidrīda. Lai arī kompaktāka, tā nodrošina lielāku enerģijas blīvumu, augstāku veiktspēju un ir draudzīgāka videi. Baterija ir vieglāka, un maksimālā jauda ir palielināta līdz 31,5 kW uz 10 sekundēm.

Braukšanas veiktspēja

GA-L platformas lietošana ir devusi vairākus fundamentālus ieguvumus: zemāku smaguma centru, ievērojami lielāku virsbūves stingrību, visiem šiem aspektiem ievērojami uzlabojot automobiļa dinamisko sniegumu.

Degvielas šūnu moduļa jauda ir 174 ZS, taču sistēmas kopējā veiktspēja ir 182 ZS, un tā Mirai nodrošina mierīgu, lineāru paātrinājumu. Momentāni augsts griezes moments un maksimāli straujš paātrinājums ir nodrošināts jau no dzinēja iedarbināšanas un pirmā pieskāriena akseleratora pedālim, savukārt ievērojams uzlabojums paātrinājuma līknes vidusdaļā nozīmē krietni vien baudāmāku pieredzi vadītājam. Braukšana pa lielceļu ir nepiespiesta un bez stresa ar lielisku automašīnas reakciju pie jebkura ātruma.

Degvielas šūnu bloku pārvietojot no grīdas zonas uz priekšējo nodalījumu, bet akumulatoru un elektromotoru novietojot virs aizmugurējās ass, automobilim ir ideāls 50:50 svara sadalījums starp asīm, tam nodrošinot stabilitāti, kas raksturīga automobiļiem ar priekšējo piedziņu.

Par spīti lielākai jaudai, jaunās paaudzes automobilis ir ekonomiskāks: WLTP kombinētajā ciklā tas patērē 0,8 kg ūdeņraža uz 100 km (ar 19 collu riteņiem). Lielāka efektivitāte un ietilpība, ko nodrošina trīs tvertnes (5,6 kg pret 4,6 kg agrāk), jaunajam Mirai starp uzpildēm ļauj nobraukt garāku distanci – aptuveni 650 km. Ūdeņraža uzpildes process ir vienkāršs un aizņem mazāk par piecām minūtēm.

Toyota Safety Sense

Jaunais Mirai jau standartā ir aprīkots ar jaunākās paaudzes Toyota Safety Sense. Šis komplekss ietver plaša spektra aktīvās drošības sistēmas un autovadītāja palīgus, kas izstrādāti, lai novērstu izplatītus satiksmes riskus un nodrošinātu izcilu aizsardzību vadītājam un pasažieriem avārijas gadījumā.

Attīra gaisu braucot

Toyota ieviešot inovatīvus risinājumus, Mirai gaisa ieplūdes sistēmā ir iestrādāts katalizatora tipa filtrs. Padodot gaisu degvielas šūnu sistēmai, elektriskais lādiņš uz neausta auduma filtra elementa aiztur mikroskopiskas piesārņojuma, tajā skaitā sēra dioksīdu (SO2), slāpekļa oksīdus (NOx) un PM 2,5 daļiņas. Šī gaisa attīrīšanas sistēma spēj aizturēt 90–100% daļiņu ar diametru līdz 2,5 mikroniem.

Vienīgais degvielas šūnu sistēmas darbības blakusprodukts ir ūdens, ko automātiski izvada pa izplūdes sistēmu. Autovadītājs var aktivizēt ūdens novadīšanu, nospiežot H2O slēdzi.

Komplektācijas un aprīkojums

Baltijas tirgū jaunais Mirai pieejams divās komplektācijās: Premium un Ambassador. Abi atspoguļo jaunā automobiļa progresīvās tehnoloģijas ar plašu komforta, stila, multimediju un savienojamības funkciju klāstu.

Automatizēta parkošanās sistēma

Automatizēta parkošanās (Advanced Park), standarta aprīkojums Ambassador izpildījumā, ir sistēma, kas domāta drošai, precīzai un vienkāršai spēkrata novietošanai paralēli brauktuvei vai stāvvietā starp citiem transportlīdzekļiem. Analizējot iespējamo stāvvietu, sistēma spēj telpu salīdzināt ar tūkstošiem parkošanās modeļu, analizē distanci, pagrieziena leņķi, braukšanas ātrumu un darbību secību, kontrolējot automobiļa stūres sistēmu, paātrinājumu, transmisijas režīmu pārslēgšanu un bremzēšanu.

Latvijā jaunais Toyota Mirai maksā no 67 500 eiro.

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Meksikānis 31.marts 2021 23:36
6 0 Atbildēt

Amerikā šis verķis maksā sākot no 49,500$ plus var dabūt 10,000$ valsts subsīdiju, tātad jau sanāk 39,500$.

Papildus Toyota dod karti ar 15,000$ ūdeņraža uzpildēm.

Ar šo naudu kartē var nobraukt 10000km.

www.toyota.com/mirai/

Vienīgais štats kur ir 40 stacijas ir Californjja, pārējos nekas tur nav. Līdz ar to šo auto var izmantot tikai 1 štatā.

Papildus ir milzīgs konkurents Tesla ar kuru dēļ viņu supercharger stacijām var dragāk pa visu ameriku un pie tam vel letak.

Vācijā ir ~100 stacijas, līdz ar to tur problēmu ar uzpildi nav, tapec ari vācijā neviens šim auto nelaidīs cenu nost.

imzz 30.marts 2021 17:33
5 0 Atbildēt

Nu, tas trolejbusu parks varēs iepirkt kā dienesta auto un pie sevis arī pildīt.

Šira banotā atrauga 30.marts 2021 17:58
3 6 Atbildēt

Nīcas bimzis neakceptē.

Pietrūjst pāris svarīgas fīčas. Pirmkārt - kūpošs nopuņķojies dīzelis. Otrkārt - manuālā pārnesumkārba jeb tā saucamā "mešalka". Pārējās papildus ekstras, tādas kā utis, blusas un cērmes ir otršķirīgi faktori, protams patīkami, ja ir.

Ar cieņu,

Teslas īpašnieki

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 12

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 6

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti