"Rīgas satiksme" apmaksās Konkurences padomes piemēroto 2,4 miljonu eiro sodu "nanoūdens" lietā 1

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 12.aprīlis 2021 18:05

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" apmaksās Konkurences padomes piemēroto 2,4 miljonu eiro sodu "nanoūdens" lietā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Bartaševiča-Feldmane.

Sods tikšot samaksāts noteiktajā laikā un apmērā.

"Uzņēmuma finanšu stāvoklis ir stabils un būtiskas sekas uz uzņēmuma darbību šobrīd tas vairs neatstās. Taču diemžēl jāatzīst, ka uzņēmums joprojām cieš no vēsturiskajiem notikumiem. Šis gadījums "Rīgas satiksmei" un visiem citiem darba devējiem liek apzināties, ka darbinieku pretlikumīgas darbības dēļ uzņēmums var saņemt sodu," skaidro "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Viņa uzsvēra, ka tāpēc ir īpaši svarīgi uzņēmumā ieviest labas pārvaldības instrumentus un iekšējās procedūras, lai šādi gadījumi nebūtu iespējami.

Atbildīgā "Rīgas satiksmes" darbinieka un vairāku cenu aptaujas pretendentu rīcība patlaban vēl arvien tiekot vērtēta kriminālprocesā, kurā "Rīgas satiksmei" ir cietušā statuss.

Lai turpmāk izslēgtu līdzīgas darbības, uzņēmums būtiski mainījis iepirkumu organizēšanas kārtību, samazinot līgumcenu sliekšņus, no kādiem tiek rīkotas atklātas iepirkumu procedūras. Minēto darbību rezultātā tiek nodrošināts caurspīdīgāks iepirkumu process, kā arī plašāks pretendentu loks.

Kā ziņots, Augstākās tiesas (AT) Senāts 9.aprīlī noraidīja SIA "Rīgas satiksme" kasācijas sūdzību par Konkurences padomes (KP) lēmumu, ar kuru iestāde 2019.gadā konstatēja "Rīgas satiksmes" un sešu uzņēmumu īstenotu aizliegtu vienošanos pašvaldībai piederošā uzņēmuma rīkotajās cenu aptaujās par nanotehnoloģiskās ķīmijas piegādi.

KP aģentūru LETA informēja, ka tādējādi spēkā stājies Administratīvās apgabaltiesas spriedums un "Rīgassatiksmei" par aizliegtu vienošanos valsts budžetā jāiemaksā 2,4 miljonu eiro sods.

Konkurences uzraugs 2019.gada lēmumā konstatēja, ka seši tirgus dalībnieki ar pasūtītāja atbalstu saskaņoja piedāvājumus divās "Rīgas satiksmes" rīkotajās cenu aptaujās, kas īstenotas no 2012.gada līdz 2014.gadam par kopējo līguma summu vairāk nekā 800 000 eiro un kuru mērķis bija nanotehnoloģiskās ķīmijas piegāde.

Lēmumā KP konstatēja paša pasūtītāja - "Rīgas satiksmes" - dalību aizliegtā vienošanās, jo uzņēmuma amatpersona aktīvi ar cenu aptaujas pretendentiem saskaņoja dalības nosacījumus un iesniedzamo dokumentāciju, kā arī vienojās par plānoto uzvarētāju. Pasūtītājam kā jebkuram aizliegtas vienošanās dalībniekam par pārkāpumu arī tika piemērota atbildība.

KP Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs uzskata, ka AT Senāta lēmums sniedz vērtīgu pienesumu konkurences tiesību attīstībai Latvijā.

"Senāts apstiprināja KP redzējumu, ka arī pasūtītājs, kurš veic saimniecisko darbību un iesaistās aizliegtajā vienošanās pret brīvu konkurenci, var tikt saukts pie atbildības kopā ar iepirkuma pretendentiem. Pasūtītājs ir daļa no tirgū pastāvošā un ar likumu garantētā konkurences procesa, un nav pieļaujama šī procesa kavēšana arī pasūtītāja rīcībā. Lēmums ir svarīgs signāls publisku personu kapitālsabiedrībām, kuras, administrējot publisko kapitālu, saskaras ar lielāku risku tikt iesaistītām aizliegtajās vienošanās," atzian Hitrovs.

 
Visi komentāri
 
Rexx 13.aprīlis 2021 13:27
1 0 Atbildēt

Paprasīs dotāciju Domei un samaksās. No nodokļu maksātāju naudas. Bet reālie dzērieni tikmēr maigojas viens ar otru sultāns lietiņās.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 2

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 17

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti