Gaisa kvalitātes mērītāju iepirkumam skolām iecerēts atvēlēt aptuveni divus miljonus eiro 9

 

Foto: Endija Tarvāne

Nozare.lv | 22.jūnijs 2021 11:01

Gaisa kvalitātes kontroles mērierīču nodrošināšanai skolās iecerēts atvēlēt aptuveni divus miljonus eiro, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Šie līdzekļi paredzēti no jau iezīmētā finansējuma 7,2 miljonu eiro apmērā, kas bija paredzēti augstas gatavības ventilācijas uzlabošanas projektiem skolās, piebilda premjers. 

Savukārt labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) sacīja, ka ar gaisa kvalitātes kontroles mērierīcēm plānots nodrošināt vairākus simtus skolu. 

"Šīs ierīces līdzēs mazināt saslimstības riskus skolās, parādot brīdi, kad telpas nepieciešams izvēdināt. Iespējams, ka līdzīgu mērierīču iepirkumu gatavosim arī Labklājības ministrijas pakļautības iestādēm," sacīja Eglītis. 

Lai nākamajā mācību gadā skolēni un skolotāji varētu atgriezties klātienes mācībās, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gatavos pieteikumu Ministru kabinetam par gaisa kvalitātes kontroles mērierīču nodrošināšanu skolās, liecina izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (JKP) paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter". 

Viņa norādīja, ka patlaban ir panākta politiskā vienošanās, tāpēc IZM savu pieteikumu par ierīču nodrošināšanu mēģinās iekļaut uz 6.jūlija Ministru kabineta sēdi.

Iepriekš Muižniece aģentūrai LETA intervijā atklāja, ka ir noslēgusies pieteikšanās konkursam par ventilācijas sistēmas ieviešanu skolās, kur tas ir nepieciešams. Tas bija viens no augstas gatavības projektiem.

Brīdī, kad noslēdzās pieteikšanās konkursam, ministre secināja, ka iezīmētais finansējums - 7,2 miljoni eiro - nav pieteikts pilnā apjomā. Līdz ar to atlikušo summu Muižniece bija iecerējusi virzīt uz gaisa mērītāju iegādi. 

"Šādam pirkumam saskatu jēgu, jo ventilācija, efektīva gaisa apmaiņa ir laba lieta, bet tajā pašā laikā, domājot arī īstermiņā, mums pastāv risks, ka ziemā Covid-19 vīruss var uzliesmot. Tāpēc, lai ievērotu drošības protokolā noteikto par vēdinātām telpām, īpaši jaunākajām klasēm, mums ir savlaicīgi jāsakārto vide, lai bērni varētu mācīties drošā vidē," viņa stāstīja.

LETA jau ziņoja, ka maija vidū IZM piešķirti 7 291 160 eiro, lai divu gadu laikā pašvaldību dibinātās vispārējās izglītības iestādēs nodrošinātu centralizētas mehāniskās ventilācijas izveidei ēkas korpusā un decentralizēto ventilācijas sistēmu izveidei ēkas atsevišķās mācību telpās.

Savukārt Ministru kabinets jau 18.marta sēdē ir atbalstījis Finanšu ministrijas informatīvo ziņojumu "Par augstas gatavības projektiem, kas saistīti ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu", kurā paredzētais valsts budžeta finansējums augstas gatavības izglītības nozares investīciju projektu atlasei ir 7 291 160 eiro, no tā 2021.gadā 2 916 464 eiro apmērā un 2022.gadā 4 374 696 eiro apmērā.

IZM aprīlī ir apzinājusi pašvaldību ieceres vispārējās izglītības iestāžu ventilācijas augstas gatavības projektu īstenošanai. Atbilstoši pašvaldību aptaujas rezultātiem, kopumā šādas ieceres ir 28 pašvaldībām par 54 dažāda gatavības pakāpju ventilācijas investīciju projektiem.

LETA jau ziņoja, ka valdība marta vidū apstiprināja 219 miljonu eiro sadalījumu ministriju augstas gatavības projektiem.

Īstenojamie pasākumi 2021.gadā tiks finansēti no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", savukārt 2022.gadā nepieciešamais finansējums tiks iekļauts, gatavojot 2022.gada valsts budžeta projektu.

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Afēra? 22.jūnijs 2021 11:26
5 3 Atbildēt

Agrāk katrā starpbrīdī vēdināja klasi, neviens tajā nevarēja palikt. Reizēm pat stundu laikā atvēra logus. Un iztika bez daudzmiljonu sensoriem. Nav jau radiācija, ko nejūt. Labāk to naudu iztērētu jauniešu sporta aktivitātēm.

Kanibaals 22.jūnijs 2021 11:46
2 0 Atbildēt

Nē vajag sensorus, jo citādi ar pasīvajām mājām pārāk aizrāvušies nerēķinoties ar sekām. Covid beidzot sakustinājis to par ko jau sen ceļ trauksmi. Vēdināšana palīdzēja vecajiem koka logiem nevis šiem hermētiskajiem.

Sportotāji atradušies, kā reiz meklē kā izvairīties no sporta...

Kanibaals 23.jūnijs 2021 0:05
2 0 Atbildēt

Traucē fizika un bioķīmija. Pēc 20min jau gaisa nav, tā kā lai liek sensorus un brīnās, kur gaiss paliek.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti