Gaisa kvalitātes mērītāju iepirkumam skolām iecerēts atvēlēt aptuveni divus miljonus eiro 9

 

Foto: Endija Tarvāne

Nozare.lv | 22.jūnijs 2021 11:01

Gaisa kvalitātes kontroles mērierīču nodrošināšanai skolās iecerēts atvēlēt aptuveni divus miljonus eiro, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Šie līdzekļi paredzēti no jau iezīmētā finansējuma 7,2 miljonu eiro apmērā, kas bija paredzēti augstas gatavības ventilācijas uzlabošanas projektiem skolās, piebilda premjers. 

Savukārt labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) sacīja, ka ar gaisa kvalitātes kontroles mērierīcēm plānots nodrošināt vairākus simtus skolu. 

"Šīs ierīces līdzēs mazināt saslimstības riskus skolās, parādot brīdi, kad telpas nepieciešams izvēdināt. Iespējams, ka līdzīgu mērierīču iepirkumu gatavosim arī Labklājības ministrijas pakļautības iestādēm," sacīja Eglītis. 

Lai nākamajā mācību gadā skolēni un skolotāji varētu atgriezties klātienes mācībās, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gatavos pieteikumu Ministru kabinetam par gaisa kvalitātes kontroles mērierīču nodrošināšanu skolās, liecina izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (JKP) paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter". 

Viņa norādīja, ka patlaban ir panākta politiskā vienošanās, tāpēc IZM savu pieteikumu par ierīču nodrošināšanu mēģinās iekļaut uz 6.jūlija Ministru kabineta sēdi.

Iepriekš Muižniece aģentūrai LETA intervijā atklāja, ka ir noslēgusies pieteikšanās konkursam par ventilācijas sistēmas ieviešanu skolās, kur tas ir nepieciešams. Tas bija viens no augstas gatavības projektiem.

Brīdī, kad noslēdzās pieteikšanās konkursam, ministre secināja, ka iezīmētais finansējums - 7,2 miljoni eiro - nav pieteikts pilnā apjomā. Līdz ar to atlikušo summu Muižniece bija iecerējusi virzīt uz gaisa mērītāju iegādi. 

"Šādam pirkumam saskatu jēgu, jo ventilācija, efektīva gaisa apmaiņa ir laba lieta, bet tajā pašā laikā, domājot arī īstermiņā, mums pastāv risks, ka ziemā Covid-19 vīruss var uzliesmot. Tāpēc, lai ievērotu drošības protokolā noteikto par vēdinātām telpām, īpaši jaunākajām klasēm, mums ir savlaicīgi jāsakārto vide, lai bērni varētu mācīties drošā vidē," viņa stāstīja.

LETA jau ziņoja, ka maija vidū IZM piešķirti 7 291 160 eiro, lai divu gadu laikā pašvaldību dibinātās vispārējās izglītības iestādēs nodrošinātu centralizētas mehāniskās ventilācijas izveidei ēkas korpusā un decentralizēto ventilācijas sistēmu izveidei ēkas atsevišķās mācību telpās.

Savukārt Ministru kabinets jau 18.marta sēdē ir atbalstījis Finanšu ministrijas informatīvo ziņojumu "Par augstas gatavības projektiem, kas saistīti ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu", kurā paredzētais valsts budžeta finansējums augstas gatavības izglītības nozares investīciju projektu atlasei ir 7 291 160 eiro, no tā 2021.gadā 2 916 464 eiro apmērā un 2022.gadā 4 374 696 eiro apmērā.

IZM aprīlī ir apzinājusi pašvaldību ieceres vispārējās izglītības iestāžu ventilācijas augstas gatavības projektu īstenošanai. Atbilstoši pašvaldību aptaujas rezultātiem, kopumā šādas ieceres ir 28 pašvaldībām par 54 dažāda gatavības pakāpju ventilācijas investīciju projektiem.

LETA jau ziņoja, ka valdība marta vidū apstiprināja 219 miljonu eiro sadalījumu ministriju augstas gatavības projektiem.

Īstenojamie pasākumi 2021.gadā tiks finansēti no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", savukārt 2022.gadā nepieciešamais finansējums tiks iekļauts, gatavojot 2022.gada valsts budžeta projektu.

 
Visi komentāri
 
Afēra? 22.jūnijs 2021 11:26
5 3 Atbildēt

Agrāk katrā starpbrīdī vēdināja klasi, neviens tajā nevarēja palikt. Reizēm pat stundu laikā atvēra logus. Un iztika bez daudzmiljonu sensoriem. Nav jau radiācija, ko nejūt. Labāk to naudu iztērētu jauniešu sporta aktivitātēm.

Kanibaals 22.jūnijs 2021 11:46
2 0 Atbildēt

Nē vajag sensorus, jo citādi ar pasīvajām mājām pārāk aizrāvušies nerēķinoties ar sekām. Covid beidzot sakustinājis to par ko jau sen ceļ trauksmi. Vēdināšana palīdzēja vecajiem koka logiem nevis šiem hermētiskajiem.

Sportotāji atradušies, kā reiz meklē kā izvairīties no sporta...

tlabi 22.jūnijs 2021 12:19
1 2 Atbildēt

Mūsdienās kad blīvie logi ir 98% mājokļu, visi zin ka nevajag aizdrīvēt logus kā zemūdenē. Man vasarā logi vispār stāv vaļā, tikai slīpā lietus laikā pieveru. Ja nu kādam smalkajam ir piespiedu dzesēšana, tad tam gan jātur ciet.

Un jā - kas tieši traucē skolotājam pēc stundas beigām visus skolēnus palūgt iziet no klases, un dežurantam izvēdināt klasi līdz nākamās stundas sākumam? Demokrātijas apstākļos nav atļauts ekspluatēt bērnus, ja, uzrakstīs ziņojumu tiesībsargam? Nu, ar to arī apsveicu....

Kanibaals 23.jūnijs 2021 0:05
2 0 Atbildēt

Traucē fizika un bioķīmija. Pēc 20min jau gaisa nav, tā kā lai liek sensorus un brīnās, kur gaiss paliek.

Vernons 22.jūnijs 2021 11:50
0 1 Atbildēt

Vai tad rekuperatīvā ventilācija ir kaut kas nedzirdēts? Atpirksies vienā "setā"!

imzz 22.jūnijs 2021 12:03
1 2 Atbildēt

Lai zinātu, ka klasē slikts gaiss vajadzīgs sensors. Laba līdzekļu apgūšana , protams. Bet tas viss nav tik vienkārši: 1. variants ( lētais ) , sensorus nopērk, kaut kāda firma tos uzstāda, pēc pāris gadiem sensori nosprāgst un līgums ar firmu arī ir beidzies. 2. variants ( dārgais ) : Ilglaicīgs līgums ar firmu, kas sensorus regulāri apkopj, maina un pārbauda. Jautājums, vai tajos 2 miljonos iekļauta apkope.

Pļurkt 22.jūnijs 2021 17:49
0 1 Atbildēt

Kaut kā dikti ož pēc kārtējās kampaņas, ka deputāteļa dēliņš ir iepircis lielu skaitu mērītāju, un tagad vajag tos ar PEĻŅU nogrūst!!

hihi 22.jūnijs 2021 19:20
0 1 Atbildēt

Laikam tas dēliņš arī mīnuso

Zemesgramata 24.jūnijs 2021 13:42
0 0 Atbildēt

Normunds Berga sit plaukstas.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti