Satiksmes ministrija veido valsts mikromobilitātes infrastruktūras attīstības stratēģiju 5

 

Foto: Publicitātes attēls

SM | 15.jūlijs 2021 14:49

14. jūlijā tiešaistē notika Satiksmes ministrijas vadītā darba grupas sanāksme par valsts mikromobilitātes infrastruktūras attīstību, kurā piedalījās arī citu ministriju, nevalstisko organizāciju un sociālo partneru pārstāvji.

Eksperti un speciālisti iepazinās ar Satiksmes ministrijas izstrādāto redzējumu valsts mikromobilitātes infrastruktūras attīstībai par gājējiem un velobraucējiem piemērotas infrastruktūras plānošanas un izveides principiem.

Atklājot darba grupas diskusijas, satiksmes ministrs Tālis Linkaits uzsvēra, ka gājēju un velosipēdu ceļi ir nozīmīga satiksmes infrastruktūras daļa: “Satiksmes ministrijā pēdējos gados sistemātiski strādājam pie visas pieejamās transporta infrastruktūras attīstības – ir apstiprināta valsts autoceļu ilgtermiņa attīstības stratēģija un turpinām darbu pie reģionālo autoceļu atjaunošanas  plāna. Esmu gandarīts, ka pirmo reizi Latvijā tiek veidota mikromobilitātes infrastruktūras attīstības stratēģija, kam būs nozīmīga loma gan valsts, gan pašvaldību ceļu saimniecības sakārtošanā, domājot par gājēju un velosipēdistu interesēm.”

Kā galvenās pastāvošās problēmas mikromobilitātes jomā Latvijā Satiksmes ministrijas eksperti identificējuši piemērotas infrastruktūras trūkumu gan apdzīvotās vietās, gan ārpus tām. Iepriekš veiktajos pētījumos iedzīvotāji ir minējuši, ka viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē izvēli izmantot velosipēdu kā pārvietošanās līdzekli, ir ātra un ērta iespēja pārvietoties, kam nepieciešama atbilstoša infrastruktūra. Šobrīd tā ir izveidota fragmentāri, tāpēc drošības un ērtības dēļ mikromobilitātei tiek izmantota neparedzēta un nedroša infrastruktūra (autoceļu nomales, neapgaismota infrastruktūra, velosipēdisti izmanto gājēju ietves apdzīvotās vietās), vai arī velosipēdistiem jāizvēlas garāki, bet drošāki maršruti, kā dēļ potenciāli velosipēdisti izvēlas citus transporta veidus.

Veiksmīgai mikromobilitātes attīstībai ārpus apdzīvotām vietām, kur galamērķu attālumi ir lielāki nekā apdzīvotās vietās, svarīgs ir ne vien galamērķu savstarpējais attālums, bet arī savienojamība ar sabiedrisko transportu, autoostu un dzelzceļa stacijām – tā ir multimodalitāte. Šāda pārvietošanās paredz iespēju gan gājējiem, gan velosipēdistiem, kā arī autobraucējiem ērti kombinēt pārvietošanos ar privātajiem transportlīdzekļiem un sabiedrisko transportu, novietojot velosipēdus un privāto autotransportu tiem paredzētās novietnēs vai stāvparkos sabiedriskā transporta mezglos, gan iespēju velosipēdu pārvadāt sabiedriskajā transportā.

Sabiedriskā transporta tīkla un mikromobilitātes infrastruktūras sasaiste ir ierasta mūsdienu labā prakse, kas papildus attīsta dažādu tehnoloģiju un mobilitātes sistēmu popularitāti. Šajā kontekstā jāmin ne vien mobilitātes punktu un “mobilitāte kā pakalpojums” attīstība, bet arī dažādās digitālās iespējas, piemēram, vienotu biļešu sistēmu izveide, koplietošanas uzņēmējdarbības attīstība u.c.

Turpinot darbu pie valsts mikromobilitātes infrastruktūras attīstības stratēģijas izstrādes, Satiksmes ministrija iepazīsies ar darba grupas dalībnieku komentāriem un priekšlikumiem, kurus izvērtēs un iestrādās nākotnes redzējumā par valsts mikromobilitātes infrastruktūras attīstību.

Mikromobilitāte ir pārvietošanās ar kājām vai videi draudzīgu individuālu transportlīdzekli, kuru darbina cilvēka muskuļu spēks vai dabai draudzīgs dzinējs. Mikromobilitātes infrastruktūra ir gājējiem un velosipēdistiem paredzēta no autotransporta nodalīta infrastruktūra, tajā skaitā, kopīga gājēju un velosipēdistu infrastruktūra, kā arī savstarpēji atdalīta.

 
Visi komentāri
 
gunbox 16.jūlijs 2021 10:16
4 1 Atbildēt

Kāpēc remontēt esošo, ja lielāku piķi var iešņaukt uz jauniem projektiem, vai ne? Ka jau minēja, esošo bardaku lai saremontēt, naudas nav. Neviens jau nepateica, ka jaunām būvēm nav. Lielāks piķis, lielāki kukuļi.

a'bērziņš 18.jūlijs 2021 1:40
0 0 Atbildēt

Nevar uzbūvēt tā,lai remonts neizputinātu komersantu.

kājām gājēju valodiņa 16.jūlijs 2021 12:51
3 0 Atbildēt

"Mikromobilitāte ir pārvietošanās ar kājām..." līdzi ņemot arī visus citus iekšējos orgānus.Pārvietošanās ar rokām,ar aknām,ar kuņģi un tā saturu...

Krotow 16.jūlijs 2021 15:06
2 0 Atbildēt

Sausais atlikums - aizmirstiet par privātajiem auto. Ar tiem drīz varēsiet braukt tikai pa savu pagalmu

spīlarkla operators 18.jūlijs 2021 1:43
0 0 Atbildēt

Toties ar velo varēs streipuļot visā brauktuves platumā!Notrieci vecenīti-progresīvais!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti