Virzība uz zaļāku sabiedrisko transportu: daļa jauno autobusu ir bezizmešu 16

 
Autotransporta direkcija | 26.augusts 2021 11:43

Stājoties spēkā jaunajam līgumam ar pārvadātājiem, kopš 2021. gada 1. augusta reģionālajā maršrutu tīklā pirmo reizi pasažieru pārvadājumi tiek nodrošināti ar bezizmešu autobusiem.

Pārvadātāji piecās maršrutu tīkla daļās – “Pierīga”, “Bauska”, “Liepāja”, “Kuldīga, Saldus” un “Daugavpils, Krāslava” – uzsākuši sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu ar 305 autobusiem, no kuriem 9% ir bezizmešu, veicinot zaļo domāšanu un samazinot transportlīdzekļu izplūdes gāzu negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi.

Par jaunajiem bezizmešu autobusiem, ieguvumiem videi, kā arī ērtībām pasažieriem TV raidījumu vadītāja Māra Sleja sarunājas ar AS “Nordeka” un SIA “Latvijas sabiedriskais autobuss” pārstāvi: 

Elektroautobusi kursē 26 maršrutos lotē “Pierīga”, “Bauska”, “Liepāja” un “Kuldīga, Saldus”, kurus apkalpo SIA “Latvijas sabiedriskais autobuss”, AS “Nordeka” un “Liepājas autobusu parks”. Maršrutu saraksts pieejams šeit.

Daļā autobusu ir uzstādītas saules baterijas, kas nodrošina kondicioniera darbību autobusā, bezvadu internetu, kā arī nākamās pieturas attēlošanu ekrānā un atskaņošanu skaļruņos. Jaunie autobusi nerada liekus izmešus atmosfērā, kā arī sniedz papildu ērtības pasažieriem, nodrošinot patīkamu un klusu vidi autobusa salonā.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā viens autobuss ne tikai saīsina sastrēgumu aptuveni 52 vieglo automobiļu garumā, bet arī samazina gaisa piesārņojumu. Viens vieglais automobilis vidēji izdala ap 200 g/km CO2, bet 52 vieglie automobiļi kopā rada vidēji 10 400 g/km CO2 izmešu. Savukārt viens autobuss rada vien 900 g/km CO2 jeb, izdalot uz 52 autobusa pasažieriem, 17,3 g/km CO2 izmešu. Tādēļ Autotransporta direkcija aicina biežāk izmantot sabiedrisko transportu, kas ir videi draudzīgāks pārvietošanās līdzeklis, īpaši, ja tiek izmantots elektroautobuss, kas nerada negatīvu ietekmi uz vidi.

No 1. augusta maršrutu tīkla daļā “Pierīga” sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina AS “Nordeka”, “Liepājas autobusu parks” un SIA “Latvijas sabiedriskais autobuss”; lotē “Bauska” – AS “Nordeka”; “Liepāja” – AS “Liepājas autobusu parks”; “Kuldīga, Saldus” – SIA “Latvijas sabiedriskais autobuss”; “Daugavpils, Krāslava” – SIA “Daugavpils autobusu parks”. Autotransporta direkcija sekos līdzi sabiedriskā transporta pakalpojumu kvalitātei ne tikai līguma uzsākšanas brīdī, bet arī visu 10 gadu garumā, kad tas būs spēkā.

 

 

 
16 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Manas domas 26.augusts 2021 13:38
8 0 Atbildēt

Lai tā autotransporta direkcija iet pa gaisu. Laukos autobuss kursē vienu reizi nedēļā vienā virzienā. Tik tizls un neērts sabiedriskais transports reģionos un rīgā nav pat Āfrikā. Bez auto vai velosipēda nekur netiksi. Idotisks raksts par Eiropas mobilitāti, Eiropas zaļo kursu un paslēpto klimatneitralitāti. Vemt gribās, redzot Latvijas stila izpildījumu mobilitātei, ibio.

Palaidniex 26.augusts 2021 13:50
4 0 Atbildēt

Man arī izraisa smaidu velofanātu prasība, ka jaunajiem autobusiem ir jābūt veloturētājam. Jaunie VDL autobusi, kuri kursē pierīgā ir aprīkoti ar tiem turekļiem, bet precīzi NEKAD neesmu tur redzējis pakārtu nevienu velo.

Es saprotu ka ir jābū iespējai iekāpt invalīdam, jo tas bez ratiem un bez šādas iespējas vispār nekur. Bet pagaidām visi novērojumi liecina, ka velosipēdisti LIELISKI iztiek bez šīs fīčas.

Pļurkt 26.augusts 2021 20:49
4 0 Atbildēt

Pilnīgi piekrītu!!!

Uz tuvējo pilsētu autobus iet piektdienas VAKARĀ, bet atpakaļ pirmdienas RĪTĀ!!! Kas lauciniekam darāms brīvdienās pilsētā???? Neviens kantoris, poliklīnika un ģimenes ārsti brīvdienās nestrādā.

Vai arī uz darbu blakusciemā nav iespējams ar sabiedrisko aizbraukt, jo nav neviena maršruta, lai tur nokļūtu uz jebkuras maiņas sākumu un neviena, lai no jebkuras maiņas nokļutu mājās!!!

Tad jau vispār likvidējiet to marazmu un būs miers!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti