Akumulatoru pārstrādes rūpnīcai Jelgavā piesaistīti 4,36 miljoni eiro 8

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 15.septembris 2021 10:45

Uzņēmums SIA "EcoLead" piesaistījis "BlueOrange Bank" finansējumu 4,36 miljonu eiro apmērā, kas tiks izlietots nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveidei Kalnciemā, aģentūrai LETA pavēstīja "EcoLead" pārstāvj

Projektam piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus, kopējais investīciju apjoms pārsniedz astoņus miljonus eiro. Lielākā daļa saņemtā finansējuma tiks izmantota pārstrādei paredzēto iekārtu iegādei un uzstādīšanai.

Rūpnīcas vajadzībām tiks pielāgota industriālā ēka Kalnciema rūpnieciskajā zonā, Jelgavas ielā 21. Teritorijā patlaban jau īstenoti rekonstrukcijas, teritorijas sakārtošanas un nepieciešamās infrastruktūras izveides darbi, kā arī uzstādītas pirmās iekārtas. Tuvāko mēnešu laikā rūpnīca plāno saņemt un uzstādīt metalurģijas krāsni un dažādu pārstrādes procesu īstenošanai nepieciešamās iekārtas. Rūpnīcas nodošana ekspluatācijā plānota 2022.gada trešajā ceturksnī, bet 2023.gada sākumā plānots sākt akumulatoru pārstrādi.

"EcoLead" pārstāvji informēja, ka tuvāko triju gadu laikā rūpnīcas pārstrādes jaudu plānots kāpināt līdz 15 000 tonnām akumulatoru gadā, iegūstot 8700 tonnas svina un svina sakausējuma lietņus. Pārstrādes procesā saražotie metāli un plastmasa tiks eksportēta tālākai izmantošanai uz Itāliju, Čehiju un citām valstīm, - atkal jaunu akumulatoru izgatavošanai, tādējādi nodrošinot dabai draudzīgu pilnu ražošanas ciklu.

Kalnciema akumulatoru pārstrādes rūpnīca būs vienīgā šāda veida pārstrādes rūpnīca Latvijā. Līdzīgas pārstrādes rūpnīcas darbojas visā Eiropā, tai skaitā jau 22 gadus arī Latvijas kaimiņvalstī Igaunijā. Līdz šim savu laiku nokalpojušie akumulatori no Latvijas pārstrādei tika izvesti uz citām tuvējām valstīm, piemēram, Igauniju, Lietuvu un Poliju. Svina akumulatori tiek izmantoti visdažādākajos mehānismos, kas paredz elektrības uzglabāšanu, to skaitā automašīnās, motociklos, telekomunikācijas torņos un vilcienos.

"Latvijā gada laikā pārstrādei tiek savāktas apmēram 10 000 tonnas svina akumulatoru, un ik gadu šis apjoms pieaug par vidēji 7%. Līdz ar jaunās rūpnīcas darbības uzsākšanu arī Latvija spēs nodrošināt saražoto atkritumu pārstrādi, kas ir būtisks faktors arī Eiropas zaļo vadlīniju kontekstā, kas paredz atkritumu pārstrādi iespējami tuvu to izcelsmes vietai," pauda "EcoLead" valdes loceklis Deniss Uļjanovs.

Kalnciema akumulatoru pārstrādes rūpnīca nodrošinās vairāk nekā 50 jaunas darbavietas. Lielākā daļa no tiem būs speciālisti, un šim darbam plānots piesaistīt un apmācīt pārsvarā vietējo darbaspēku. Patlaban nokomplektēta rūpnīcas vadības komanda, un tuvāko mēnešu laikā plānots sākt arī pārējo darbinieku atlasi.

2020.gadā uzņēmums "EcoLead" saņēma Valsts vides dienesta A kategorijas piesārņojošās darbības atļauju, kas apliecina topošās rūpnīcas atbilstību augstākajiem vietējiem un starptautiskajiem drošības un vides aizsardzības standartiem. Rūpnīcā tiks uzstādītas jaunāko tehnoloģiju ūdens un gaisa attīrīšanas iekārtas, un tiks īstenots regulārs monitorings, tādējādi nodrošinot, ka rūpnīca neatstās nelabvēlīgu ietekmi uz vidi un apkārtējo ekosistēmu.

"EcoLead" saņemtā pārstrādes rūpnīcas darbības atļauja patlaban paredz tikai svina akumulatoru pārstrādi, taču nākotnē uzņēmums apsver iespēju paplašināt darbību, attīstot jaunus pārstrādes veidus.

"Pārstrādes rūpnīcas galvenā prioritāte būs tieši Latvijā savākto svina akumulatoru pārstrāde, taču būsim gatavi piemēroties Latvijas tirgus vajadzībām. Līdz ar elektroauto popularitātes pieaugumu katrai valstij ilgtermiņā jādomā arī par tajās izmantoto niķeļa akumulatoru pārstrādes iespējām. Tādējādi rūpnīcas piecu līdz 10 gadu attīstības vīzija paredz iespēju attīstīt rūpnīcas tehnoloģiskās iespējas arī šāda veida akumulatoru pārstrādei," pauda Uļjanovs.

"Ecolead" īpašniekiem ir jau vairāk nekā 20 gadu pieredze metāllūžņu, bīstamo atkritumu savākšanā, transportēšanā un pārstrādē. 55,58% "EcoLead" kapitāldaļu īpašnieks ir Deniss Uļjanovs, bet vēl 44,42% kapitāldaļu pieder Igaunijas uzņēmumam "Unimet Estonia".

"EcoLead" 2020.gadā strādāja ar 163 589 eiro zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums dibināts 2007.gadā, tā pamatkapitāls ir 1 294 400 eiro.

"BlueOrange Bank" izveidoto uzkrājumu dēļ šogad pirmajā pusgadā strādājusi ar zaudējumiem 2,411 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai pērn attiecīgajā periodā, liecina bankas publiskotā informācija. Savukārt bankas grupas zaudējumi šogad pirmajā pusgadā bija 2,6 miljoni eiro pretstatā peļņai 2020.gada pirmajā pusgadā.

Pēc aktīvu apmēra "BlueOrange Bank" 2020.gada beigās bija sestā lielākā banka Latvijā. Bankas vienīgais akcionārs ir Latvijas AS "BBG", kuras patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir Aleksandrs Peškovs, Sergejs Peškovs, Andrejs Kočetkovs un Oļegs Čepuļskis.

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 15.septembris 2021 13:25
2 0 Atbildēt

Jelgavas ielā..... tātad Jelgavā

imzz 15.septembris 2021 12:07
1 0 Atbildēt

Kaustiskā soda gan varētu būt dārgākais , nevis lētākais neitralizators. Lētākais varētu būt kāds dabā atrodams kaļķakmens paveids, piem. dolomīts. Tas finansējuma avots gan izskatās pēc kabatas bankas, neraugoties uz "6.lielāko"

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti