Pētījums: 34% autovadītāju ir braukuši reibumā 2

 

Foto: Publicitātes attēls

SIA Communications & Strategies | 18.septembris 2021 7:07

34% autovadītāju vismaz reizi dzīvē ir braukuši reibumā – 25% norādīja, ka ievērojuši pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, 8% norādīja, ka vismaz vienu vai dažas reizes ir pārsnieguši pieļaujamo robežu, bet 1% norādīja, ka šo robežu, sēžoties pie stūres, pārsniedz vairākas reizes gadā, liecina “GO atbildīgas braukšanas indeksa” dati.

Aptaujas dati liecina, ka sievietes daudz retāk sēžas pie stūres reibumā, piemēram, 31% vīriešu norādīja, ka ir braukuši reibumā līdz pieļaujamai 0,5 promiļu robežai, kamēr šādu atbildi sniedza vien 18% sieviešu. 12% vīriešu norādīja, ka vienu vai dažas reizes pārsnieguši pieļaujamo promiļu slieksni, kamēr sievietes – 3%.

“Neraugoties uz to, ka šobrīd likums pieļauj nelielu alkohola daudzumu asinīs, es aicinātu autovadītājus atturēties no alkohola lietošanas, ja jāsēžas pie stūres. Arī līdzcilvēkus aicinu nepalikt vienaldzīgiem un apzināties, ka negatīvā statistika un negadījumi uz ceļiem ir mūsu visu atbildība. Ja redzat kādu, kurš reibumā grasās sēsties pie stūres, noteikti iesaistieties ne tikai aizrādot, bet arī informējot atbildīgās iestādes, ja neizdodas pārgalvīgo braucēju apturēt. Kādam varētu šķist, ka šādi rīkojoties viņš jutīsies slikti, bet padomājiet, kādas būs sajūtas, kad notiks negadījums, ko varējāt novērst?!” iesaka Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

“18. septembris pasaulē tiek atzīmēts kā Atbildīga alus lietošanas diena (Global Beer Responsible Day), un tas ir labs iemesls, lai atgādinātu, ka gadījumos, kad jāsēžas pie stūres, labāk izvēlēties bezalkoholiskos dzērienus. Tāpat jāatceras, ka tā nav tikai katra autovadītāja darīšana, jo iereibis šoferis apdraud ne tikai sevi – ciest var arī nevainīgi cilvēki. Turklāt, tas attiecas ne tikai uz autovadītājiem, bet arī uz iereibušiem motociklu, motorolleru, velosipēdu u.c. transporta līdzekļu vadītājiem,” uzsver bezalkoholiskā alus “GO” zīmola vadītāja Ieva Anita Rieksta.

Analizējot rezultātus dažādās vecuma grupās, iespējams secināt, ka reibumā pie stūres biežāk sēžas vecāka gadu gājuma autovadītāji, piemēram, 60 līdz 74 gadu vecuma grupā 10% autovadītāju norādījuši, ka vienu vai dažas reizes pārsnieguši pieļaujamo promiļu slieksni (9% vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem, 3% vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem), bet 2% - ka pārsniedz to vairākas reizes gadā (3% vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem). 27% šajā vecumā grupā norādīja, ka ir braukuši reibumā, ievērojot pieļaujamo robežu. Šādu atbildi snieguši 23% vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem, 24% vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem).

“GO atbildīgas braukšanas indekss” ir bezalkoholiskā alus “GO” pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru Norstat. Pētījumā, kas veikts maijā, piedalījās 1007 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 18.septembris 2021 7:47
2 0 Atbildēt

Nu ļoti "jēdzīgs" secinājums aptaujājot ~0,07% iedzīvotāju.

P.S. es ar mierīgi sēžos pie stūres normāli dzēris, lai izbrauktu auto no vietām kurām sieva to baidās darīt, lai tūlīt pat samainītos vietām un tālāk brauktu viņa.

Ir arī reiz dziļā pakaļā nakts vidū stāvoklī kurā vairs tikai gulēt - braukts labu gabalu atpakaļgaitā pa šauru meža ceļu, jo kāds cits skaidrā nebija spējīgs to izbraukt ...

Bet citādi nemaz netaisos braukt ja "metu pa lampu".

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti