FM neatbalsta iniciatīvu par ceļa nodokļa iekasēšanas modeļa maiņu 26

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 22.septembris 2021 11:58

Finanšu ministrija (FM) neatbalsta ierosinājumu degvielas cenai pievienotos nodokļus novirzīt ceļu remontiem, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs.

Šodien komisija skatīja kolektīvo iesniegumu "Par ceļiem bez bedrēm", kas paredz mainīt ceļa nodokļa iekasēšanas modeli. Šī iniciatīva Saeimā nonāca jau 2015.gada novembrī un tiek skatīta gadiem. Šobrīd tā atkal kļuvusi aktuāla, jo aktualizējies jautājums par finansējumu Latvijas ceļu uzturēšanai.

Komisijas sēdē nepiedalījās iniciatīvas pārstāvji, kuri skaidrotu motivāciju šādam lēmumam, tomēr sēdē piedalījās un pozīciju pauda FM pārstāvis Zakatistovs un Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Tālivalds Vectirāns.

SM ierēdnis skaidroja, ka visiem ceļiem būtu jābūt bez bedrēm un nozares ministrija pie tā aktīvi strādājot. Ir sagatavotas vairākas jaunas iniciatīvu programmas gan galvenajam ceļu tīklam, gan reģionālajam tīklam, kā arī tiek gatavota programma vietējo ceļu tīklam.

Viņš norādīja, ka šī iniciatīva ir attiecināta uz transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli (TEN), kura apjoms ir ap 100 miljoniem eiro. Vienlaikus viņš atklāja, ka nodokļi, kas attiecas uz autoceļu finansējumu ir - autoceļu lietošanas nodeva, akcīzes nodoklis naftas produktiem un TEN.

Šogad no naftas produktiem plānots iekasēt 556 miljonus eiro, informēja Vectirāns, vienlaikus piebilstot, ka nokrities asfaltēto ceļa segumu atjaunošanas darbu deficīts. Ja iepriekš remontdarbiem bija nepieciešami četri miljardi eiro, tad šobrīd nepieciešamā summa ir virs 3,2 miljardiem eiro.

Viņš arī minēja, ka, palielinot akcīzi degvielai, paaugstināsies resursu cena, piemēram, benzīna cena litrā vien palielinātos par 0,12 centiem.

Tikmēr Zakatistovs norādīja, ka FM principā neatbalsta šādu priekšlikumu. Viņš minēja, ka budžeta sarunas ir platforma, kur šo diskusiju par ceļu uzturēšanu turpināt, vienlaikus akcentējot, ka šobrīd nākamajam gadam ieskicēti 267 miljoni eiro. Vai tas mainīsies - atkarīgs no sarunu procesa, izriet no FM parlamentārā sekretāra teiktā.

 
26 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Norča 22.septembris 2021 12:53
11 0 Atbildēt

Visi nonokļi jau ir uzlikti pa maximumu un nekādam degvielas cenu kāpumam nevajadzētu būt.Runa drīzāk ir par to ka jo vairāk brauc jo vairāk samaksā nodokļos un ir jāatceļ šis mazturīgāko cilvēku diskriminējošais nonoklis kurš tiek aprēķināts pamatojoties uz automašīnas vecumu un atgāzēm.Jo sanāk ja tu gadā nobrauc 10-12k ar vecu labu auto(jo jaunu vienk. nevari atļauties) tu samaksā nodokļos ap 200 eur kas cilvēkam ar algu 500-800eur ir ļoti būtiska summa,bet nobraucot gadā 50-100k ar jaunu super eko auto tu nemaksā neko.

viencexperc 22.septembris 2021 12:16
10 5 Atbildēt

Latvijā, kā īstenā komunisma valstī vajag izveidot jaunu nodokli. Piemēram, - bedru nodoklis. Pašvaldībās, kur vairāk bedru, cilvēki maksā vairāk.

elektrība 22.septembris 2021 12:53
8 0 Atbildēt

Daži naivi uzskata, ka elektriskais transports ir veids, kā maksāt mazāk par kilometra nobraukšanu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Hyundai ST1 – komerctransports mazajiem uzņēmējiem

Dienvidkorejas autoražotājs Hyundai izstrādājis minivenam Staria līdzīgu daudzfunkcionālu furgoniņu "Service Typ 1", ko varēs izmantot dažādu kravu transportēšanai. Lasīt vairāk

 

Šī auto cena patīkami pārsteidz! Bet vai tas ir vienīgais...? (+VIDEO) 3

Mūsu rīcībā ir kāds līdz šim Latvijā vēl neredzēts auto. To izmēģināt aicināsim mūsu uzticamo draugu, radio dīdžeju un kvēlu autoceļotāju Egonu Reiteru. Lai maksimāli koncentrētos uz šī auto tehniskajiem dotumiem un gaitas komfortu, Egonu automobilī mēs iesēdināsim ar aizsietām acīm un līdz pat brauciena beigām neatklāsim viņam šī auto nosaukumu. Lasīt vairāk

 

Satiksmes autobusa un vieglās automašīnas sadursme Rīgā (+ FOTO) 25

Rīgā, Zolitūdē, Gramzdas un 15.līnijas krustojumā šodien, 15. martā, notikusi sadursme starp satiksmes autobusu un vieglo automašīnu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti