"Sadales tīkls": Latvijā kopējais elektroenerģijas patēriņš nākotnē augs 13

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 28.septembris 2021 14:59

Nākotnē Latvijā kopējais elektroenerģijas patēriņš augs, jo arvien vairāk iekārtu, kuras izmanto fosilo enerģiju, pāries uz elektroenerģijas izmantošanu, kas ir zaļš enerģijas veids, intervijā aģentūrai LETA norādīja AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Viņš pauda, ka Eiropas elektroenerģētikas nozares asociācijas "Eurelectric" prognozes liecina, ka elektroenerģijas patēriņš tuvākajos gados dubultosies.

Jautājums esot par to, cik lielā mērā šo pieaugumu varēs novērot sadales elektrotīklā. 

"No vienas puses, patēriņš nāk klāt - gan apkurē, gan transportā, gan arī aug dzīves līmenis un cilvēki atļaujas vairāk elektroierīču," sacīja Jansons.

Tāpat uzņēmums ievērojis, ka daudzi cilvēki pandēmijas laikā iegādājas lauku īpašumus un rodas jauni elektrības pieslēgumi

Savukārt no otras puses, arvien lielāka kļūst elektroenerģijas izkliedētā ģenerācija, mikroģenerācija - gan uzņēmumi, gan privātpersonas uzstāda saules paneļus, un "Sadales tīklam" tas nozīmē sadalītās elektroenerģijas apjomu ar mīnusa zīmi. Turpretī kopējās pārvaldītās enerģijas plūsmas tīklā pieaug, jo arī pašsaražoto, bet neizlietoto elektrību cilvēki nodod kompānijas tīklā.

"Attiecīgi mēs ilgtermiņā caur sadales tīkla infrastruktūru plānojam nelielu pārvaldītā elektroenerģijas apjoma pieaugumu - 1% vai 2% apmērā. Taču konkrētāku prognozi šobrīd ir ļoti grūti sniegt," teica Jansons.

Vienlaikus pandēmijas periodā, vismaz sākotnēji, elektroenerģijas patēriņš sarucis. "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka pagājušajā gadā kopējais elektroenerģijas patēriņš uzņēmumā kritās par 3,8%, turklāt kritums novērots visās jomās, izņemot mājsaimniecības. Vislielākais kritums 2020.gadā, salīdzinot ar 2019.gadu, bija rūpniecības sektorā - par 8,9%. Savukārt mājsaimniecībās pagājušajā gadā bija vērojams elektrības patēriņa pieaugums kopumā par 4,1%, ko, protams, var skaidrot ar attālināto darbu un mācībām.

"Šajā gadā mēs mēģinām tikt atpakaļ uz zaļa zara, un sešos mēnešos elektroenerģijas pieaugums pret pagājušo gadu ir bijis par 2,5% lielāks. Pieaugums, salīdzinot ar 2020.gadu, ir gandrīz visās sfērās, bet tas vienalga nebūs 2019.gada līmenī," atklāja Jansons.

"Sadales tīkla" vadītājs akcentēja, ka elektroenerģijas patēriņa apjoms nedaudz aug, un tas uzņēmumu priecē, bet, ja skatās uz "Sadales tīkla" darbību kopumā, tad uzņēmumu, tāpat kā visus pārējos, skar gan metāla, gan kokmateriālu cenu pieaugums.

"Arī elektroenerģijas cena ir augusi, un aptuveni 10% no mūsu operatīvajām izmaksām veido tieši maksa par elektrību. Tie ir elektroenerģijas tehnoloģiskie zudumi tīklā, kas rodas infrastruktūrā pēc fizikas likumiem. Izmaksu ziņā šis gads nav no tiem labākajiem, un to mēs nevaram tieši ietekmēt," skaidroja "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus viņš atzina, ka rezultāti kompānijas operatīvajā darbā ir ļoti labi, jo uzņēmums ir bijis ļoti efektīvs gan darbaspēka izmaksu optimizēšanā, gan dažādu procesu digitalizēšanā, tomēr ārējo faktoru ietekme ir ļoti būtiska.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

 
Visi komentāri
 
Krotow 28.septembris 2021 15:24
0 0 Atbildēt

Un vēl pandēmijas dēļ mājās strādājošie tagad tērē elektrību tur kur dzīvo.

spainis 28.septembris 2021 15:44
1 0 Atbildēt

Īsti nav starpības, kur deg spuldzīte un strādā dators. Patēriņš jau nemainās. Birojos toties klusums un pat kondicionieri nestrādā.

Krotow 28.septembris 2021 17:47
0 0 Atbildēt

Kondicionieri arī ēd lopā.

Wowa 28.septembris 2021 21:21
0 0 Atbildēt

Cik daudz šie tērē?

es 29.septembris 2021 12:29
0 0 Atbildēt

apmēras 2/3 no biroja ēkas kopējā patēriņa.

Opis 28.septembris 2021 15:42
5 1 Atbildēt

Bla, bla , bla, 2/3 no mana elektrības rēķina sastāda Sadales tīkls, OIK un PVN. Elektrības cenas svārstības rēķina gala cenu ietekmē maz.

Pļurkt 28.septembris 2021 17:00
1 8 Atbildēt

arvien vairāk iekārtu, kuras izmanto fosilo enerģiju, pāries uz elektroenerģijas izmantošanu, kas ir zaļš enerģijas veids

=====================

Ha ha ha...

It sevišķi iegūts no akmeņoglēm!!!!!!!

BET Latvānijai citas alternatīvas naF!!!

Atbildi 28.septembris 2021 18:56
3 0 Atbildēt

Tu esi pirdiens (Pļurkt!) vai latvānis?

Savoks 29.septembris 2021 9:24
1 0 Atbildēt

Patēriņš pieaugs salīdzinot ar ko?

Ja samēra pret 80tajiem, 90tajiem un 2000jaiem?

Man gan šķiet, ka tad kad strādāja fabrikas un visi lietoja kvēlspuldzes, nevis LED gaismas, patēriņš bija daudz lielāks kā tagad, jo arī cena toreiz bija maza un neviens neskaitīja kilovatstundas. Es 2000ajos elektrisko sildītāju nekad neslēdzu ārā, jo skaitītājam bija tik maz iedaļu, ka to varēja griezt uz riņķi!

Pļurkt 30.septembris 2021 8:39
0 0 Atbildēt

Nu re - ilgi nebija jāgaida - vakar atsūtīja jauno izlīdzināto rēķinu.

Ja iepriekš maksāju 36 Eur mēnesī, bet nu būs jāmaksā 48 Eur mēnesī, tas vēl ir samazinātais rēķins, jo bija pārmaksa!!!

Saimnieks 30.septembris 2021 8:43
0 0 Atbildēt

Nečīksti! Es par gaži agrāk maksāju Eur 80 mēnesī, tagad jāmaksā EUR 114, plus vēl mēneša laikā jasamaksā 300 EUR starpība starp iepriekš prognozētoi un faktiski sarēķinoto. Tātad šī mēneša rēķins par gāzi 300+114= 414 euro.

Vai tad nevarēja tos 300 saskaldīt uz 12 mēnešiem, bet nē, maksā tagad, tūlīt, te tev nu bija Latvijas gāze.

Pļurkt 30.septembris 2021 10:09
0 0 Atbildēt

Āaaaa - es pat nepaskatījos, ka VISA pārmaksa ir nomīnusota jau šajā rēķinā, nevis sadalīta pa 12 mēnesī!!

Tātad nākammēnes būs 48 rubļi, bet visi 56!!!!!!!

Pļurkt 30.septembris 2021 10:11
0 0 Atbildēt

Tātad nākammēnes būs NEVIS 48 rubļi, bet visi 56!!!!!!!

Vēl tur kaut kas garāžā nokurināts.

Te tev bija lētā elektrība un "zaļais" (lasi ar lēto uzlādi mājās) transports!!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti