Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas biržas vidējā cena Latvijā pieauga par 27% 16

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 12.oktobris 2021 8:22

Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas biržas vidējā cena pieauga par 27% - līdz 131,73 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo".

Tāpat cenas pieaugušas arī abās pārējās Baltijas valstīs. Igaunijā pagājušās nedēļas vidējā elektroenerģijas biržas cena bija 128,73 eiro par MWh, kas ir par 24% vairāk, savukārt Lietuvā cena pieauga par 35% - līdz 140,74 eiro par MWh.

"Latvenergo" atklāja, ka elektroenerģijas cenas Baltijā sekoja līdzi pieaugošai cenu tendencei Ziemeļvalstīs. Vienlaikus, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, par 42% samazinājās enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala un par 37% no Krievijas, savukārt par 4% tās pieauga no Somijas, kur aizvadītajā nedēļā par 2% samazinājās elektroenerģijas cena un tā bija 71,36 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" nedēļas vidējā sistēmas cena pieauga par 23% līdz 81,20 eiro par MWh. Lai arī kopējā elektroenerģijas izstrāde "Nord Pool" reģionā palielinājās, vēja staciju izstrāde kritās par 30%, kas arī bija galvenais cenas kāpuma iemesls. "Latvenergo" atklāja, ka nenoliedzami augstu elektroenerģijas cenu līmeni uztur arī rekordaugstas energoproduktu un Eiropas emisiju kvotas tirgus cenas.

Tāpat pagājušajā nedēļā turpinājās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars pieauga, veidojot 88% no kopējās uzstādītās jaudas.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš samazinājās un patērētas 7147 gigavatstundas (GWh). Savukārt izstrādes apjomi pieauga un saražotas 7790 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 2% un kopā patērētas 509 GWh. Latvijā patēriņš samazinājās par 2% - līdz 135 GWh, Igaunijā tas bija par 4% mazāks un kopā patērētas 142 GWh, bet Lietuvā palika iepriekšējās nedēļas līmenī un kopā patērētas 232 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 18% un bija 308 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 21% un iepriekšējā nedēļā tika saražotas 73 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 14% un bija 132 GWh, savukārt Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija par 23% lielāka un tika saražotas 103 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 54%, Igaunijā 93%, bet Lietuvā 44%. Baltijas valstīs tika saražoti 60% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.
 

 
16 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kontradmiral 12.oktobris 2021 17:19
1 0 Atbildēt

Baidos, ka Tu kaut ko jauc. Agrāk pirmajām 300KWh bija pazemināts tarifs nevis bezmaksas. 10EUR tagad visiem ir saprotams. Kad biržas cena elektrībai bija ļoti zema, tad atlaide vispār nekāda diži nesanāca. viens no iemesliem, kāpēc pārgāja uz 10EUR.

kontradmiral 12.oktobris 2021 21:30
1 0 Atbildēt

Radi strādā Silavā un diezgan zinu, kas notiek ar mežiem. Visiem patiek dramatizēt, ka visu izcērt. Reālie skaitļi nav tik dramatiski un tāpat LV vēl ir stipri liels apjoms ar pāraugušiem mežiem. Piekrītu, ka Eiropas zaļais kurss palielina risku, ka pieprasījums strauji augs, bet šobrīd vēl nav nekāda bēdu ieleja. Skandināvijā ir samērā populāri, ka lielākām pilsētām ir n apkures katli un risinājumi. Softs saŗēkiņa, kas sanāk no CO un EUR viedokļa optimāli un palaiž attiecīgās rūpnīcas

Krotow 13.oktobris 2021 0:54
1 0 Atbildēt

Koku Latvijā netrūkst. Tiesa liekais pārpalikums galvenokārt sastāv no brikšņiem un pāraugušām kādreizējām atvasēm, kas tagad daudzas skaistas ainavas pārvērtušas par bezformīgiem krūmiem. Pie Siguldas Lorupes grava un Gaujas senleja kādreiz bija skaistas ainavas - tagad tur viss aizaudzis. Un tā ļoti daudz kur.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjautots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO)

km.hiAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 1

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti