Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas biržas vidējā cena Latvijā pieauga par 27% 16

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 12.oktobris 2021 8:22

Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas biržas vidējā cena pieauga par 27% - līdz 131,73 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo".

Tāpat cenas pieaugušas arī abās pārējās Baltijas valstīs. Igaunijā pagājušās nedēļas vidējā elektroenerģijas biržas cena bija 128,73 eiro par MWh, kas ir par 24% vairāk, savukārt Lietuvā cena pieauga par 35% - līdz 140,74 eiro par MWh.

"Latvenergo" atklāja, ka elektroenerģijas cenas Baltijā sekoja līdzi pieaugošai cenu tendencei Ziemeļvalstīs. Vienlaikus, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, par 42% samazinājās enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala un par 37% no Krievijas, savukārt par 4% tās pieauga no Somijas, kur aizvadītajā nedēļā par 2% samazinājās elektroenerģijas cena un tā bija 71,36 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" nedēļas vidējā sistēmas cena pieauga par 23% līdz 81,20 eiro par MWh. Lai arī kopējā elektroenerģijas izstrāde "Nord Pool" reģionā palielinājās, vēja staciju izstrāde kritās par 30%, kas arī bija galvenais cenas kāpuma iemesls. "Latvenergo" atklāja, ka nenoliedzami augstu elektroenerģijas cenu līmeni uztur arī rekordaugstas energoproduktu un Eiropas emisiju kvotas tirgus cenas.

Tāpat pagājušajā nedēļā turpinājās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars pieauga, veidojot 88% no kopējās uzstādītās jaudas.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš samazinājās un patērētas 7147 gigavatstundas (GWh). Savukārt izstrādes apjomi pieauga un saražotas 7790 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 2% un kopā patērētas 509 GWh. Latvijā patēriņš samazinājās par 2% - līdz 135 GWh, Igaunijā tas bija par 4% mazāks un kopā patērētas 142 GWh, bet Lietuvā palika iepriekšējās nedēļas līmenī un kopā patērētas 232 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 18% un bija 308 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 21% un iepriekšējā nedēļā tika saražotas 73 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 14% un bija 132 GWh, savukārt Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija par 23% lielāka un tika saražotas 103 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 54%, Igaunijā 93%, bet Lietuvā 44%. Baltijas valstīs tika saražoti 60% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.
 

 
Visi komentāri
 
kontradmiral 12.oktobris 2021 10:08
1 0 Atbildēt

Elektrības cenas pieaugumu lielākā daļa gan jau daudz maz sagremos. Bet nu jārēķinās, ka, piemēram, ierasto 50EUR vietā šo ziemu nāksies maksāt ap 80EUR. Paveicies tiem, kam ir izdevies fiksēt cenu, kad cenas vēl bija zemas. Daudz lielāka jautrība ir gaidāma tiem, kam ir gāzes apkure. Pie esošajām gāzes biržas cenām, es nebrīnīto, ka LG palielinās tarifu par 3-5 reizēm. Piemēram, tie, kam izlīdzinātais bija 150EUR mēnesī, diezgan reāli ir scenārijas, ka gāzes cena uzskries uz 500+ mēnesī.

paga, paga 12.oktobris 2021 10:22
1 0 Atbildēt

mēs tak visi grasāmies pāriet uz elektrisko transportu, jeb lielākā daļa, kā tu saki, spēs sagremot degvielas cenu 2 - 2,50 EUR par litru?

wons 12.oktobris 2021 11:09
0 1 Atbildēt

Daudzbērnu ģimenēm nebija jāmaksā par patērētajiem 300kwh mēnesī, kā arī daļa OIK un sadales izmaksām. Tagad šī valdība samazināja atbalstu un tie ir 10eur mēnesi. Tas nekas, ka preses relīzēs, TV tiek skandēts pilnīgi pretējais ! Tās ir nerimstošas rūpes par Latvijas tautas nākotni !

kontradmiral 12.oktobris 2021 17:19
1 0 Atbildēt

Baidos, ka Tu kaut ko jauc. Agrāk pirmajām 300KWh bija pazemināts tarifs nevis bezmaksas. 10EUR tagad visiem ir saprotams. Kad biržas cena elektrībai bija ļoti zema, tad atlaide vispār nekāda diži nesanāca. viens no iemesliem, kāpēc pārgāja uz 10EUR.

Pļurkt 12.oktobris 2021 11:20
0 2 Atbildēt

Te atslēgas vārds ir "biržas cenas"!!

Vajag taču ļaut nopelnīt gan visiem kupi - prodaj ķēdītei, gan vienkāršiem biržas spekulantiem!!

Daugavā ūdens arī palika dārgāks???

==================

Apbrīnojama valsts, kas gādā par spekulantu un ārpusvalsts tirdzniecības kantoru labklājību, apmaiņā pret savas tautas gremdēšanu nabadzībā!!

Taisnība 12.oktobris 2021 11:31
0 1 Atbildēt

vajag gan, ir kāda Vidzemes pilsētiņa, kur kāda komunālā iestāde par saviem pakalpojumiem izsūtīja rēķinus arī pa ē-pastu. Visi bija apmierināti, taču tad parādījās tāds BILL, kas vēlās savu procentiņu. Tad nu kārtība tāda - pensionārs mokās ar parolēm, lai tai nolāpītajā sistēmā iekļūtu un ieraudzītu savu rēķinu, bet, ja neieskatās un nospiež pogu "maksāt", tad BILL paņem savus dienišķos pārdesmit santīmus vai vairāk.

Pļurkt 12.oktobris 2021 12:14
0 1 Atbildēt

Nevis pārdesmit saņi, bet Eiriku un pārdesmit centu!!

rgt 13.oktobris 2021 12:44
0 0 Atbildēt

tas pats arī ar lielajiem degvielas un komunikāciju provideru mēneša rēķiniem, agrāk nāca smuki pdfs, tagad kaut kādi nesakarīgi krāsainu bildīšu epasti ar "maksāt" ikonām, kā uzspied maksāt tā beigās tik pamani, ka eiriks ar kapeikām komisija. Bet I-bankā 30 sekunžu darbs pašam to samaksāt bez maksas, ķer uz muļķi kā visur.

kontradmiral 12.oktobris 2021 12:24
0 0 Atbildēt

Šitik abnormāli dārgas cenas ilgtermiņā neviens neprognozē, ja nu vien sākas radikāls new world order. Jā gāzes cenas saglabāsies šā brīža biržas cenu līmenī, tad skaidrs, ka cilvēki un uzņēmumi sāks ātri meklēt alternatīvas. Piemēram ja privātmāja gadā gāzes apkurei maksāja 2K,, tad tagad mierīgi var saskriet 8K. Man ļoti interesē vai LG ir savlaicīgi iepirkusi gāze vai ar janvāri iestāsies čau Rasma.

Hmm 12.oktobris 2021 12:30
0 1 Atbildēt

kādas LV var būt alternatīvas? - vienīgais ir mežs, kura 3-5 gadu laikā vairs nebūs - nav tak noslēpums, ka ar mūsu koksni (granulas) apkurina Stokholmu un sūta uz Norvēģiju

kontradmiral 12.oktobris 2021 17:00
0 0 Atbildēt

Siltumapgādē koksne ir labs vietējais resurss. Pieprasījums pieaug un daudz tiek arī eksportēts, bet katrā ziņā cenu svārstības tomēr ir daudz paredzamākas un tādi brīnumi kā ar gāzes cenām ir mazāk iespējami. Vēl privātajiem risinājums ir siltumsūkņi, bet pie šā brīža cenām, tagad izskatās, ka jāliek komplektā ar saules paneļiem.

ak naivais admirāl 12.oktobris 2021 18:26
0 0 Atbildēt

Tu mežā esi bijis pēdējo trīs gadu laikā? - nu nav mums pa spēkiem skandināvus barot. Ja tas paliktu tikai sev, kādiem gadiem pietiktu, bet mēs jau grūžam eksportā, turklāt nu jau zibina reklāmas šķeldas krāšņu tirgotāji - sak, gāze dārga, tagad tikai koksne - pārkārtosim visu pilsētu apkures uz Latvijas šķeldu un dzīvosim cepuri kuldami.

kontradmiral 12.oktobris 2021 21:30
1 0 Atbildēt

Radi strādā Silavā un diezgan zinu, kas notiek ar mežiem. Visiem patiek dramatizēt, ka visu izcērt. Reālie skaitļi nav tik dramatiski un tāpat LV vēl ir stipri liels apjoms ar pāraugušiem mežiem. Piekrītu, ka Eiropas zaļais kurss palielina risku, ka pieprasījums strauji augs, bet šobrīd vēl nav nekāda bēdu ieleja. Skandināvijā ir samērā populāri, ka lielākām pilsētām ir n apkures katli un risinājumi. Softs saŗēkiņa, kas sanāk no CO un EUR viedokļa optimāli un palaiž attiecīgās rūpnīcas

Krotow 13.oktobris 2021 0:54
1 0 Atbildēt

Koku Latvijā netrūkst. Tiesa liekais pārpalikums galvenokārt sastāv no brikšņiem un pāraugušām kādreizējām atvasēm, kas tagad daudzas skaistas ainavas pārvērtušas par bezformīgiem krūmiem. Pie Siguldas Lorupes grava un Gaujas senleja kādreiz bija skaistas ainavas - tagad tur viss aizaudzis. Un tā ļoti daudz kur.

Pļurkt 13.oktobris 2021 8:28
0 0 Atbildēt

Lietojamu koku Latvijā jau ir tik maz, ka darbabiedrenes vīrs ar savu cirtēju komandu līdz pat 2 stundām brauc uz cirsmu!!

msh 13.oktobris 2021 7:57
0 0 Atbildēt

Radi strādā iestādījumā kas ieinteresēts pasniegt ka mežu daudz un aug ātri, tāpēc zini kas notiek ar mežiem... Kaut kā dīvainā kārtā kaileņu apkārt paliek arvien vairāk un vairāk + bieži var vērot pēc tehnikas un baļķiem ka kaut kur dziļumā atkal gāž kādu gabalu nost - un tas jau tikai tur, kur tuvu ceļam, LVM gabalos ar labajiem ceļiem baļķus pie šosejas neizved un tu pat neredzi kas tur notiek...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti