Otrdien no rīta elektroenerģijas biržas cena pārsniegs 1000 eiro par MWh robežu 13

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 7.decembris 2021 10:51

Arī otrdien "Nord Pool" biržas Latvijas reģionā elektroenerģijas cena turpinās kāpt, otro dienu pēc kārtas sasniedzot dienas vidējās cenas jaunu rekordu - 469,03 eiro par megavatstundu (MWh), maksimumam no rīta pārsniedzot pat 1000 eiro atzīmi, liecina "Nord Pool" informācija.

Otrdien augstākā elektroenerģijas cena "Nord Pool" biržas Latvijas reģionā gaidāma laikā no plkst.7 līdz 8, kad cena par MWh pieaugs līdz 1000,07 eiro atzīmei. Zemākā elektrības cena biržā gaidāma laika posmā no pusnakts līdz plkst.1, kad elektroenerģija maksās 143,20 eiro par MWh.

Arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kā arī Somijā otrdien tiek prognozētas tādas pašas elektroenerģijas biržas cenas kā Latvijā. Citos "Nord Pool" biržas reģionos prognozētas cenas būs zemākas.

Kā ziņots, pirmdien "Nord Pool" biržas Latvijas reģionā tiek prognozēta jauna rekordaugsta vidējā elektroenerģijas cena - 290,06 eiro par MWh. Prognozētas, ka pirmdien starp plkst.16 un 17 elektroenerģijas cena pakāpsies pat līdz 626,06 eiro par MWh. Mazākā cena gaidāma naktī no plkst.2-3, kad elektroenerģijas cena būs 125,92 eiro par MWh.

Iepriekšējie elektroenerģijas biržas cenas rekordi tika sasniegti iepriekšējā pirmdienā, 29.novembrī, kad dienas vidējā cena bija 263,96 eiro par MWh, bet pēcpusdienā no plkst.17 līdz 18 elektroenerģijas cena pakāpās līdz 421,87 eiro par MWh.

Novembrī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā sasniegusi jaunu vēsturisko maksimumu - 125,39 eiro par MWh, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Tas ir par 17,8% vairāk nekā oktobrī, bet attiecībā pret 2020.gada novembri cena ir 3,1 reizi augstāka. Vidējo cenu būtiski ietekmēja novembra pēdējās dienas, kad 29.novembrī tika sasniegts jauns diennakts vidējās cenas rekords.
 

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
MMX 7.decembris 2021 12:07
7 0 Atbildēt

Stāsts vairāk ir par precedentu - ja vienreiz tik tālu aizbakstīja to cenu, tad virziens nākotnes cenu pieaugumam ir uzņemts. Brīvais tirgus nav īsti labs variants tādam resursam kā elektrība, jo neviena privāta ražotāja interesēs nav turēt tādas rezerves jaudas lai nodrošinātu cenas stabilitāti. Attiecīgi rezerves jaudas piespiež turēt tikai valsts līmenī lai nodrošinātu tīkla stabilitāti, bet ne cenas stabilitāti.

Protams, ka cenas kritīsies, bet līdzīgi kā ar degvielas cenu rekordiem, arī šī ir tāda patērētāja reakcijas taustīšana.

MMX 7.decembris 2021 11:22
4 1 Atbildēt

Nu "ekoloģijas" fani, 1 eur/kWh ir tuva realitāte. Ko te tauta rakstīja par to ka elektroauto ir nākotne jau tagad un dodam tik gāzi grīdā bez pienācīgas pārvades un ģenerācijas? Vēl nedaudz un elektrību būs izdevīgi ģenerēt ar dīzeļģeneratoru

GTD2 7.decembris 2021 12:24
3 0 Atbildēt

par vēju ir spekulācijas , vēju ģenerātori saražo gandrīz ne cik lai tas reāli ietekmētu el ražošanas apjomus

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Tesla uztriecas citam auto, lai glābtu cilvēka dzīvību (+ VIDEO) 2

Video autors nav drošs par to, kas izpildīja pēkšņo izvairīšanās manevru - Tesla autopilots vai cilvēks pie stūres. Kā domājat jūs? Lasīt vairāk

 

NEXAT - vai neparastā lauksaimniecības mašīna vēl dzīvo? (+ VIDEO) 2

Dzīvo gan, turklāt šajā Vācijas vidienes lauksaimnieku uzņēmumā to ir veselas divas un abas tika izmantotas šī gada graudu ražas novākšanā. Lasīt vairāk

 

Beidzot noņēma nepareizo ceļa zīmi ar sadalījumu pa joslām K.Ulmaņa gatvē jaunajā krustojumā (+ VIDEO) 9

iAutolv pastāsta par jaunumiem izremontētajā ceļa posmā uz K. Ulmaņa gatves. Lasīt vairāk

 

MINI Ķīnā piedāvā iespaidīgas atlaides 2

Elektriskie Mini Cooper un Mini Aceman Ķīnas tirgū nespēj ieinteresēt vietējos pircējus, tādēļ ražotājs tos spiests piedāvāt krietni atkāpjoties no sākumā plānotās cenas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti