Aptauja: 2022. gadā ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju plāno iegādāties auto 3

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Longo Group | 23.decembris 2021 12:16

Autovadītāji Latvijā ir kļuvuši optimistiskāki, pandēmijas otrajā gadā vairāk nekā iepriekš domā par savu drošību un vēlas neatkarību no epidemioloģiskajiem riskiem, kas rodas, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu.

28% jeb vairāk nekā ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāji, kuri ikdienā vada auto, tuvākā gada laikā plāno iegādāties automašīnu, un tas ir par 6% vairāk nekā pērn, liecina šī gada novembrī Baltijā vadošā lietoto auto tirgotāja “Longo Group” veiktā Latvijas autovadītāju aptauja[1].

Ja 2020. gadā citu automašīnu noteikti vēlējās pirkt 5% no aptaujātajiem Latvijas autovadītājiem, tad šī gada nogalē tie ir jau 9%, kas apliecina, ka pandēmijas radītā finansiālās situācijas neskaidrība mūsu sabiedrībā nav pietiekami spēcīgs arguments, lai nerūpētos par individuālo un ģimenes veselību.

“Lai gan zaļās domāšanas virziens aizvien ir populārs, sarukusi tā Latvijas sabiedrības daļa, kam pirmais vai jaunāks auto nav nepieciešams. Iedzīvotāji, kuri ieilgušās globālās situācijas dēļ vēlas mazāku ietekmi no citiem un negrib riskēt saslimt, braucot ar sabiedrisko transportu, privāto automašīnu uzskata par ikdienas nepieciešamību. Latvijā pieprasītas ir arvien jaunākas, labāk aprīkotas automašīnas, īpaši ne vecākas par pieciem gadiem, ko var apskatīt internetā, saņemt par tām detalizētu un uzticamu informāciju, bet piegāde tiek nodrošināta tuvākajā iespējamajā laikā, pircējam pat nedodoties pie tirgotāja. Lietoto auto tirgus arvien straujāk virzās arī uz dabai draudzīgu transportlīdzekļu pusi, tomēr lielākā daļa autovadītāju Latvijā elektroauto iegādi pagaidām vēl vērtē atturīgi,” automašīnu iegādes paradumu maiņu komentē Edgars Cērps, Baltijā vadošais lietoto automašīnu pilna tirgotāja “Longo Group” valdes loceklis.

Populārākā izvēle auto iegādes procesā ir 4-5 gadu vecām auto - tādas tuvākā gada laikā vēlas iegādāties gandrīz piektā daļa jeb 19% no aptaujātajiem. Vienādi populāras ir 8-10 gadu vecas auto un pilnīgi jauni transportlīdzekļi, katram priekšroku dod 18% no autovadītājiem. 11% skatās uz 13 gadu lietotām vai vecākām, savukārt visnepopulārākās pagaidām ir mazāk nekā gadu vecas automašīnas, to iegādi apsver tikai 3% Latvijas autobraucēju.

“Longo Group” tirgus analīze un arī aptaujas dati liecina, ka salīdzinoši konservatīvā Latvijas sabiedrība turpina kļūt arvien atvērtāka auto iegādei tiešsaistē. 2021. gada laikā aptuveni piektā daļa jeb 20% no lietotajiem auto Latvijā tiek iegādāti pilnībā attālināti, no pirmreizējās apskates līdz pirkuma piegādei pircēja norādītajā punktā, tad autovadītāju aptauja liecina, ka 4,2% noteikti saka “jā” mašīnas iegādei internetā, kā arī vēl 10,4% visdrīzāk pieļauj šādu iespēju.

“Pielāgojoties tirgus prasībām, paradumu maiņai, ko būtiski arī ietekmējusi samazinātā iedzīvotāju pārvietošanās pirkumu veikšanai, “Longo Group” kā pirmie Latvijā ieviesuši mūsdienīgu un uzticamu risinājumu - automašīnas online rezervācijas iespēju uzņēmuma mājas lapā www.longo.lv. Vēl arvien pieprasījums būtiski pārsniedz piedāvājumu. Tāpēc veicot 99 eiro tiešsaistes avansa maksājumu, līdzīgi kā ātri nomaksājot rēķinu internetā, klients iegūst tiesības rezervēt un iegādāties auto, pat neizejot no mājām. Tas ļauj izpētīt noskatīto transportlīdzekli, ļauj pieņemt pārdomātu lēmumu par darījuma noslēgšanu, kā arī “Longo” apliecina, ka pirkuma neveikšanas gadījumā iemaksātā nauda pilnā apmērā tiek atgriezta,” Edgars Cērps skaidro ieviesto jaunumu pakalpojumu klāstā.

Auto online rezervācija tika ieviesta novembra vidū www.longo.lv un klientu vidū aktīvi izmantota. Dati rāda, ka aptuveni desmitā daļa jeb gandrīz 11% no visiem “Longo Group” visā Baltijā pārdotajiem auto bija iegādāti, izmantojot minēto rezervācijas iespēju. Ar visiem interesentiem pēc rezervācijas veikšanas notiek saziņa, lai pārliecinātos, ka vēlme iegādāties auto ir pārdomāta, precizējot arī nepieciešamās papildinformācijas apjomu, kas sekmētu izvēles izdarīšanu.

Ātrās automašīnas online rezervācijas rīks tiek nodrošināts ar kompānijas “Montonio” starpniecību, kas ir viens no visstraujāk augošajiem fintech uzņēmumiem un e-komercijas kases pakalpojumu sniedzēju tirgus līderiem reģionā, nodrošinot pilnīgu maksājumu drošību atbilstoši likumdošanai katrā no darbības valstīm.

Personīgajā īpašumā esošo transportlīdzekļu skaits Latvijā vēl arvien ir mazākais uz vienu iedzīvotāju starp Eiropas un Baltijas līmenī. 2019. gadā tas bija 381 auto uz 1000 iedzīvotājiem[2] jeb ceturtais zemākais Eiropā un gandrīz divreiz mazāks par Lietuvu un Igauniju. Kopumā šī gada decembrī lietošanai Latvijā bija reģistrēti 982 000 privāto automašīnu. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vieglo automobiļu imports 2021. gada oktobrī ir par 40% mazāks nekā pērnā gada attiecīgajā mēnesī, ko pandēmijas dēļ ietekmējušas globālās grūtības jaunu auto ražošanā un tam sekojoša lietoto auto otrreizējā tirgus aktivitātes samazināšanās.

[1] Pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” veiktajā Latvijas iedzīvotāju-autovadītāju tiešsaistes aptaujā 2021. gada  novembrī piedalījās 706 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.
[2] https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/road_eqs_carhab/default/table?lang=en

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 25.decembris 2021 21:07
3 0 Atbildēt

Ka tik nav tā ka plāno 22. pasūtīt, lai 23.gadā varbūt tiktu pie jauna auto ...

650 24.decembris 2021 22:51
1 0 Atbildēt

Lohi ?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti