EM: Ārvalstu investoriem liela interese attīstīt atkrastes vēja parkus Latvijas teritoriālajos ūdeņos 4

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 10.janvāris 2022 15:53

Ārvalstu investoriem ir liela interese attīstīt atkrastes vēja parkus Latvijas teritoriālajos ūdeņos, norādīts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par "Par Igaunijas un Latvijas atkrastes vēja kopprojekta "Elwind" īstenošanu", ko paredzēts izskatīt valdībā otrdien, 11.janvārī.

Ministrija skaidro, ka pozitīvus priekšnoteikumus vēja parku attīstītāju interesei ir radījis "Elwind" izpētes ietvaros izstrādātais "Jūras plānojums 2030", kurā pietiekami precīzi ir norādītas potenciālās atkrastes vēja parka atrašanās vietas, vienlaicīgi ar tehnoloģiju izmaksu samazināšanos un "Elwind" projekta attīstību.

Komersanta iespējas iegūt licenci jūras telpas un saistīto teritoriālo laukumu izmantošanai noteic Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likums un tam pakārtotie Latvijas iekšējo jūras ūdeņu, teritoriālās jūras un ekskluzīvās ekonomiskās zonas būvju būvnoteikumi. 

Licenci jūras izmantošanai izpētei, būvniecībai, iekārtu uzstādīšanai, būvju ekspluatācijai un elektropārvades kabeļlīniju ierīkošanai izsniedz Ministru kabinets.

Pirms tam valdībai ar ikreizēju rīkojumu jānosaka konkrēta jūras teritorija, kas tiek atvēlēta vēja parka būvniecībai, bet EM mēneša laikā jāizsludina konkurss par tiesībām iegūt licenci uz 30 gadiem šīs teritorijas izmantošanai.

EM skaidro, ka tādējādi uz kopprojektā "Elwind" izvēlēto atkrastes vēja parka laukumu var pretendēt jebkurš privātais vēja parku attīstītājs.

Informatīvajā ziņojumā norādīts, ka patlaban "Elwind" provizoriski izraudzīti divi laukumi Latvijas teritoriālajos ūdeņos - 200 kvadrātkilometru liels laukums vēja parka izpētes zonā "E4" un otrs laukums, kas noklāj visu vēja parka izpētes zonu "E5".

EM norāda, ka Latvijas-Igaunijas kopprojekta "Elwind" norise notiek saskaņā ar izstrādāto ceļa karti, ievērojot plānotos termiņus un secīgi attīstot produktīvu, iekļaujošu un efektīvu sadarbību ar starptautiskajiem partneriem, ieskaitot Eiropas Savienības dalībvalstu iestādes, vadošos nozares komersantus un iespējamos atkrastes vēja parku attīstītājus.

Abu valstu ekonomikas ministri Jānis Vitenbergs (NA) un Tāvi Ass 2020.gadā parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz projektu pabeigt līdz 2030.gadam. Plānots, ka vēja parka kopējā jauda būs 700-1000 megavatu, kas gadā varētu saražot vairāk nekā trīs teravatstundu elektrības no atjaunīgiem resursiem - tas ir līdz pat 20% no abu valstu pašreizējā elektrības patēriņa.

 
Visi komentāri
 
gunbox 11.janvāris 2022 11:21
0 1 Atbildēt

Plančiks caur elektrības cenas fiktīvu pacelšanu izdevies! Jau pirms 10 gadiem bija skaidrs, ka cenas tiks kriminālā līmenī celtas pēc visādu valsts izzadzēju mazo hesu būvniecības, sačakarējot upes. Laikam eiropā neizdodas tik viegli biržu nofeilot, kā to varētu LV tirgū. Un dažiem varētu likties, ka Šķēlis kaut kur pazudis! Še ku i. "Tulpes" audzē.

Bija runa, ka varēs laist tīklā savu saražoto, bet to arī apgrieza maksimāli, lai tik būtu neizdevīgāk un nemaisītos pa kājām privātie.

Pļurkt 11.janvāris 2022 13:06
2 0 Atbildēt

"atkraste" !!!!!!!!!!!!!!!

Atkal kārtējā valodnieku - mūjābeļu - dīkdieņu pērle!!!!!!

janka 11.janvāris 2022 13:53
1 0 Atbildēt

nez, tajā atkrastē izmanto atvēju?

viencexperc 12.janvāris 2022 9:54
2 0 Atbildēt

Labāk uz krievijas robežas būtu uzbliezuši ekoloģisku AES, nevis šos sūdus.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Gājējs "nogāž" divus motociklistus (+ VIDEO) 5

Viens no motociklistiem pamana gājēju pie pārejas un sāk bremzēt, taču aizmugurē braucošais tam nav gatavs. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 7

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 

Mopēds vai velosipēds? (+ VIDEO) 12

Laikam kļūstot siltākam, ielās arvien vairāk parādās arī elektroskrejriteņi un elektromopēdi. Vienlaikus – ar jaunu sparu uzliesmo domstarpības starp šo braucamrīku lietotājiem un kājāmgājējiem. Tikmēr saasinās konkurence arī pašu koplietošanas braucamrīku operatoru vidū. Viens no uzņēmējiem tiek vainots konkurences kropļošanā, sev par labu interpretējot likuma normas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti