Latvijas teritoriālajos ūdeņos atkrastes vēja parku varētu būvēt pie Pāvilostas 10

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 12.janvāris 2022 11:08

Latvijas teritoriālajos ūdeņos atkrastes vēja parku varētu būvēt 200 kvadrātkilometru jūras teritorijā pie Pāvilostas, otrdien valdības sēdes laikā prezentējot informatīvo ziņojumu par Igaunijas un Latvijas atkrastes vēja kopprojektu "Elwind", norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Kā liecina informācija ziņojumā, otra priekšizpētes pētījuma fināla stadijā izvēlētā teritorija bija 187 kvadrātkilometru jūras platība Vidzemes piekrastē starp Ainažiem un Salacgrīvu.

Vienlaikus arī Igaunija projektam vēl iesniegs savu potenciālo atkrastes vēja parka teritoriju.

Prezentējot ziņojumu Vitenbergs (NA) skaidroja, ka pašu projektu paredzēts īstenot līdz 2030.gadam, bet privātiem investoriem iespēju ieguldīt tajā varētu sākt piedāvāt ap 2025. vai 2026.gadu. Pašlaik turpināsies projekta ietekmes uz vidi izvērtējums.

Tāpat Ekonomikas ministrijai (EM) kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) divu mēnešu laikā uzdots izstrādāt valdībā izskatāmu informatīvo ziņojumu par sauszemes vēja parku attīstību Latvijā, paredz otrdien Ministru kabineta sēdē nolemtais.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka konkrētajā ziņojumā vēstīts, ka ārvalstu investoriem ir liela interese attīstīt atkrastes vēja parkus Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

Ministrija skaidro, ka pozitīvus priekšnoteikumus vēja parku attīstītāju interesei ir radījis "Elwind" izpētē izstrādātais "Jūras plānojums 2030", kurā pietiekami precīzi ir norādītas potenciālās atkrastes vēja parka atrašanās vietas, vienlaicīgi ar tehnoloģiju izmaksu samazināšanos un "Elwind" projekta attīstību.

EM norāda, ka Latvijas-Igaunijas kopprojekta "Elwind" norise notiek saskaņā ar izstrādāto ceļa karti, ievērojot plānotos termiņus un secīgi attīstot produktīvu, iekļaujošu un efektīvu sadarbību ar starptautiskajiem partneriem, ieskaitot Eiropas Savienības dalībvalstu iestādes, vadošos nozares komersantus un iespējamos atkrastes vēja parku attīstītājus.

Abu valstu ekonomikas ministri Vitenbergs un Tāvi Āss 2020.gadā parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz projektu pabeigt līdz 2030.gadam. Plānots, ka vēja parka kopējā jauda būs 700-1000 megavatu, kas gadā varētu saražot vairāk nekā trīs teravatstundu elektrības no atjaunīgiem resursiem - tas ir līdz pat 20% no abu valstu pašreizējā elektrības patēriņa.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 12.janvāris 2022 12:12
3 1 Atbildēt

Atslēgas vārdi - "varētu saražot". Jo kā parasti ar tiem sūdiem - saražo 3 reizes mazāk

Ignalinas AES 70.ajā gadā ar vienu reaktoru razoja 1500 megavatus.

Mūsdienās AES ražo daudz vairāk un ir daudz zaļākas par šiem plastmasas sūdiem.

Viena AES ko vajadzētu būvēt krievijas vai baltkrievijas robežas tuvumā nodrosinātu Latviju ar 100% savas, ekoloģiskas un lētas elektrības.

Piekraste 13.janvāris 2022 8:47
2 0 Atbildēt

Varens veids, kā pelnīt un nemaksāt zemes nodokli, jo jūras nodoklis vēl nav ieveists!

Un tā atkraste, tas ir kaut kāds jaunvārds? Man skolā mācīja, ka ir Baltijas jūras Piekraste, nevis atkraste.

imzz 12.janvāris 2022 12:50
1 0 Atbildēt

"Jo kā parasti ar tiem sūdiem - saražo 3 reizes mazāk"

nu, tā jau viņi rēķina; 3TWh gadā atbilst gada vidējai jaudai 342 MW. Pie uzstādītās jaudas 700-1000 MW.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti