Latvijas valsts ceļi": Iespējams, jāvērtē iespēja apziņot ceļu lietotājus ekstremālu braukšanas apstākļu gadījumā 9

 

Foto: iAuto.lv

LVC | 18.janvāris 2022 11:43

Valsts civilā aizsardzības plāna ietvaros, iespējams, jāvērtē nepieciešamība nodrošināt plašāku ceļu lietotāju apziņošanu ekstremālu braukšanas apstākļu laikā, aģentūrai LETA norādīja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.

Uzņēmumā skaidro, ka pirmdien, 17.janvārī, stiprā vēja un snigšanas laikā lielā valsts ceļu tīkla daļā bija izveidojušies ekstremāli braukšanas apstākļi, tāpēc, iespējams, būtu jāvērtē nepieciešamība pēc plašākas ceļu lietotāju apziņošanas, tai skaitā ar telefonu īsziņu palīdzību.

Vienlaicīgi LVC norāda, ka tādi ekstremāli braukšanas apstākļi, kādi bija pieredzēti pirmdien, Latvijā ir bijuši pirmo reizi pēdējo vairāku gadu desmitu laikā. Kā liecina ceļu uzturēšanas speciālistu novērojumi, ceļi apledoja ļoti strauji, turklāt tas nebija viens vai divi posmi, bet gan visi valsts galvenie ceļi apmēram 100 kilometru rādiusā ap Rīgu un Kurzemē. Tajā laikā bija iestājušies ārkārtas laika apstākļi, kad ceļu uzturētāji arī nevarēja nodrošināt ceļu uzturēšanu atbilstoši Ministru kabineta prasībām.

LVC nodrošina diennakts dispečeru dienesta darbu, kas apkopo informāciju no ceļu uzturētājiem, meteorologiem, kā arī ceļu lietotājiem. Tieši ceļu lietotāji parasti ir tie, kas pirmie sastopas ar jebkuriem sarežģījumiem uz ceļiem, un viņu sniegtā informācija ierasti ir visoperatīvākā. 17.janvārī, konstatējot, ka ir iestājušies īpaši sarežģīti braukšanas apstākļi, par to tika informēta arī sabiedrība, izmantojot plašsaziņas līdzekļus un sociālos tīklus.

Kā ziņots, pirmdienas vakarā daudzviet Latvijā autoceļi bija slideni un satiksme bija palēnināta. Ap plkst.21 visvairāk apledojušo ceļu posmu bija Rīgas apkārtnē, Zemgalē un Latgalē, kā arī daudzviet Vidzemē, pārsvarā tās ziemeļu daļā. Savukārt labāki braukšanas apstākļi bija Kurzemē, Vidzemes centrālajā un lejasdaļā, kā arī Sēlijas pusē.

Aculiecinieki vēstīja par daudziem sastrēgumiem un negadījumiem - gan saslīdējušām un avarējušām automašīnām, gan arī par kokiem, kas nokrituši uz ceļa stiprā vēja ietekmē. Sociālo tīklu lietotāju publicētajās fotogrāfijās un videomateriālos redzams, ka atsevišķi šoseju posmi bijuši tik slideni, ka no tiem slīdējušas nost automašīnas, kas pārvietojušās kājāmgājēja ātrumā.

Valsts policija apmēram līdz pirmdienas plkst.18 uz Latvijas ceļiem bija reģistrēti 67 satiksmes negadījumus, taču šajā operatīvajā statistikā netiek ieskaitītas avārijas, kurās autovadītāji vienojušies un aizpildījuši saskaņoto paziņojumu.

 
Visi komentāri
 
anoagask 18.janvāris 2022 12:33
0 0 Atbildēt

civilizētā pasaulē ir tādi elektroniski tablo, kur var mainīt ātruma ierobežojumus un rādīt paziņojumus

nja 18.janvāris 2022 14:42
0 0 Atbildēt

Ko tev dod tas tablo ja jau esi uz ceļa? Polijā, piemēram, ja kalnos gaidāmi ekstrēmi apstākļi, visi saņem SMS, arī tūristi. Varbūt kāds saņemot šādu sms izdomātu ka var arī nebraukt.

anoagask 18.janvāris 2022 12:35
5 0 Atbildēt

telefonu pie stūres lietot nedrīkst bet lvc īsziņas lasīt drīkst.

Apledojis autoceļš P13 no 31km līdz 38km. Atlantu klēpī un attāluma mērītāju, un tad vēl uzminēt, no kur ir ceļa 0.km

gunbox 18.janvāris 2022 15:11
0 1 Atbildēt

Šī ir tēma par to, cik kaisītājus vajag, lai "nomainītu spuldzīti"? Tobiš, cik kaisītājus vajag, lai galvenos autoceļus nokaisītu 3h laikā. Bet apledojuma prognoze bija kad? 2 dienas iepriekš? Un vēl tajā pašā dienā prognozēja, ka būs darbs kaisītājiem. Apledošanas moments ilga aptuveni 3h. Es braucu pa Jelgavas šoseju aptuveni 3h vēlāk, kad apledošana bija beigusies, tas ir 6h kopš tā sākās. Šoseja nebija kaisīta. Ko var tirst acīs skatīdamies, ka viņi vispār ir spējīgi nodrošināt sava līguma nosacījumus? Citus gadus arī ir bijis sniegs, bet vienmēr uz ceļa veidojusies putra dēļ nokaisītā, nevis spoguļveidīgs ledus.

gunbox 18.janvāris 2022 15:14
1 2 Atbildēt

Un kas tur ar tiem ES liegumiem uz kaisīšanu un sāls iepirkumu no Baltkrievijas, kuram baķuška uzlicis pretsankciju sankciju? Ne vārda? Āksti bļin.

nja 18.janvāris 2022 16:17
1 1 Atbildēt

Konkrēti varu pateikt, nokaisīja ceļu un pēc 2h tas pats ceļš bija kā spogulis, nu kur tur vaina ceļu uzturētājos, ja apstākļi ir tādi kādi viņi ir!

Pļurkt 18.janvāris 2022 19:42
0 2 Atbildēt

Nu tak lai kaisa vēl reizi!!!!!

Nahren man nodokļi jāmaksā, ja pašam sāls mais jāvadā līdzi un jāalgo kaisītāju brigāde!!

nja 19.janvāris 2022 8:00
2 1 Atbildēt

Skaidrs, tev vajag pa priekšu lai valsts ceļi nodrošina kaisītāju. Nu nepirks Lv 1000 kaisītāju un nealgos tikpat darbinieku, kuri lielāko daļu sēdēs, jo šādas stihija pat ne vienmēr ir reizi ziemā! Arī tehnika kas netiek lietoti, ir jātur darba kārtībā, tās visas ir izmaksas, bet nu vidējais pļurkt, jau no ekonomikas neko nesaprot.

Vadītājs 18.janvāris 2022 15:13
1 0 Atbildēt

Diemžēl šogad var ziņot, var nezinot, tāpat neko nedarīs, pat lielos krustojumus aizšķērso ar sniegu, bet šoferi ar rokām rok vaļā konkret Smiltene -Valmiera ceļš, pagrieziens uz Blomi

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti