Vēja parka attīstītājs "Dobele wind" vērsies tiesā pret Dobeles novada domi par būvniecības pieteikuma noraidīšanu 42

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 25.janvāris 2022 9:51

Vēja parku attīstītāja SIA "Eolus" meitas uzņēmums SIA "Dobele wind" ir vērsies tiesā pret Dobeles novada domi par vēja parka būvniecības pieteikuma noraidīšanu, aģentūrai LETA informēja "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš.

"Dobele wind" Administratīvā rajona tiesā Rīgas tiesu namā iesniegusi pieteikumu par Dobeles novada domes 2021.gada 28.oktobra lēmuma "Par iesniegumu "Par paredzēto darbību "Vēja elektrostaciju parka "Dobele" būvniecību Dobeles novadā"" atcelšanu un labvēlīga administratīvā akta izdošanu.

Ar 28.oktobra lēmumu Dobeles novada dome noraidīja SIA "Eolus" meitas uzņēmuma "Dobele wind" iesniegto pieteikumu vēja parka būvniecībai. Pēc iepazīšanās ar domes lēmumu, uzņēmums secināja, ka deputāti atteikumu pamato ar būvniecības procesa jautājumiem, kas vēja parka attīstībā ir vēl tikai nākamais solis pēc "Ietekme uz vidi" procedūras atzinuma.

Kā norādīja Galviņš, "Eolus" var paust tikai nožēlu par to, ka domnieku lēmums nav bijis balstīts objektīvos faktos, un domnieku vienpusējas informācijas interpretācijas dēļ cieš ne tikai konkrētā novada attīstība, bet visas Latvijas ekonomika un tautsaimniecība kopumā. "Šobrīd faktiski uz nenoteiktu laiku ir iesaldētas investīcijas vairāku miljonu eiro vērtībā, šim gadījumam kļūstot par kārtējo precedentu jau tā sarežģītajos vēja industrijas attīstības likumdošanas labirintos, kas valda attiecībā uz vēja enerģijas nozari Latvijā," skaidroja Galviņš.

Viņš uzsvēra, ka ir izveidojusies absurda situācija - no vienas puses tiek pausts atbalsts zaļākas enerģijas ražošanai Latvijā, bet no otras puses nav politiskās gribas, arī vietvaru līmenī, no lozungiem pāriet pie reāliem darbiem.

"Tā vietā tiek meklēti iemesli, kāpēc projektus noraidīt, faktiski izvairoties no politiskās atbildības uzņemšanās un nekorektas likumu interpretācijas pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesā," pauda Galviņš, uzsverot, ka straujais un rekordlielais elektroenerģijas cenu pieaugums Latvijā, ir nopietns signāls tam, cik vitāli svarīgi ir uzsākt vējaenerģijas potenciāla izmantošanu valstī.

"Ceru, ka šī krīze daudziem liks atskārst, ka risinājumi vietējo iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam energokrīzē ir acu priekšā. Jau tagad redzam, ka strausa politika ir novedusi pie 450 miljonu eiro zaudējumiem valsts budžetam, kas novirzīti pabalstiem, kaut arī savlaicīga jautājuma risināšana būtu šādu situāciju novērsusi," stāstīja Galviņš.

Kā ziņots, Dobeles novada domes izpilddirektora vietnieks Gunārs Kurlovičs skaidroja, ka uzņēmums nav izpildījis Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus.

"Turklāt sabiedrības viedoklis un citas ietekmes šajā situācijā pat ir sekundāras, primārais ir neatbilstība minētajiem noteikumiem," uzsver pašvaldības pārstāvis.

Pašvaldībā informēja, ka "Dobele Wind" ar 2017.gada 13.janvāra iesniegumu informēja pašvaldību par nodomu izbūvēt vēja parku "Dobele" Dobeles novadā. Savukārt pašvaldība atbildes vēstulē informēja, ka saistošie noteikumi "Dobeles novada teritorijas plānojuma 2013.-2025.gadam teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa" nosaka, ka vēja ģeneratorus ar maksimālo jaudu lielāku par desmit kilovatiem atļauts izvietot lauku, mežu, ražošanas apbūves un tehniskās apbūves teritorijās tikai tad, ja tas akceptēts detālplānojumā.

Tāpat pašvaldība informēja, ka vēja parka "Dobele" izbūvei paredzētās zemes vienības atrodas uz meliorētām lauksaimniecībā izmantojamām zemēm, tāpēc ir bez paredzētās nepieciešamās infrastruktūras - pievedceļu, laukumu, enerģijas pārvades un telekomunikāciju līniju izbūves. Tāpat esot jāatrisina arī lauksaimniecības zemju meliorācijas sistēmu pārkārtošana.

Izvērtējot pieteikumu, Dobeles novada pašvaldība secinājusi, ka nav izpildīti saistošo noteikumu nosacījumi.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka elektroenerģijas ražotāja "Eolus" meitasuzņēmumu "Dobele Wind" un SIA "Pienava Wind" interese par vēja elektroenerģijas parku izbūvi Tukuma un Dobeles novadā atklāta 2017.gadā.

Tukuma novada dome pieņēma uzņēmumam nelabvēlīgu lēmumu, taču "Pienava Wind" vērsās tiesā. Tiesa lēma apmierināt "Pienava Wind" pieteikumu par Tukuma novada domes lēmuma atzīšanu par prettiesisku un nosprieda uzdot Tukuma novada domei izdot "Pienava Wind" labvēlīgu administratīvo aktu, ar kuru tiktu akceptēta "Pienava Wind" paredzētā darbība - vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecība Tukuma novadā.

Tukuma novada lēma apstrīdēt tiesas lēmumu, ar kuru apmierināts "Pienava Wind" pieteikums par vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecību Tukuma novadā.
 

 
42 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Saules panelis 25.janvāris 2022 11:53
4 0 Atbildēt

Mani pašvaldība čakarē par saules paneļiem uz mājas jumta. Uz ziemeļu pusi varu likt, bet ja gribu uz dienvidiem, vajag Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes atļauju.

Bišķi tāda kā ņirgāšanās no pašvaldību puses, tik pat labi varēja pateikt, ka drīkst likt paneļus tikai naktī!

rupicii 25.janvāris 2022 12:51
4 0 Atbildēt

Ne nedrīksti tu likt pa virsu kulturālajam māla dakstiņu jumta segumam (kads tev noteikti ir ) nekulturālus saules paneļus. Tur drīkst atrasties tikai kulturāls skurstenis, no kura nāk kulturāli dūmi, kas rodās kulturālā podiņu krāsnī!

Pļurkt 25.janvāris 2022 16:22
4 1 Atbildēt

Pašvaldība ir apmēram kā kopīpašums, kuru pārstāv deputāti! Tas nav privāts kantoris.

Ja kāds grib manā dārzā uzlikt vēja ģeneratoru, tad tak IR vajadzīga mana piekrišana! Ja es nepiekrītu, tad ejiet dirst ar visām savām tiesām!!! Nē un viss - nav anarhija!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti