Amatciemā uzbūvēta saules paneļu elektrostacija 47

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 4.februāris 2022 12:46

Cēsu novada Amatciemā uzbūvēta saules paneļu elektrostacija, kas nodrošinās teju piektdaļu no ciemata kopējā elektroenerģijas patēriņa, aģentūrai LETA pavēstīja "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") pārstāvji.

Šis ir pirmais tāda apjoma elektroenerģijas pirkuma līguma saules paneļu projekts Latvijā. Projekta īstenošanai piesaistīts "Altum" energoefektivitātes aizdevums 170 000 eiro apmērā, un tas realizēts sadarbībā ar enerģētikas uzņēmumu grupu "AJ Power".

Amatciemā ir uzstādīti 720 saules paneļu ar kopējo sistēmas jaudu 259 kilovati (kW). Aprēķināts, ka gada laikā tie saražos 256 600 kWh zaļās enerģijas jeb 17% no ciematam nepieciešamā elektroenerģijas apmēra. Uzstādītais saules parks samazinās arī CO2 emisiju nonākšanu atmosfērā par 100,7 tonnām gadā.

Projekts īstenots, izmantojot Energoservisa kompāniju (ESKO) modeli un projekts finansēts no "Altum" uzņēmumu energoefektivitātes uzlabošanas programmas. Tās ietvaros uzņēmumi, tostarp ESKO kompānijas var saņemt aizdevumu līdz 2,85 miljoniem eiro energoefektivitātes, zaļo ēku, ilgtspējīga transporta un atjaunojamās enerģijas projektiem.

Privātā ciema "Amatciems" attīstītājs Aivars Zvirbulis skaidro, ka saules paneļu elektrostacijā saražotā enerģija tiek izmantota iedzīvotāju pašpatēriņa nodrošināšanai. 

Amatciems ir lielākais privātais ciems Latvijā. Tā ir vienota stila, standarta un kvalitātes dzīves telpa Cēsu novadā, ko nodrošina centralizēti ciemata apsaimniekošanas, uzturēšanas un apdzīvošanas noteikumi.

 

 
47 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Arnijs 4.februāris 2022 13:50
5 0 Atbildēt

Nesen tur braucu garām, tur ir vecais karjers un saules parks uzlikts nogāzē, visticamāk, ka teritorijai vairs nebija pielietojuma un tad izdomāja šo.

Kanibaals 4.februāris 2022 14:11
3 0 Atbildēt

Stulbs vai. Ir jau arī izkliedētā gaisma, augiem der arī tāda, nekas tur nav pilnīgi apēnots. Ko uzdod mulķīgus jautājumus ņem un sarēķini.

No šitā pleķīša tu sagaidi 100 tonnas gadā lauksaimniecības produkciju?

imzz 4.februāris 2022 15:28
3 0 Atbildēt

Aktuālā bilde gan ir šī: ( Kāda atdeve no apsniguša paneļa ? )

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 4

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Škoda Kodiaq (+VIDEO) 2

No šīgada Škoda jaunumiem mūsu tirgum svarīgākais ir jaunais Kodiaq. TV Autoziņas devās uz Spāniju, lai tuvāk iepazītos ar lielākā Škodas krosovera otro izlaidumu. Lasīt vairāk

 

Audi Q6L e-tron – Ķīnā ražots, Ķīnas tirgum (+ FOTO) 1

Pekinas autoizstādē Vācijas autobūves uzņēmums Audi nodemonstrējis Audi Q6L e-tron – globāļā tirgus modeļa Q6 e-tron pagarināto modifikāciju, kas paredzēta Ķīnas tirgum. Lasīt vairāk

 

Ko dara šī tehnika? (+ VIDEO) 8

Kravas auto ar piekabi kaut ko vienmērīgi izkaisa uz ceļa. Vai varētu būt, ka šādi ātrā un vienkāršā veidā tiek atjaunots ceļa segums? Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti