Kādas negatīvas sekas Krievijas iebrukums Ukrainā ir atstājis uz lietoto automobiļu tirgu 4

 

Foto: Publicitātes attēls

7.aprīlis 2022 10:19

Pēdējo gadu laikā lietotu automobiļu tirgos vērojamas problēmas, jo pusvadītāju krīze ir negatīvi ietekmējusi automobiļu iegādes ķēdi.

Lai gan daudzi autoražotāji uzskatīja, ka problēmas jau ir sasniegušas savu augstāko punktu, šķita, ka 2022. gads būs gads, kad transportlīdzekļu piegādes atgriezīsies pirmskrīzes līmenī.

Tomēr šos plānus izjauca Krievijas iebrukums kaimiņvalstī Ukrainā, kas autobūves nozarē izraisīja vēl lielāku krīzi, kuru būs daudz grūtāk atrisināt. Savās atziņās par situāciju dalās autobūves eksperts un autodetaļu kompānijas carVertical komunikācijas vadītājs Matas Buzelis.

Traucētas piegādes ķēdes

Autobūves nozares eksperts Buzelis norāda, ka, lai gan Krievijas jauno automobiļu tirgus nav lielākais pasaulē, tam ir nozīmīga loma automobiļu piegādes ķēdē.

Krievija eksportē vērtīgas autobūves nozares komponentes. Piemēram, Vācija paļaujas uz Krievijas titānu, dzelzi un palādiju. Turklāt, 2021. gadā iegūstot 108 miljonus tonnu dzelzsrūdas, Krievija ir piektā lielākā dzelzsrūdas ražotāja pasaulē, kas apgādā Eiropas tērauda ražotājus, kuriem tagad, savukārt, nākas saskarties ar augstākām cenām un iespējamām grūtībām iegūt metālu citur.

Krievijas iebrukums ir ietekmējis arī autobūves nozari Ukrainā. Piemēram, Vācijas autoražotāji "BMW" un "Volkswagen" sadarbojas ar lielu Ukrainas uzņēmumu, kas piegādā kabeļu apvalkus. Turklāt Ukraina ir pasaulē trešais lielākais niķeļa un alumīnija ražotājs, kas abi ir ļoti nozīmīgi resursi akumulatoru un EV komponentu jomā.

Un, visbeidzot, Ukraina saražo gandrīz 70% no pasaulē izmantotās neona gāzes, kas nepieciešama tādu komponentu ražošanā kā mikroshēmas, kuras jau tā ir deficīts.

Sarežģītāk tikt pie laba lietota auto

Lietota transportlīdzekļa iegāde 2021. gadā jau bija sarežģīta un dārga, un, raugoties uz šī brīža situāciju, 2022. gadā šis process būs vēl komplicētāks. Kamēr lietotu automobiļu tirgus turpina augt, lietotu automobiļu tirgotāji saskaras ar transportlīdzekļu trūkumu.

Viens no galvenajiem pašreizējās situācijas iemesliem ir krīze jauno automobiļu tirgū. Ražotāji sāk ierobežot transportlīdzekļu ražošanu, lai ražošanas apjomi saglabātos zemāki, bet stabilāki. Šīs izmaiņas jaunu transportlīdzekļu ražošanā palēnina automobiļu ieplūšanu lietoto automobiļu tirgū. Tādējādi automobiļu īpašnieki atliek savu transportlīdzekļu pārdošanu vai nemaz neizvēlas pārdot savus automobiļus.

"Tie, kas interesējas par lietotu auto iegādi, šobrīd savu izvēli izdara ierobežotākajā un arī dārgākajā lietoto transportlīdzekļu tirgus piedāvājumā. Tomēr ierobežotais lietotu automobiļu piedāvājums nenozīmē, ka pircējiem būtu jāatsakās no procedūrām, kas pasargā viņus no apkrāpšanas. Tieši pretēji – pircējiem vajadzētu pārbaudīt katra lietotā transportlīdzekļa vēsturi, jo izvēle ir ļoti ierobežota," stāsta Buzelis.

Kā skaidro carVertical komunikāciju vadītājs, lietotu automašīnu tirgotāji mēdz iegādāties visu, ko vien var iegūt, mazāku uzmanību pievēršot automobiļa stāvoklim. Risks iegādāties lietotu automobili sliktā stāvoklī var būt daudz augstāks, nekā tas bija, piemēram, pirms gada vai diviem.

Neprognozējamas lietotu automobiļu cenas

2021. gadā lietotu automobiļu cenas jau bija sasniegušas visu laiku augstāko līmeni. Lai gan cenas stabilizējās un gada beigās pat sāka kristies, Krievijas iebrukums Ukrainā ir radījis vēl nebijušu situāciju Austrumeiropas lietoto transportlīdzekļu tirgū.

Gadiem ilgi lietotu automobiļu pircēji no Ukrainas ir devušies uz Poliju, Lietuvu, Slovākiju un Ungāriju. Lai gan pēc jaunākiem automobiļiem šo valstu iekšējos tirgos pieprasījums bija lielāks, ukraiņi vairumā mēdza iegādāties automašīnas, kas bija vairāk nekā desmit gadus vecas, jo īpaši ar degvielu taupošiem, bet "videi nedraudzīgiem" dīzeļdzinējiem.

No otras puses, mazāka klientu plūsma mainīs lietotu transportlīdzekļu tirgu Ukrainas kaimiņvalstīs. Paredzams, ka vecāku automobiļu cenas kritīsies, jo tirgotāji centīsies mazināt zaudējumus, pielāgojoties pašreizējai situācijai.

Degvielas cenu ietekme

Degvielas cenas daudzās Eiropas valstīs ir pārsniegušas kritisko 2 eiro par litru atzīmi, rosinot interesi par iespējām mainīt ikdienas paradumus.

"Degvielas cenu kāpums dažiem autovadītājiem liks mazāk pārvietoties ar automobili. Cilvēki var ierobežot ikgadējo nobraukumu, izvēloties sabiedrisko transportu vai citus alternatīvus transporta veidus. Mazāks veikto kilometru skaits nozīmētu mazāk negadījumu, kas ļautu ietaupīt ekspluatācijas izmaksas," saka carVertical eksperts.

Tas, savukārt, samazinātu transportlīdzekļu skaitu uz ceļiem, bet augstākas degvielas cenas arī palielinātu interesi par degvielu taupošiem transportlīdzekļiem.

Tas nozīmē, ka pircēji varētu vairāk interesēties par transportlīdzekļiem ar dīzeļdzinējiem, jo uz automaģistrālēm tie patērē pavisam citu degvielas daudzumu. Tomēr šī tendence būs vērojama tikai valstīs, kurās ar nodokļiem netiek aplikti transportlīdzekļi ar lielākām CO2 emisijām.

Degvielas cenu pieaugums mudinās cilvēkus investēt lietotos elektriskajos transportlīdzekļos. Neraugoties uz pieaugošajām enerģijas cenām, elektrisko automobiļu īpašnieku kopējās izmaksas joprojām ir zemākas, un tās ir iespējams samazināt vēl efektīvāk, ja uzlādei tiek izmantota saules enerģija. Tiek lēsts, ka uzlāde ar saules enerģiju ļautu ietaupīt 600-800 eiro gadā.

 

 
Visi komentāri
 
Autozaglis 7.aprīlis 2022 12:14
7 0 Atbildēt

Būs pieprasījums pēc zagtiem auto, jauks detaļās un remontēs Krievijas auto parku.

Krotow 7.aprīlis 2022 18:13
2 0 Atbildēt

Ja spēs dabūt pāri robežai. Citādi piekrītu.

xxx 7.aprīlis 2022 20:27
0 0 Atbildēt

Pārdodu Golf 3, pa sīkumiem ir mīnusiņi, bet lielākoties brauc pats. Dārgi. Labam pircējam līdzi došu pusi kannas ar motora mīļāko eļļu.

Freijers 8.aprīlis 2022 12:13
2 0 Atbildēt

Sekas drīzāk uz populāro LV segmentu - pusšrotiem ir dēļ tolmeta dāsnuma dzelžu cenām, katalizatoru, DPFu iepircējiem, nekas, pat nekustamais īpašums, ssā zem 4 zotaki vairs nenāk, sevišķi ja vēl tāda ekstra kā ļitaki ir virsū. Piekrītu, ka KF pieaugošās nebadzības dēļ var pieeaugt pelēkais un mellais detaļu tirgus virzienā uz austrumiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti