Levits: Polijas-Lietuvas gāzes starpsavienojums sniegs drošības pienesumu visām Baltijas valstīm un Somijai 10

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 6.maijs 2022 17:29

Polijas-Lietuvas gāzes starpsavienojums sniegs būtisku drošības pienesumu visām Baltijas valstīm un Somijai, pārliecināts Valsts prezidents Egils Levits.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, ceturtdien Levits Lietuvā piedalījās Polijas-Lietuvas gāzes starpsavienojuma atklāšanas ceremonijā, uzsverot, ka starpsavienojuma atklāšana Jauņūnu kompresoru stacijā ir nozīmīgs brīdis ne tikai Lietuvai un Polijai, bet arī visam Baltijas reģionam un Somijai.

"Šis ir vēsturisks notikums visas Eiropas interesēs. Tādējādi palīdzam nostiprināt Eiropas enerģētisko drošību. Mēs pierādām, ka esam drošs Eiropas izaugsmes reģions, un nodrošinām savu politisko un ekonomisko nākotni un labklājību," uzsver Valsts prezidents.

Valsts prezidents norāda, ka nepieciešams stiprināt enerģētisko drošību, kā arī diversificēt enerģijas avotus tā, lai Eiropa būtu drošāka un neatkarīgāka no dažādiem notikumiem, kurus ir grūti paredzēt. Viņš akcentē, ka Latvija ar cerību skatās nākotnē, kad tiks pabeigti arī citi reģionālie gāzes infrastruktūras projekti Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, kā arī Somijā un Polijā.

Vienlaikus Levits norāda, ka reģiona lielākajai pazemes gāzes krātuvei Inčukalnā arī nākamajos gados būs svarīga loma enerģētiskās neatkarības stiprināšanā. Viņš uzsver, ka Inčukalna gāzes krātuve var spēlēt lielu lomu, uzkrājot gāzi, kad gāzes cena ir zemāka, lai izmantotu tad, kad cena palielinās. Valsts prezidents atzīmē, ka tagad stratēģiski nozīmīgā Inčukalna gāzes krātuve ir sasaistīta ar visu Eiropu caur Lietuvu, caur šo starpsavienojumu ar Poliju.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) atklāšanas pasākumā norādīja, ka Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienojuma darbības sākšana apliecina reģiona valstu solidaritāti un apņēmību risināt vissarežģītākos jautājumus, lai stiprinātu reģiona enerģētisko neatkarību.

"Kopīgā mērķa sasniegšanai - reģiona gāzes tirgus stiprināšanai un gāzes piegāžu drošībai - mums vēl ir jāpabeidz arī citi reģionālie gāzes infrastruktūras projekti Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, kā arī Somijā un Polijā," pauda Vitenbergs.

Gāzesvads starp Poliju un Lietuvu tika nodots ekspluatācijā 2022.gada 1.maijā. Gāzesvada garums ir 508 kilometri, un dabasgāze var plūst abos virzienos. Jaunais gāzesvads efektīvi paplašina Eiropas gāzes tirgu un stiprina Baltijas valstu un Somijas reģiona enerģētisko neatkarību.

Šodien, piedaloties Lietuvas prezidentam Gitanam Nausēdam, Polijas prezidentam Andžejam Dudam, Latvijas Valsts prezidentam, Eiropas enerģētikas komisārei Kadri Simsonei notika Polijas-Lietuvas gāzes starpsavienojuma svinīga atklāšana.

 
Visi komentāri
 
Zigis 6.maijs 2022 22:28
1 2 Atbildēt

Sen jau vajadzēja.

LV var izveidot vienu no lielākajām gāzes krātuvēm eiropā. Potenciāls ap 60-70 miljardiem cm3 gāzes.

LV Varētu no ASV vasarā pirkt LNG un ziemā apgādāt lielākās eiropas valstis.

Mairis 7.maijs 2022 8:57
3 2 Atbildēt

Ja šis ir prezidents, tad esmu Napoleons.

Hmm 7.maijs 2022 9:41
2 1 Atbildēt

ne tu viens, ne tu otrs - tev Bērziņš vai Vējonis likās labāks?

Krotow 7.maijs 2022 20:59
1 1 Atbildēt

... rēja suņi, taču karavāna gāja tālāk.

Diemžēl starp latviešiem joprojām ir daudz "sarkanajā glāzē" gribētāju. Kuru intereses beidzas ar hokeju un "ugunsgrēku" un prezis, kuram galvenais ir ieraut, skaitās labs diezgan.

Interesanti 7.maijs 2022 19:20
0 0 Atbildēt

jau savienojums stiprina Somijas reģiona enerģētisko neatkarību, tad kāpēc tur nepiedalījās Somijas prezidents? Bet Polijas gan!

Varbūt drīzāk tiek stiprināta Polijas neatkarība?

Krotow 8.maijs 2022 0:14
1 0 Atbildēt

Vai mums jau ir gatavs cauruļvads uz Somiju-Norvēģiju?

Šķelda 8.maijs 2022 9:42
0 0 Atbildēt

Mums pašie vajadzēja kurināt abus TECus ar šķeldu, lai būtu neatkarīgi un neuzturētu šo dārgo gāzes infrastruktūru, ungāzes infrastruktūru ļaut izmantot un attīstīt poļiem, zviedriem un somiem, arī LT un EST, un pašiem labi ar to pelnīt.

jeske 8.maijs 2022 12:20
1 0 Atbildēt

Tu būtu tas kas spētu maksāt par to ASV gāzi>?

Elmaris 8.maijs 2022 16:15
0 0 Atbildēt

Viens jaunais ivans bargais sacakareja visu pasauli un tipa neviens nevar likvidet? 85% tic vadonim kurs tagad ir elks ka cars valdis visu pasauli…

Paskatoties uz tiro ienakumu nauda krizes apstaklos vareja ari nenaudet ka minka pie blodas tagad lielie ruksi tikai cinas kur bus labums… ka uzvarijas laboratorijas uz covida izauga ka senes pec lietus septembri

Opis 10.maijs 2022 9:21
0 0 Atbildēt

Baidos, ka tas starpsavienojums ir kā kokteiļa salmiņš kanalizācijas trubas vietā. Kamēr kādam vajag pa mazo, var iztikt, bet kad visi skries un uzreiz pa lielo, ar to savienojumu būs stipri par īsu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 22

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

"Cupra" pasaules pirmizrādē prezentē jaunos "Formentor" un "Leon" modeļus (+ FOTO) 1

Cupra atklāj modernizētos Formentor un Leon modeļus. Dzinēji ar jaudu no 150 līdz 333 Zs, tostarp dīzelis un lādējamais hibrīds. Lasīt vairāk

 

"Volkswagen" peļņa pirmajā ceturksnī sarukusi par 20% 2

Vācijas autobūves grupa "Volkswagen" šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar 3,7 miljardu eiro tīro peļņu, kas ir par 20% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, liecina autoražotāja otrdien publiskotais paziņojums. Lasīt vairāk

 

Great Wall Motor uzlabo Ora 3 un samazina cenu 8

Ķīnas autoražotājs Great Wall Motor (GWM) uzlabojis kompakto elektriskās piedziņas modeli Ora 3 un iepriecinājis pircējus, samazinot cenas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti