Tālis Linkaits: pilsētas gaisa mobilitāte ir ar nākotnes potenciālu 4

 

Foto: Publicitātes attēls

SM | 24.maijs 2022 7:36

Satiksmes ministrija sadarbībā ar Latvijas Aviācijas Asociāciju aicināja Latvijas un starptautiskos uzņēmējus uz Aviācijas domnīcas sanāksmi par pilsētas gaisa mobilitātes inovācijām. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits uzsvēra, ka šīm tehnoloģijām un mobilitātes virzienam ir liels nākotnes potenciāls.

"Latvija aviācijas jomā ir viena no reģiona līderēm. Rīga tiek attīstīta kā centrālais aviācijas mezgls Baltijā, un Latvija ir mājvieta airBaltic – aviokompānijai ar jaunāko un modernāko floti Eiropā. Turpinot attīstību šajā jomā, Latvijā ir potenciāls veidot aviācijas klāsteri Baltijas jūras reģionā, lai attīstītu inovācijas un tehnoloģijas, kas mūs pārsteidz un iedvesmo," teica satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Domnīcā  piedalījās starptautiski atpazīstami uzņēmumi no Latvijas, Francijas un Zviedrijas ar lielu pieredzi aviācijā, ražošanā un inženierzinātnēs. Tās mērķis bija apzināt ieinteresētos uzņēmumus, lai izstrādātu rīcības plānu konceptuāli jaunas lidaparātu tehnoloģijas ieviešanai Latvijā, kas pārskatāmā nākotnē nodrošinās aviācijas savienojamību pilsētu un starppilsētu satiksmē.

Satiksmes ministrijas Aviācijas departamenta direktors Artūrs Kokars pauda, ka "šis ir jauns veids, kā domāt par aviāciju. Pilsētas gaisa mobilitāte nozīmē, ka aviācija kļūs par daļu no pilsētas sabiedriskās satiksmes. Un tas vairs nav tik tālā nākotnē, ko pierāda nozarē jau pastāvošie prototipi dažādiem tehnoloģiskiem risinājumiem."

Ministrs uzsvēra, ka Latvija ir atvērta inovācijām un jaunuzņēmumu veidošanai, kā arī netrūkst izglītoti speciālisti, lai radītu dzīvotspējīgu produktu nākotnei. "Jāstrādā pie normatīvās vides sakārtošanas, lai jaunās tehnoloģijas varētu izmēģināt un sākt izmantot," pauda ministrs.

Aviācijas inovāciju uzņēmums Ascendance, kurš Aviācijas domnīcā prezentēja jauna elektriski darbināma vertikālās pacelšanās un nosēšanās lidmašīnas koncepta izstrādi, apliecināja, ka Latvija ir ļoti piemērota šāda lidaparāta komerciālai pielietošanai. Šis lidaparāts ir paredzēts pilsētas gaisa mobilitātes nodrošināšanai ar automatizētiem jauna koncepta gaisa kuģiem pasažieru vai kravas pārvadāšanai zemākā augstumā pilsētu un piepilsētu zonās ārpus lidostām. Šī tehnoloģija izstrādāta, reaģējot uz satiksmes sastrēgumiem pilsētvidē, par pamatu izmantojot dronu aviācijas konceptu, kas nākotnē multimodāli integrēsies pilsētas satiksmē. Nākotnē jebkura Latvijas pilsēta no tās centra līdz centram būtu sasniedzama vienas līdz divu stundu laikā, bet izmaksas nebūtu daudz lielākas salīdzinot ar braucienu personīgā transporta līdzeklī. Tāpat, šī tehnoloģija ļauj vismaz par 80% samazināt negatīvo ietekmi uz vidi, kas ir būtisks priekšnosacījuma inovāciju attīstībai.

 

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 24.maijs 2022 7:57
5 0 Atbildēt

Aha, vēl tikai gaisā pietrūka tāds pat haoss kā uz trotuāriem ...

juriz 24.maijs 2022 8:12
1 0 Atbildēt

Nez kāds zaļai kurss uzņemts, bet nē, davai lidināsimies, tas nekas, ka tur enerģiju n reizes vairāk jāpatērē.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti