LTAB: Puse autovadītāju nevadā līdzi saskaņotā paziņojuma veidlapu 2

 
LTAB | 26.maijs 2022 13:47

Puse jeb 50,2% šoferu savos spēkratos nevadā līdzi saskaņotā paziņojuma veidlapas, savukārt vēl 9,9% nezina, vai tās ir viņu automašīnā, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) maijā veiktā autovadītāju aptauja.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins norāda, ka šādu autovadītāju skaits pēdējos divos gados ir pieaudzis par aptuveni 10 procentpunktiem, tomēr gandrīz puse no viņiem zina, ka saskaņoto paziņojumu jebkurā brīdī iespējams lejuplādēt un aizpildīt mobilajā lietotnē.

No tiem autovadītājiem, kas spēkratos nevadā līdzi saskaņoto paziņojumu, 21,3% domā, ka pēc ceļu satiksmes negadījuma drošāk ir izsaukt ceļu policiju, vēl 21% nezina, kur dabūt saskaņotā paziņojuma veidlapu, bet 13,1% nav pārliecināti, ka spēs to pareizi aizpildīt.

Lai mudinātu autovadītājus pēc ceļu satiksmes negadījuma vairāk izmantot saskaņotos paziņojumus, LTAB maijā un jūnijā īstenos informatīvo kampaņu. Fiksējot ceļu satiksmes negadījumu ar saskaņoto paziņojumu tiek ieekonomēts laiks, kas citkārt jāpatērē gaidot policijas ierašanos, netiek radīti papildus sastrēgumi, turklāt par negadījumiem, kuru fiksēšanai tiek izmantot saskaņotais paziņojums, apdrošināšanas atlīdzība tiek izmaksāta ātrāk, skaidro Abāšins.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos kopējais ar saskaņotajiem paziņojumiem reģistrēto negadījumu skaits bija 69% no visiem ceļu satiksmes negadījumiem. LTAB secina, ka pieaug elektroniskā saskaņotā paziņojuma atpazīstamība. Ik mēnesi palielinās proporcija ceļu satiksmes negadījumiem, kas fiksēti ar elektronisko saskaņoto paziņojumu - aprīlī no visiem ceļu satiksmes negadījumiem, kas fiksēti ar saskaņoto paziņojumu, 11% bija aizpildīti "LTAB OCTA" lietotnē. Arī aptaujā secināts, ka 43,9% no tiem autovadītājiem, kas nevadā līdzi saskaņotā paziņojuma veidlapu zina, ka to iespējams aizpildīt elektroniski.

LTAB ieviesa elektronisku mobilā saskaņotā paziņojuma funkciju lietotnē "LTAB OCTA" jau 2018.gadā. Tā ļauj ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem ātri un ērti fiksēt negadījuma apstākļus, norādīt informāciju par iesaistītajām pusēm, apstiprināt datus un elektroniski nosūtīt tos apdrošinātājiem. 

Ņemot vērā, ka "LTAB OCTA" lietotne piesaistīta LTAB uzturētajai sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) datubāzei, datu ievade cietušajiem prasa mazāk laika kā aizpildot saskaņoto paziņojumu papīra formātā, jo tie saskaņotā paziņojuma protokolā ielasās automātiski. Turklāt aizpildītu saskaņoto paziņojumu abas puses autorizē ar elektronisko parakstu, un tas ir saistošs ikvienam apdrošinātājam.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.
 

 
Visi komentāri
 
Opis 26.maijs 2022 14:08
1 0 Atbildēt

A kur vispār var dabūt tās veidlapas, agrāk bija Staķikā, turpat, kur Mobilly uzlīmes, bet cirkulī vairs nav manītas!

Tā aplikācija nedarbojas, ja otrai pusei nav elektroniskā paraksta.

Kanibaals 27.maijs 2022 15:26
0 0 Atbildēt

Tak viņas vēl nepareizi iztulkotas bija, tā kā nomainiet, ja vēl vecās vadā līdzi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti