Pētījums: Latvijā katra otrā automašīna ir vismaz 10 gadus veca 6

 

Foto: iAuto.lv

IF | 4.oktobris 2022 12:17

Latvijā vairāk nekā pusei ģimeņu ir vismaz viena automašīna, savukārt trešdaļai ģimeņu divas, liecina If Apdrošināšana veiktais pētījums. Pētījuma dati parādīja, ka tikai 13 procentiem ģimeņu Latvijā nav privātā auto.

Viena automašīna ir 59 procentiem ģimeņu, bet 29 procentiem – divas automašīnas. Latvijas iedzīvotāju autoparkā 11% automašīnu ir trīs gadus vecas, 14% ir no 4 līdz 6 gadiem, 16% ir no 7 līdz 9 gadiem un 57% automašīnu ir 10 gadus vecas un vecākas.

Kā norāda If Apdrošināšana KASKO produkta vadītājs Roberts Skrupskis: “Lai arī mūsu valsts kopējā autoparka vidējais vecums ir aptuveni 14 gadi, tomēr salīdzinoši daudz ir jaunu transportlīdzekļu, kas iezīmē jaunu aktualitāti ceļu satiksmē. Lai uzlabotu automašīnu drošību, jaunos auto aizvien tiek integrētas dažādas drošības sistēmas, kas varētu pasargāt no nelaimes gadījumiem, piemēram, distances kontroles un līniju asistents, parkošanās sistēma, automātiskā bremzēšanas sistēma un daudzas citas. Tomēr šis komforts, ko piedāvā elektriskie palīgi, var radīt arī risku – autovadītāji nav pietiekami vērīgi, paralēli automašīnas vadīšanai izvēlas pārskatīt jaunākās ziņas, sazinās (gan rakstveidā, gan video formātā) ar ģimeni un draugiem WhatsApp u.c. līdzīga veida lietotnēs, piedalās darba sapucēs ar videozvana palīdzību utt. Uz to arī norāda mums pieejamie dati – liels skaits ceļu satiksmes negadījumi notiek, automašīnām pārvietojoties pilsētvidē intensīvas satiksmes apstākļos, kad braukšanas ātrums ir minimāls. Šādi it kā nelieli negadījumi kļūst aizvien dārgāki, jo sabojāta tiek ne tikai spēkrata virsbūve, bet arī dažādas drošības sistēmas – kameras, radari u.c. Tomēr daudz smagāki un pat letāli ir ceļu satiksmes negadījumi, kad, paļaujoties uz dažādām palīgsistēmām, traucoties lielā ātrumā, uzmanība tiek novērsta no paša galvenā – satiksmes.”

Automašīnu skaits un vecums ir atkarīgs no cilvēku dzīvesvietas

Pētījuma dati rāda, ka automašīnu nepieciešamība ir vienlīdz liela neatkarīgi no tā, vai cilvēki dzīvo pilsētās vai lauku reģionos. Vienlaikus dati par Pierīgas rajoniem rāda, ka 37% ģimeņu, kas dzīvo galvaspilsētas tuvumā, ir nepieciešamība pēc divām ģimenes automašīnām.

Nozīme ir arī tam, vai cilvēks dzīvo dzīvoklī vai privātmājā. Starp cilvēkiem, kas dzīvo privātmājās, auto pieder pat 95%. Teju katrai otrajai ģimenei garāžā vai mājas priekšā stāv novietotas divas automašīnas. No dzīvoklī dzīvojošajām ģimenēm personīgais auto ir 85%.

Jaunākās automašīnas ir Pierīgas iedzīvotājiem

Jaunākās automašīnas brauc pa Rīgas un Pierīgas ielām un ceļiem. Savukārt Latgalē (70%) un Kurzemē (71%) automašīnas ir vecākas par 10 gadiem.

“Pētījums parādīja, ka, jo lielāki ir cilvēku ienākumi, jo vidēji jaunākas ir viņu automašīnas. Izmaksas par jaunas automašīnas uzturēšanu (līzinga maksājumi, apkopes izmaksas, apdrošināšana) arī kļūst lielākas, un līdz ar to ir arī augstākas izmaksas, piemēram, par autodaļām. Rīgas un Pierīgas piemērs liecina, ka, ja auto tomēr tiek iegādāts, tas, visticamāk, būs jauns vai mazlietots,” stāsta R. Skrupskis.

Pārējās Baltijas valstīs automašīnu īpašnieku ir apmēram tikpat daudz, cik Latvijā, t.i., ap 90% iedzīvotāju. Rādītājs attiecībā uz divu auto īpašumu Latvijā ir nedaudz zemāks nekā Igaunijā un Lietuvā. Igaunijā, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, nepārprotami ir jaunākais autoparks, savukārt visvecākās automašīnas ir Lietuvā.

 
Visi komentāri
 
Latvietis 4.oktobris 2022 14:54
3 1 Atbildēt

Jo tikai īstens laucinieks var atļauties vēsturisko spēkratu - tikai tam būs liels šķūnis, kur to pucēt...

Man gan ir veselas četras mašīnas un vidēji 16 gadus vecas.

:-) 5.oktobris 2022 10:52
0 0 Atbildēt

Nav taisnība! Man ir divi autiņi, 2 un 4 gadus veci! :-)

Billythekid 5.oktobris 2022 13:56
0 0 Atbildēt

Nekas nav labāks par vecu dīzeli!

Zemesgramata 5.oktobris 2022 15:37
2 0 Atbildēt

Atkal gaudu raksts par to,ka stulbie latvijci nepērk jaunus auto

Onsis 6.oktobris 2022 12:28
0 0 Atbildēt

Pagaidat, kas aizliegs tirgot dīzeļus, tas vecums tikai palielināsies!

Mx5 6.oktobris 2022 18:19
0 0 Atbildēt

Vai auto stavokli nosaka pec gadiem ?

Nopirku jaunu pirms septiniem gadiem kapec man butu jamaina labs auto kursman kalpo godam bez nekadam problemam tik paredzetas apkopes un mainit sveces ik pec 90000 km

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti