2022.gadā jaunu elektroautomašīnu tirgus daļa Latvijā sasniedza 6,4% 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 25.janvāris 2023 14:34

Pērn Latvijā reģistrētas 1068 jaunas automašīnas ar elektrisko piedziņu, veidojot 6,4% tirgus daļu, aģentūru LETA informēja Auto asociācijas pārstāvji.

Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs (AS) norāda, ka 2022.gads īpaši jāatzīmē ar straujo elektroauto reģistrāciju kāpumu, to skaitam pieaugot 2,6 reizes. Šāda izaugsme veidoja vēsturiski augstāko tirgus daļu 6,4%, kas ir par 3,5 procentpunktiem vairāk nekā 2021.gadā. Elektroauto tirgus daļa Latvijā gan joprojām ir divas reizes mazāka nekā Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā.

Kā skaidro asociācijā, elektroauto skaita pieaugums vistiešākajā veidā ir rezultāts veiksmīgai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) realizētai privātpersonu atbalsta programmai, kā arī vispārējai autobraucēju interesei pāriet uz videi draudzīgu un modernu transportu. Privātpersonu darījumi veidoja 47% no visiem pircējiem pretstatā 26% gadu iepriekš.

Par līderi elektroauto tirdzniecībā izvirzījās "Nissan" ar 196 pārdotām automašīnām, un tas ir pieaugums 6,8 reizes. Otrajā vietā ierindojas "Audi" ar 126 automašīnām un tas r pieaugums 4,5 reizes. Trešajā vietā ir "Volkswagen" ar 116 autoamašīnām, un to skaits pieaudzis par 87,1%.

Asociācijā skaidro, ka no visiem "Nissan" gandrīz 50% ir "Nissan Leaf", kas piegādāti korporatīvajiem klientiem, no tiem lielākā daļa AS "Latvenergo" un AS "Latvijas pasts".

Jaunpienācējs elektroauto konkurencē bija zīmols "Cupra" ar 75 vienībām, savukārt līderpozīciju zaudēja "Škoda", kas ar pārdotām 88 elektroautomašīnām atkrita uz ceturto vietu. Auto asociācijā to skaidro ar ražošanas jaudām un piegāžu izaicinājumiem.

Pērn būtiski palielinājies vieglās kravas elektroauto piedāvājums no četriem modeļiem 2021.gadā līdz 10 modeļiem 2022.gadā. Vieglā komercauto tirgus apjomu lielā mērā ir noteikuši vairāki lieli iepirkumi - SIA "VanWorks" iegādājās 100 "MB Sprinter" un "MB Vito", Nacionāli bruņotie spēki - 87 "Nissan Navara", SIA "Omniva Latvija" - 65 "Renault Master" un AS "Latvijas pasts" - 82 "Renault Master".

Savukārt dīzeļdzinēja automašīnu skaits pērn samazinājies par 9,7%, bet dīzeļdegvielas automašīnu daļa starp visiem degvielu veidiem ir samazinājusies no 27% uz 21%. Tai pat laikā būtiski ir kāpis spraudņa hibrīdu PHEV automašīnu skaits - no 137 vienībām līdz 301 automašīnai.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vernons 25.janvāris 2023 15:58
1 1 Atbildēt

Pukins vainīgs!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti