Labi dzīvojam? - aptauja rāda, ka gandrīz ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju šogad plāno iegādāties automašīnu 7

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 30.janvāris 2023 15:20

Gandrīz ceturtā daļa jeb 23% Latvijas iedzīvotāju šogad plāno iegādāties automašīnu, secināts lietotu automašīnu tirgotāja "Longo group" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Tostarp 18% atbildēja, ka "drīzāk plāno", bet 5% ir pilnīgi pārliecināti par saviem nodomiem.

Vislielākā interese par transporta līdzekļu iegādi ir Rīgas rajona (25%) un Zemgales (25%) iedzīvotāju vidū. Šogad automašīnu plāno pirkt katrs trešais respondents ar augstāko izglītību, bet starp cilvēkiem ar pamatizglītību - 42%. 

"Longo Group" valdes priekšsēdētājs Edgars Cērps norāda, ka atbilstoši aptaujas rezultātiem Latvijā un Lietuvā jau trīs gadus situācija ir stabila un saglabājas interese par automašīnu iegādi. Šī tendence ir saistīta ar inflācijas pieaugumu un Eiropā valdošo nenoteiktību, proti, lietoto auto tirgū vēl joprojām ir jūtams transportlīdzekļu deficīts, īpaši trūkst ekonomiskās klases un pēdējos gados ražotu automobiļu, tādēļ cilvēku interese par tiem nezūd un cenšas iegādāties par izdevīgu cenu.

Cērps norāda, ka 2022.gadā pārdošanas līmenis atgriezās pirmspandēmijas līmenī. Viņš arī pauž pārliecību, ka 2023.gadā šī tendence saglabāsies.

"Longo Group" norāda, ka pēdējos gados ir vērojama Latvijas iedzīvotāju paradumu maiņa, un cilvēki, izvēloties automašīnu, kļūst racionālāki. Agrāk lielākā daļa balstījās subjektīvā vērtējumā "patīk - nepatīk", cilvēki bija gatavi pirkt vecākus auto ar tehniskiem defektiem, ja vien tās bija "Premium" zīmolu mašīnas. Savukārt pašreiz visvairāk tiek izvēlētas jaunākas budžeta zīmolu mašīnas, kas ir ekonomiskākas degvielas patēriņa ziņā, tātad arī draudzīgākas apkārtējai videi. Aptauja parādīja, ka 49% respondentu plāno iegādāties mašīnu, kas nav vecāka par pieciem gadiem.

Pētījumu "Norstat Latvija" veica 2022.gada oktobrī. Tajā piedalījās 712 autovadītāji no Latvijas, 708 - no Lietuvas, un 411 - no Igaunijas.

 

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Opis 30.janvāris 2023 16:10
4 0 Atbildēt

Aizmirsa pielikt papildus info, ka 90% aptaujāto auto iegādei atvēlēs līdz 5000 eur. Noteikti sanāk kāds labs elektromobīlis.

Kušķis 30.janvāris 2023 16:46
3 3 Atbildēt

Sliktā dzīve un inflācija ir mīts. Uz ielām redzi citu ainu, lielveikalos tāpat. Treknie gadi tikai sākās.

MMX 31.janvāris 2023 9:44
2 1 Atbildēt

Es arī plānoju pirkt jaunu auto... ja salūzīs vecais... tajās pašās 5000Eur robežās, jo man vienkārši vajag pārvietoties. Pēdējie gadi ar visu kovidu un auto cenu kāpumiem ir iemācījuši, ka ja vienreiz normāli ieguldi vecākā auto, pirkt kaut ko jaunāku nav īpašas jēgas, mazāk bail kaut ko saskrāpēt, ja trāpi ar marku, tad arī rezerves daļas un uzturēšana maksā kapeikas, lej tikai degvielu un visu uz kredīta maksājumu ietaupīto ieguldi lietderīgākās lietās, ka savas pēcpuses pārvietošanā no punkta A uz punktu B.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti