Plānots mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības jomā 6

 
Nozare.lv | 31.janvāris 2023 13:55

Valdība otrdien apstiprināja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas izstrādāti, lai paaugstinātu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu administrēšanas pasākumu efektivitāti un mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības jomā.

VID ir konstatējis, ka automobiļu pirmreizējā reģistrācijā Latvijā tiek iesaistītas fiziskās personas, kuru starpniecību izmanto juridiskās personas ar mērķi slēpt gūtos ienākumus no uzņēmuma saimnieciskās darbības. Gūto ienākumu slēpšana negatīvi ietekmē ne tikai valsts budžetu un sabiedrības dzīves kvalitāti, bet arī uzņēmējdarbību, kas izpaužas negodīgā nodokļu konkurencē.

Tādēļ likumprojekta mērķis ir paplašināt atsavināšanas aizlieguma reģistrēšanu uz noteiktas kategorijas transportlīdzekli, ko iegādājas fiziska persona citā Eiropas Savienības dalībvalstī un reģistrē Latvijā savā īpašumā. 

Ar grozījumiem paredzēts noteikt personām pienākumu sniegt nepieciešamo ziņu apjomu, lai nodrošinātu VID iespējas veikt risku izvērtējumu, mazinātu nodokļu nenomaksas gadījumus lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības jomā un novērstu izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Likumprojekts izstrādāts sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, VID, Satiksmes ministriju un biedrību "Auto asociācija". Tas ir iekļauts valsts budžeta likumprojekta pavadošo likumprojektu paketē.

 
Visi komentāri
 
Opis 31.janvāris 2023 16:31
3 2 Atbildēt

Vai varētu lūdzu uzrakstīt cilvēkam saprotamā veidā? Vai pareizi saprotu, ka es vairs nevarēšu pats Vācijā no Her Fritz nopirkt auto un reģistrēt to CSDD ar kauferi, man tagad vajadzēs strarpniekplaci, kas rakstīs rēķinu uzziņu un iekasēs savus simtpadsmit euro!?

BMW 31.janvāris 2023 16:34
5 1 Atbildēt

Tā izskatās, ka VID lobē auto plačus un uzliek mīksto brīvajam tirgum. Nu nekas, pirksim Vācijā, vai Lietuvas placī un reģistrēsim Lietuvā, lai VID iet uz poda!

CP 31.janvāris 2023 16:49
0 1 Atbildēt

Placī jums stāstīs, ka kauferī nomainīt plača vārdu uz pircēja vārdu ir lētāk, bet placī nestāsta, ka šādā situācijā pircējs arī uzņemas pilnu risku par zagta auto iegādi. Saskaņā ar CSDD datiem visa atbildība būs uz pircēju pa tiešo, nevis placi, kurš bijis strapnieks un ar kauferi apčakarējis VID.

Gan jau varēs arī ar kauferi pirkt, tikai vajadzēs iesniegt VID pieradījumus, no kā pirki, cik samaksāji, un jānosūta maksājuma uzdevums, kas to apliecina, kā arī jāpaskaidro, kur naudu ņēmi!

boliks 31.janvāris 2023 17:50
1 0 Atbildēt

Īstos perekupus tāpat neaiztiks, tos, kas pie pārdošanas auto nepārreģistrē, bet pārdevēju lūdz noņemt no uzskaites.

Šeit stāsts ir par salīdzinoši dārgiem auto. nra.lv/ekonomika/lat...u-pircejus.htm

Freijers 1.februāris 2023 10:08
0 1 Atbildēt

Ievedējiem - perekumiem ou vieder sehn...Vietējās pārpārdotās miskastes tas neskars.

650 1.februāris 2023 16:52
0 0 Atbildēt

Tu re kā.Nepagāja ne 30 gadi, un kārtība ir ieviesta.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO)

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO) 3

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 12

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 
 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti