AT spriedums lietā par kvalitātes prasībām lietotai automašīnai vērtējams pozitīvi 5

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 16.februāris 2023 13:02

Augstākās tiesas (AT) spriedums, kurā secināts, ka arī lietotas preces iegādes gadījumā patērētājam ir pamats sagaidīt, ka prece pildīs savu pamatfunkciju un tai nebūs trūkumu, vērtējams pozitīvi, jo ikvienam automašīnas pircējiem ir tiesības pieņemt, ka iegādātais transportlīdzeklis spēs pildīt savu pamatfunkciju bez papildu ieguldījumiem, aģentūrai LETA norādīja lietoto auto tirgotāja "Longo Group" vadītājs Edgars Cērps.

"Mēs uzskatām, ka ikvienam auto pircējiem ir tiesības sagaidīt, ka iegādātais spēkrats spēs pildīt savu pamatfunkciju un tam nebūs trūkumi vai defekti, kuru novēršanai jaunajam īpašniekam būs nepieciešami papildu finanšu resursi," pauda Cērps, norādot, ka "Longo Group" saviem tirgojamiem transportlīdzekļiem nodrošina garantiju. 

Cērps skaidroja, ka uzņēmums klientiem nodrošina informāciju par automašīnas stāvokli, kā arī piedāvā iespēju automašīnas pirms pirkšanas pārbaudīt klienta izvēlētā servisā, ņemt izvēlēto servisa speciālistu līdzi un veikt testa braucienu. 

"Ceru, ka šis AT lēmums ir solis lietoto automašīnu tirgus sakārtošanas virzienā, jo mudinās tirgotājus pirms darījuma atklāti sniegt tādu informāciju par spēkratu kā tā oriģinālais nobraukums un veiktās apkopes remonti," pauda Cērps, piebilstot, ka pircēju pienākums ir rūpīgi novērtēt automašīnas stāvokli. 

"Longo Group" vadītājs arī uzsvēra, ka ir vēl daudz darāma, lai sakārtotu lietoto automašīnu nozari.

Jau ziņots, ka AT spriedumā, kurā tika skatīta prasība par pirkuma maksas samazināšanu un pirkuma maksas daļas piedziņu no automašīnu tirgotājas SIA "Automotiv", kas veic saimniecisko darbību ar zīmolu "Ez auto", secināts, ka arī lietotas preces iegādes gadījumā patērētājam ir pamats sagaidīt, ka prece pildīs savu pamatfunkciju un tai nebūs trūkumu.

AT Civillietu departaments 25.janvārī atcēla Zemgales apgabaltiesas 2021.gada 20.maija spriedumu, ar kuru noraidīta patērētāja prasība par pirkuma maksas samazināšanu un pirkuma maksas daļas piedziņu no "Automotiv".

Patērētājs 2019.gada augustā bija iegādājies no "Automotiv" lietotu transportlīdzekli "BMW 530" par 7300 eiro. Pēc automašīnas iegādes un tās tehniskā stāvokļa padziļinātas izpētes, piesaistot autoservisa pakalpojumu sniedzēju, tika konstatēts, ka transportlīdzeklim ir virkne defektu. Defektus prasītājs novērsa, par remontu samaksājot 1075 eiro.

AT secināja, ka lietā nav strīda par patērētāja tiesībām prasīt preces cenas samazināšanu, ja pārdots līguma noteikumiem neatbilstošs transportlīdzeklis, taču lietā ir strīds, vai pārdotā automašīna atbilda līguma noteikumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 13. un 14.panta izpratnē.

Atsaucoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības likuma normām, AT norādīja, ka pārdevējam jānodrošina preces atbilstība līguma noteikumiem. Prece nav uzskatāma par atbilstošu līguma noteikumiem, ja tai citastarp nepiemīt īpašības un izpildījums, kāds parasti piemīt tāda paša veida precēm un kādu patērētājs var pamatoti gaidīt, ņemot vērā preces raksturu un jebkurus, īpaši reklāmā vai preces marķējumā, sniegtus publiskus paziņojumus par noteiktām preces īpašībām.

AT arī konkretizēja, ka, nosakot preces atbilstību līguma noteikumiem, lietotas automašīnas gadījumā nozīme var būt tādiem apstākļiem kā transportlīdzekļa vecums, nobraukums, izmantošanas veids, cena. Tāpat jāņem vērā, ka parastais automašīnas, kurai ļauts piedalīties ceļu satiksmē, nolietojums nav atzīstams par lietas trūkumu. Turpretim tāds automašīnas detaļu nolietojums, kas ietekmē satiksmes drošību, var tikt atzīts par preces trūkumu, jo patērētājam ir pamats sagaidīt, ka šādas detaļas būs laikus nomainītas. Arī tāds nolietojums, kas nav parasts, piemēram, ja detaļas nolietojums ir ievērojami lielāks, nekā tam vajadzētu būt, ņemot vēra automašīnas vecumu un nobraukumu, var tikt atzīts par automašīnas trūkumu. No automašīnas detaļu nolietojuma jānošķir situācija, kad attiecīgā automašīnas detaļa jau preces iegādes brīdī nenodrošina tās funkciju izpildi, kas atzīstams par preces trūkumu.

Ņemot vērā, ka patērētājam var būt ievērojami apgrūtinoši pierādīt, ka precei bija trūkumi jau tās iegādes brīdi, Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 13.panta trešajā daļā ir paredzēta prezumpcija, kas atvieglo patērētājam iespēju pierādīt trūkumu esību.

Atbilstoši minētajai normai, ja preces neatbilstība līguma noteikumiem atklājas sešu mēnešu laikā pēc preces iegādes, uzskatāms, ka tā eksistēja preces iegādes dienā, izņemot gadījumu, kad šāds pieņēmums ir pretrunā ar preces raksturu vai neatbilstības veidu.

"Longo Group" reģistrēta 2017.gadā, un tās pamatkapitāls ir 12,97 miljonu eiro apmērā. "Longo Group" patiesais labuma guvējs ir Aigars Kesenfelds, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Longo Group" apgrozījums 2021.gadā Baltijas valstīs bija kopumā 30,2 miljonu eiro apmērā, kas, salīdzinot ar 2020.gadu, ir pieaugums divas reizes. Tostarp "Longo Group" Latvijas uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā sasniedza 9,6 miljonus eiro.

"Longo Group" darbojas lietotu automašīnu tirdzniecības segmentā. Uzņēmuma filiāles, kurās noris automašīnu tirdzniecība, ir atvērtas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā. Savukārt Nīderlandē, Beļģijā un Vācijā uzņēmumam ir filiāles, kas specializējas automašīnu iepirkumā, lai tās realizētu Baltijā.

 
Visi komentāri
 
Martins 17.februāris 2023 9:51
0 1 Atbildēt

Šis "labs" tiesas precedents. Nopērc lietotu auto(lētu tam segmentam un gadam, ko vēlies) pie tirdzniecības uzņēmuma, paņem sakarīgu juristu un 6 mēnešu laikā veic apkopes darbus, kas saistīti ar auto drošību pie oficiālā servisa un pēc tam šo summu piedzīsi no pārdevēja. Skaidrs, ka te ir runa ne tikai par bremžu klučiem, bet arī par eļļu un filtriem, jo tie spēj nokaut motoru un nedod dievs tas notiek apdzīšanas laikā. Gan jau labs jurists arī kondicioniera labošanu varēs savilkt ar drošību(pārāk karsti vasarā, šoferis var noģībt braucot)

Martins 17.februāris 2023 9:58
0 0 Atbildēt

Vai šinī gadījumā auto nebija svaiga TA. TA tieši pārbauda visu,kas saistīts ar drošību, tad šos izdevumus var piedzīt no TA?

Un šī sponsorētā reklāmas raksta pārdevējam arī garantija ir uz kaut ko 2 mēn. vai 3000km, bet 6mēn var nobraukt daudz daudz vairāk.

kontradmiral 17.februāris 2023 10:12
0 0 Atbildēt

Interesanti, cik plaši šo var interpretēt. Perekupi paši bieži vien nezina ar kādiem defektiem viņi nopērk auto, uzmet štuku virsū un tirgo tālāk, tagad jāsāk būs nervozēt. Vai šis attiektos arī uz gadījumiem, kad privātais tirgo privātājam? Ej nu pēc tam pierādi, ka sarunā esi teicis, ka piemēram turbīna iet uz beigām. Tagad radi tieši cīnās ar autplaci, kur esmu radu pusē. Pplacis apvārdoja, ka mašīna viss ideāli, vajag tik savirzi uztaisīt. Mašīna savam gadam salīdzinoši labā stāvoklī, rūsa minimāla līdz brīdim, kad pacēla uz pacēlāja. Tik sarūsējusi apakša, ka metinātājs atteicās mēģināt kaut ko saglābt. Placis sūta bekās, tagad ar PTAC risinās, redzēs kā beigsies. Summas gan nav dikti lielas, bet nervus prasa.

650 17.februāris 2023 23:57
0 0 Atbildēt

No vienas puses, tā ir tirgus kropļošana ar neadekvātiem pasākumiem.Ja tev nav sava Advokāta vai Jumta- tu 1kārši esi lohs.

No otras puses- kā (mums,lohiem,beidzoot) ierobežot šos te daudzskaitlīgos afēristu plačus, kuri te gadiem ilgi visi ptacu un lohacu acu priekšā nodarbojas ar krāpšanu un uzmešanu.

Mazlietota turbīna pārdošanas brīdī var būt kārtībā, taču jau pēc 360km tā var pārlūzt uz pusēm.Var būt (pagāšgad) tikusi ielieta nekvalitatīva eļļa un/vai ripās iepumpēts novecojis gaiss.

Par visu šo ir (apzināti!) jārada Trauksmes sajūta potenciālo pārdevēju rindās un pēc iespējas samudžinātāk ir jāpasniedz konkrēti krāpšanas gadījumi,sajaucot tos vienā maisā kopā ar mazākskaidriem gadījumiem vai pat ar paša pircēja pieļautu nolaidību vai apzinātu ļaunprātību.

Jādreb/par! ir visiem un ikvienam.Privātajiem vispār vajadzētu aizliegt kaut/ko pārdot.Tikai utilizēt.Vai nodot tālakpārdošanai kādam kārtējejam pārpircēj šarlatānam, kuram noteikti ir savs tas Advokāts un/vai Aizbildnis..

Ps, interesanti, ka nekādi augsti likum tikumi,iespējamās Garantijas un/vai kādi tādi Ptaci nu itin nekādi neattiecas uz Valsts tirgotajiem hlamiem- dzērājiem atņemtos auto var iegādāties izsolē tikai uz aklo.Ne tur izbraukt, ne kādi ne citādi tos "pārbaudīt".Taču, ja Tu nēēsi Lohs un ja Tev ira pieejama šāda/tāda info...

Oskars 18.februāris 2023 9:51
0 0 Atbildēt

Vai arī, pircējam būs jāparaksta līguma pielikums, kur būs uzskaitīti pārdevēja minēti defekti. Līdz ar to, nebūs runa par "neatbilstību līguma noteikumiem", un viss mierīgi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.7 PRO iegūst labāko novērtējumu ADAC Autotest pārbaudēs

Elektriskais Volkswagen uz zemākām pozīcijām nobīdījis līdzšinējos līderus BMW iX x-Drive50 un Mercedes-Benz EQS 450+ Electric Art Škoda Enyaq 85x L & K. Lasīt vairāk

 

Autorūpnīcas, dzelzceļi, miljardu investīcijas: Ungārija un Ķīna vienojušās par "visaptverošu stratēģisko partnerību" 6

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins vizītē Ungārijā ceturtdien ticies ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, un abi līderi vienojušies par "visaptverošu stratēģisko partnerību" starp abām valstīm. Lasīt vairāk

 

TWR Supercat – 600 Zs jaudīga retro Jaguar mūsdienu versija (+ FOTO)

Lielbritānijā uz klasiskās Jaguar XJS kupejas bāzes radīts jaudīgs sporta auto, kas tiks izlaists 88 eksemplāru skaitā. Lasīt vairāk

 

Avatr 15 – kārtējais Tesla Model Y konkurents 3

Ķīnas uzņēmumi Changan, Huawei un CATL kopīgā sadarbībā izstrādājuši jaunu modeli Avatr 15, kas pasaules tirgū konkurēs ar Tesla Model Y. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti