No 1.jūnija pārstās darboties Krievijas un Baltkrievijas “zaļās kartes” apdrošināšana 6

 
LTAB | 31.maijs 2023 14:07

Pērnā gada aprīlī Eiropas Ekonomiskās zonas Zaļās kartes (turpmāk - ZK) biroji vienojās par sadarbības pārtraukšanu ar Krievijas un Baltkrievijas ZK birojiem.

Tika noteikts, ka sadarbības līgums ar Krievijas un Baltkrievijas ZK birojiem būs spēkā līdz šī gada 31.maijam. Attiecīgi no 1.jūnija Krievijā un Baltkrievijā reģistrētām automašīnām, kas vēlēsies ieceļot Eiropā, vairs nebūs izmantojama Krievijā vai Baltkrievijā izsniegta ZK, un apdrošināšana būs jāpērk pie Eiropas apdrošinātājiem, iebraucot jebkurā Eiropas Ekonomikas zonas valstī.

Līdz ar to, lai pārvietotos Eiropas Ekonomiskās zonas valstu teritorijās pēc 2023. gada 31. maija ar Krievijā vai Baltkrievijā reģistrētām automašīnām, to autovadītājiem būs jāiegādājas EEZ valsts robežapdrošināšanas polise pierobežas caurlaides punktos. Turklāt šiem autovadītājiem iepriekš izsniegtās Krievijas vai Baltkrievijas ZK būs nederīgas arī tad, ja to darbības termiņš beidzas pēc 1.jūnija. “Lai piedalītos ceļu satiksmē Latvijas teritorijā, Krievijā vai Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu autovadītāji varēs iegādāties robežapdrošināšanu jebkurā Eiropas Ekonomikas zonas valstī,” stāsta Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) valdes loceklis Juris Stengrevics.

Savukārt, lai no 1. jūnija pārvietotos pa Krievijas vai Baltkrievijas teritoriju ar Eiropas Ekonomiskajā zonā, tajā skaitā Latvijā, reģistrētiem transportlīdzekļiem, to autovadītājiem tāpat pierobežā būs jāiegādājas Krievijas vai Baltkrievijas apdrošināšanas polise. Lai arī, izsniedzot ZK Eiropas Ekonomiskajā zonā reģistrētiem transportlīdzekļiem, bija zināms gala termiņš līdz kuram šīs polises ir derīgas, tomēr gadījumā, ja kādam transportlīdzeklim ir izsniegta ZK, kurai darbības termiņš pārsniedz 2023. gada 31. maiju, tās pēc šī datuma kļūst nederīgas, un jāiegādājas attiecīgi Krievijas vai Baltkrievijas apdrošināšanas polise.

"Sadarbība ar Krievijas un Baltkrievijas ZK birojiem tika pārtraukta minēto agresorvalstu uzsāktās karadarbības dēļ Ukrainā, kā arī saistībā ar Rietumvalstu piemērotajām sankcijām Krievijai un Baltkrievijai, kuru dēļ pārrobežu pārskaitījumi uz un no šīm valstīm ir faktiski neiespējami,” skaidro J.Stengrevics.

Zaļās kartes sistēma tika ieviesta 1953.gadā un tās mērķi ir izvairīties no nepieciešamības transportlīdzekļu vadītājiem iegādāties robežapdrošināšanas līgumu, šķērsojot to valstu robežas, kurās ir spēkā OCTA sistēma. ZK sistēma vienlaikus nodrošina transportlīdzekļu īpašnieku aizsardzību ārvalstīs attiecībā uz trešajām personām nodarītajiem zaudējumiem, kā arī aizsargā ceļu satiksmes negadījumos cietušo mantiskās intereses gan ārvalstīs, gan to rezidences valstī.

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
BMW 31.maijs 2023 14:20
3 0 Atbildēt

Labas ziņas! Tagad pie robežas būs ne tikai ALKO-OUTLET, bet arī Insurance -outlet.

Krotow 31.maijs 2023 15:08
3 0 Atbildēt

Pirms Šengenas tādi bija arī no mūsu puses.

BMW 31.maijs 2023 16:05
2 0 Atbildēt

Jā, bet tagad varēs iegriezt skaitītāju, jo taipus robežai nebūs variantu nopirkt lētāk!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti