Nīderlandes "Fokker Next Gen" plāno Latvijā ražot ar ūdeņraža dzinēju darbināmas pasažieru lidmašīnas 5

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 15.decembris 2023 13:42

Nīderlandes uzņēmums "Fokker Next Gen" parakstījis sadarbības memorandu ar Ekonomikas ministriju un plāno Latvijā attīstīt ūdeņraža lidmašīnu projektu, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

"Fokker Next Gen" iecerējusi izstrādāt ar ūdeņraža dzinēju darbināmu pasažieru lidmašīnu modeli, kura ietilpība varētu būt no 120 līdz 150 pasažieru vietām. Provizoriski šāda tipa lidmašīnas varētu sasniegt galamērķus līdz 2500 kilometru attālumā. 

Projekta sākumstadijā tuvāko trīs gadu laikā Latvijā plānots izveidot līdz 100 jaunām darba vietām, strādājot sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Kurzemes piekrastes pašvaldībām.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka projekta īstenošana būs nozīmīgs notikums Latvijas ekonomikā, kas veicinās tautsaimniecības attīstību un kalpos kā būtisks solis moderna valsts zīmola nostiprināšanai pasaulē.

"Lielais investīciju apjoms, vismodernākās inovatīvās tehnoloģijas, pilnīga atbilstība virzībai uz klimatneitralitāti, paredzēta ciešā sadarbība ar Latvijas augstskolām - visi šie elementi ūdeņraža lidmašīnu būvi un uzturēšanu padarītu par Latvijas veiksmes stāstu, dodot grūdienu inovācijām labvēlīgas vides radīšanā kopumā," pauž Valainis.

Savukārt LIAA direktora pienākumu izpildītāja Iveta Strupkāja norāda, ka "Fokker Next Gen" ar šo projektu plāno stimulēt straujāku ūdeņraža tehnoloģiju attīstību. Tas ir būtiski atkrastes vēja parka "Elwind" attīstības kontekstā, jo potenciāli veicinās pieprasījumu pēc ūdeņraža degvielas nākotnē.

Atkrastes vēja parks "Elwind" spēs nodrošināt liela apjoma enerģijas daudzumu par konkurētspējīgu cenu, tādēļ jau šobrīd Ventspils un Liepājas pašvaldībās tiek strādāts pie ūdeņraža ražošanas un uzglabāšanas infrastruktūras attīstības, kas varētu nodrošināt tirgus prasībām atbilstošas ražošanas izmaksas un efektīvu uzglabāšanas sistēmu.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 15.decembris 2023 14:08
2 0 Atbildēt

Vairāk izskatās pēc parastiem kraudfundinga zaļajiem: Tā viņu mājas lapa tak pilnīgi tukša, nav nekādas tehniskas ne finansiālas informācijas

www.fokkernextgen.com/about-fokker-next-gen

"Lielais investīciju apjoms, vismodernākās inovatīvās tehnoloģijas, pilnīga atbilstība virzībai uz klimatneitralitāti, paredzēta ciešā sadarbība ar Latvijas augstskolām - visi šie elementi ūdeņraža lidmašīnu būvi un uzturēšanu padarītu par Latvijas veiksmes stāstu, dodot grūdienu inovācijām labvēlīgas vides radīšanā kopumā," pauž Valainis.", Ha, kā tad.

Urļiks 15.decembris 2023 18:31
2 0 Atbildēt

Kompānija ir nopietna, un daudz lidmašinas saražotas.

en.m.wikipedia.org/wiki/Fokker_100

Šo modeli attīstīs- Fokker_100

Ūdeņraža lidmašīnas tagad ir karsts pīrāgs, ko EU ļoti atbalsta, vispār EU grib visu enerģētiku grib balstīt uz ūdeņradi.

Galvenais lai ar kompāniju nav tā kā izdzina Liepājas metalurgu no Liepājas, jo nebija iedevis “maizes klaipu”.

Krotow 15.decembris 2023 16:08
1 1 Atbildēt

Tie visi ir kārtējie audiofīlu tipa murgi par zelta kabeļiem un 500 gadus veca ozolkoka piramīdām. Vienīgais veids kā vidējā un tālā attāluma aviāciju padarīt klimatneitrālu - izmantot sintētisko degvielu, ko ražo, izmantojot ar klimatneitrālā veidā ražotu elektrību. Plus kopā ar ekonomiskākiem dzinējiem. Un vispār lidot retāk.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Fisker Ocean – par gandrīz 70 000 dolāru pirkto elektroauto noraksta neliela negadījuma dēļ 3

Elektriskā Fisker Ocean redzama neliela skramba, taču automašīnu salabot nevar un 69 000 dolāru vērtais pirkums jānoraksta. Lasīt vairāk

 

Kāpēc brauciens ar jauno elektrovilcienu daudziem izrādījies sāpīgs vai pat neiespējams? (+ VIDEO) 8

Vilcieni ir, peronu nav - ziemā pieredzētās grūtības nav vienīgais ar ko nākas saskarties tiem pasažieriem, kas vēlas izmantot jaunos vilcienus. Lasīt vairāk

 

Militāro mācību laikā vakar ceļu satiksmes negadījumā miris karavīrs 3

16. maijā, militāro mācību laikā ceļu satiksmes negadījumā, gūstot traumas, kas nav savietojamas ar dzīvību, miris Nacionālo bruņoto spēku karavīrs. Uz notikuma vietu nekavējoties izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Valsts policija un Militārā policija. Pēc Nacionālo bruņoto spēku komandiera pavēles konkrēto militāro mācību norise pārtraukta. Lasīt vairāk

 

Arī elektrību. Rīgā atklāta pirmā Neste elektroauto uzlādes stacija (+VIDEO) 3

Latvijā vadošais degvielas tirgotājs Neste paplašina piedāvājumu un atklāj pirmo 100% atjaunojamās elektrības uzlādes staciju Neste My Renewable Charge Rīgā, Lucavsalas degvielas uzpildes stacijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti