Pētījums: Latvijā 42% vīriešu kādreiz ir braukuši pie stūres reibumā 10

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 26.februāris 2024 10:46

Latvijā gandrīz puse jeb 42% vīriešu kādreiz ir braukuši pie stūres reibumā, aģentūru LETA informēja SIA "Miltton Latvia" pārstāvji, atsaucoties uz janvārī veikto "Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa" pētījumu.

Tostarp 32% autovadītāju nav pārsnieguši pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, bet 9% vīriešu dažas reizes šo robežu ir pārsnieguši un 1% vīriešu pārsnieguši vairākas reizes gadā.

Savukārt Igaunijā 43% vīriešu kādreiz ir braukuši reibumā. Tostarp 7% autovadītāju ievērojuši pieļaujamo promiļu robežu, kas Igaunijā ir 0,2 promiles, 21% vīriešu dažas reizes ir pārsnieguši šo limitu, bet 5% autovadītāju atļauto promiļu robežu pārsnieguši vairākas reizes.

Vienlaikus pētījuma dati liecina, ka Latvijā 24% sieviešu kādreiz ir braukušas pie stūres reibumā. Tostarp 21% no sievietēm nav pārsniegušas pieļaujamo promiļu robežu. Savukārt Igaunijā 17% sieviešu ir braukušas pie stūres reibumā, tostarp 9% nav pārsniegušas 0,2 promiļu robežu.

Pētījumā arī secināts, ka gan Latvijā, gan Igaunijā reibumā pie stūres biežāk brauc gados vecāki autovadītāji, piemēram, Latvijā vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem 28% autovadītāju ir braukuši pie stūres reibumā, bet vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem - 35%

Igaunijā vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem 18% autovadītāju ir braukuši pie stūres reibumā, bet vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem - 35%, liecina pētījuma dati.

Kompānijā norāda, ka, balstoties uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas statistiku, pērn Latvijā ceļu satiksmes negadījumos, kuros vismaz viens autovadītājs bija reibumā, gāja bojā 22 cilvēki, bet 44 tika smagi ievainoti.

Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks norāda, ka Latvijā spēkā esošais normatīvais regulējums, kas pieļauj 0,5 promiļu slieksni pieredzējušajiem autovadītājiem, sekmē negatīvo statistiku.

"Auto vadīšana un alkohola lietošana nav savienojamas lietas, jo cilvēks ne vienmēr spēj objektīvi izvērtēt, cik daudz un kāda stipruma alkoholu var dzert, lai iekļautos atļauto promiļu robežās. Igaunijā pieļaujamā alkohola koncentrācija asinīs visiem autovadītājiem ir 0,2 promiles, taču drošākais risinājums ir nulle," uzskata Vanks.

"Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indekss" ir bezalkoholiskā alus "Carlsberg 0.0" pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru "Norstat". Pētījumā, kas veikts 2024.gada janvārī Latvijā un 2023.gada nogalē Igaunijā, piedalījās 1000 iedzīvotāji (katrā valstī) vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Janka 26.februāris 2024 11:59
2 2 Atbildēt

Pirmkārt uzskatu, ka alkoholam un tabakas, kā arī e-cig(un pārejiem sūdiem) pardosanai būtu jabūt no 21 gadu vecuma.

Stingrāk ierobežot veikalu pārdošanas laikus! Piemēram:

 Darba dienās no 9-21! Brīvdienās no 12-20! Gribi dzert?

 Ej uz vietējo bāru= maksā, sēdi un dzer!

 

Mājā, it īpasi ja ir nepilngadīgi bērni, nav ikdienā jāpielejas līdz atslēdzies tāpēk, ka alko veikali ir ik uz stūra!

Bet autovadītāju sakarā ja ir mazak kā 10gadu stāžs tad stingrs 0‰ likums! (un nesāciet stāstīt, ka pirms braukšanas OBLIGĀTI ģim. ārsts izrakstīja, ka jādzer spirta bāzes medikamenti, kad uzrādītu kaut ko...)

Ja stāžs vairāk par 10 gadiem tad drīkst būt 0.2‰ (tā teikt šo 'korvalola' devu)

JA ESI PIE STŪRES - PAT VIENU NEDRĪKSTI!!! Sen jau tas ir pierādīts, ka pat viens šots ar stipro alkoholu, izmaina vadītāja lēmumus! (Ne uz to labāko!)

Bet nu mans anti-alkoholu veidoklis ir super nepopulārs un tieku nomētāts ar tomātiem, jo Latvijā šī lieta ir tik mīļa, ka ikdienā katrs otrais nevar aiziet gulēt, kamēr žvingulis nav galvā, tāda veidā atslēdzoties no ikdienas rūpēm/stresa.... Un kā es uzdrīkstos pat iedomāties atņemt šo ninnīti! 😉

P.S. Man 30 un pats esmu atteicies no alkohola lietošanas jau 4. gadu, galīgi nepiertūkst!

 Un jā! Jāņos, jaunajā gadā u.c. svētkos man rokā ir alternatīvi bezalko. dzērieni! NAV obligāti jāpielej mūli lai svētki izdotos!

ZZZZ 26.februāris 2024 11:22
1 0 Atbildēt

Sakarā ar ģimenes ārstu trūkumu un nepieejamību paliek spēkā ķiplokmaizes un kaut kas stiprāks, nomierinošs un sildošs ☝️

0pis 26.februāris 2024 12:10
1 0 Atbildēt

Cik % vīriešu ir iebraukuši svešā stāvvietā? Cik % gadījumu ir notikuši atkārtoti? Cik % gadījumu ir notikuši dzērumā? Cik % gadījumu juridsiki apstiprināto lietotāju ir uzzinājuši par šo lietu?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

BMW X4 kļuvis lieks

Savu trešo paaudzi BMW X4 nepiedzīvos. Lasīt vairāk

 

Ko es nopirku Amazon PRIME 2024 dienās? Cik kas maksāja? 1.daļa (+ VIDEO) 10

iAuto iegādājas preces no Amazon par izdevīgām cenām. Atveda pie durvīm 7-8 dienu laikā - šodien būs jau nākošā piegāde. Lasīt vairāk

 

Apjomīgs saules parks dažās minūtēs (+ VIDEO) 4

Tehnoloģija ar konteineros uzglabājamiem, salokāmiem saules paneļiem, ļauj jaunu un apjomīgu enerģijas parku izvērst īsā laikā. Lasīt vairāk

 

Bentley izlaidis pēdējās automašīnas ar W12 dzinēju (+ FOTO) 4

Pēdējie ar divpadsmit cilindru motoriem komplektētie Bentayga, Continental GT un Flying Spur eksemplāri nobraukuši no konveijera zīmola rūpnīcā Krū. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti