“Clean R” investē vairāk nekā 2 miljonus eiro videi draudzīgos atkritumvedējos un plāno pilnībā atteikties no dīzeļdegvielas dzinējiem 6

 

Foto: Publicitātes attēls

Clean R | 22.jūnijs 2021 9:16

Iesaistot četrus košākos Latvijas māksliniekus, “Clean R” prezentējis jaunu vides mākslas projektu “Māksla rūpēties” un pavēstījis par uzņēmuma zaļo kursu.

Šogad  “Clean R” papildinās uzņēmuma autoparku ar kopumā 11 videi draudzīgiem ar saspiesto dabasgāzi (CNG) darbināmiem atkritumvedējiem. Kopējie ieguldījumi projektā ir vairāk nekā divi miljoni eiro, un jaunie auto tiks izmantoti gan sadzīves atkritumu, gan būvniecības atkritumu apsaimniekošanā.

“Vides ilgtspēja ir viena no mūsu prioritātēm. Tāpēc vairāku apjomīgu projektu kopums, padarot “Clean R” ne tikai par efektīvāku, bet arī videi draudzīgāku uzņēmumu, iezīmē mūsu zaļo kursu. Tā īstenošanai arī nākamajos gados plānojam vairāku miljonu investīcijas un plānojam līdz 2027. gadam atteikties no dīzeļdzinēju automašīnu izmantošanas pakalpojumu sniegšanā, kļūstot par vienu no zaļākajiem, ja ne zaļāko uzņēmumu Latvijā,” stāsta Guntars Levics, “Clean R” valdes loceklis.

Šī ir tikai viena no “Clean R” zaļā kursa aktivitātēm, esot ceļā uz Latvijā zaļākā uzņēmuma autoparka izveidi. Uzņēmums pieņēmis stratēģisku lēmumu turpmāk, cik iespējams, atjaunot vieglo transportlīdzekļu bāzi, pārejot arī uz elektroauto. Tāpat uzņēmums šogad atjauno teritoriju uzkopšanas tehniku. Klientu apkalpošanā “Clean R” efektīvi pāriet uz e-pakalpojumu pašapkalpošanās platformu “mans.cleanr”, līdz minimumam samazinot papīra apriti, tā kopumā mazinot darbības negatīvo ietekmi uz vidi un veicinot labas korporatīvās pārvaldības principu īstenošanu uzņēmuma ikdienā.

Vides un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs norāda: “Esam gandarīti redzēt, ka Latvijas uzņēmumi īsteno mūsdienīgu un ilgtspējīgu biznesa stilu, tostarp atbildīgi investē videi draudzīgākos autoparkos, kas noteikti ilgtermiņā ir arī nozīmīga investīcija konkurētspējas celšanā. Eiropas Savienībā kā prioritāte ir noteikta ilgtspējīgas izaugsmes stratēģija un ekonomikas modernizācijas plāns, ko zinām kā Zaļo kursu. Tā viens no virzieniem ir ilgtspējīgas un viedas mobilitātes ieviešana un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana. Transporta sistēmas dekarbonizācijā ir dažādi instrumenti – gan privātā autoparka pakāpeniska nomaiņa, kur jau ministrija strādā pie dažādiem atbalsta mehānismiem videi draudzīgu izvēļu veicināšanai, gan investīcijas dabai draudzīgākā sabiedriskajā un komercsektora transportā, kam ir paredzēti arī atbalsta līdzekļi no Eiropas Savienības fondiem.”

Saspiesto dabasgāzi uzskata par videi draudzīgāku degvielas veidu nekā dīzeļdegvielu vai benzīnu. Pēc publiski pieejamiem datiem, ar CNG sistēmu aprīkotām automašīnām salīdzinājumā ar dīzeļdzinēja transportu oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumu ir iespējams samazināt par 20–25 %, slāpekļa dioksīda (NO2) izmešu daudzumu – līdz 90 % un cieto putekļu daļiņu daudzumu – pat par 98 %. To radītais troksnis ir par 20–25 % mazāks nekā ar dīzeļdegvielu darbināmiem atkritumvedējiem. Pēc “Clean R” veiktajiem aprēķiniem, ar jaunajām atkritumu apsaimniekošanas automašīnām uzņēmums gadā samazinās kaitīgo oglekļa dioksīda izmešu daudzumu par 22 % jeb 209 tonnām.

Pirmās četras “Clean R” ar saspiesto dabasgāzi darbināmās atkritumu apsaimniekošanas automašīnas Rīgas pilsētvidē vedīs mākslinieku Alekseja Naumova, Kristīnes Luīzes Avotiņas, Helēnas Heinrihsones un Elitas Patmalnieces radītu vizuālu aicinājumu ikvienam aizdomāties par saviem atkritumu radīšanas un šķirošanas paradumiem un mākslu rūpēties par vidi mums apkārt.

“Šis ir patiesi interesants projekts un piemērs tam, kā māksla ienāk pilsētā. Četru gleznotāju darbi būs īsta ceļojoša izstāde, un ceru, ka cilvēki ne tikai priecāsies par krāsainām braucošām mašīnām, bet arī aizdomāsies par vidi, kādā dzīvo. No tiesas ceru, ka “Māksla rūpēties” kļūs par ikdienas nepieciešamību,” piebilst Aleksejs Naumovs, gleznotājs un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors.

“Clean R” jau iepriekš ar mākslas darbiem aktualizējis atkritumu šķirošanas un pārstrādes vajadzību. Tā, piemēram, pērn novembrī uzņēmums novietoja skulptora Haralda Gerta no pārstrādājamiem atkritumiem veidotus Lāčplēša un Melnā bruņinieka tēlus – vides objektus Rīgas kanālā.

 

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Kanibaals 22.jūnijs 2021 11:47
4 0 Atbildēt

Par mūsu naudu kāpēc ne, likties tāpat nav kur no atkritumu vai CSDD mafijas.

Navzaļi 22.jūnijs 2021 12:28
2 1 Atbildēt

Prātīgāk būtu dedzināt getliņos iegustamo metānu šajās mašīnās, tad tas būtu zaļi, jo nav fosilais degmaisījums utt. bet getliņu gāzi pārvēršs super dārgā elektrībā.

Tikmēr šīs mašīnas svilinās slāvu gāzi, kas ir fosilā un pie tam piķis izplūst no LV valsts.

imzz 22.jūnijs 2021 12:17
1 1 Atbildēt

Atkritumu škirošanas laukumi. Kur ir ?

"Pašlaik Rīgā iedzīvotājiem pieejami divi šķiroto atkritumu savākšanas laukumi Vietalvas ielā 5 un Spilves ielā 8E ( iedzīvotājiem sevišķi parocīgās vietās ) , kurus izveidojis un apsaimnieko atkritumu apsaimniekotājs SIA “Clean R”, bet Ministru kabineta noteikumi paredz, ka galvaspilsētā būtu nepieciešami vismaz astoņi šķiroto atkritumu savākšanas laukumi."

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti