Ugunsdzēsēji trenē prasmes rīcībai autoavārijas situācijās (+ VIDEO)

 
RE TV | 27.septembris 2021 11:57

Jēkabpils ugunsdzēsēji aizvadījuši mācības, kurās trenēja prasmes rīcībai autoavārijas situācijās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Jēkabpils novadā ir palielinājies ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros nepieciešama glābēju palīdzība, katrs notikums ir atšķirīgs.

Šajās mācībās ugunsdzēsēji inscenēja avārijā cietuša vieglās automašīnas šofera glābšanu. Jēkabpils ugunsdzēsēju depo pagalmā novietota salūzusi “Mercedes Benz” automašīna. Viens no ugunsdzēsējiem tēlo autoavārijā cietušo, kamēr pārējie trenē iemaņas glābšanas darbos.

“Pirmās darbības – izlūkošana. Noskaidrojam, cik cietušo, tātad - viens, pie samaņas. Glābšanas darbu vadītājs dod komandu saviem padotajiem padot ugunsdzēsīgās vielas aizsardzībai, ja sākas degšana. Atvienojam akumulatora klemmes automobilim, lai nebūtu nekāda dzirksteļošana, tālāk jau tiek gatavoti hidrauliskie instrumenti,” saka Jānis Rasmanis, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvis. Notikumi mēdz būt ļoti atšķirīgi, bet šajās mācībās tika imitēts gadījums, ar kādu glābēji sastopas visbiežāk - cietušajam iespiestas kājas.

Atbrīvošana jāveic pēc iespējas saudzīgāk, lai vēl vairāk netraumētu cilvēku. Spēkrats jāgriež, lai nodrošinātu brīvāku piekļuvi cietušajam, varētu viņu saudzīgi izcelt no mašīnas. Šādi glābšanas darbi parasti tiek veikti, sadarbojoties ar mediķiem, kuri norāda ugunsdzēsējiem vēlamo rīcību, ņemot vērā cietušā veselības stāvokli. Ikdienā, redzot smagu autoavāriju sekas, ugunsdzēsēji konstatējuši autovadītāju un pasažieru biežāk pieļautās kļūdas. Liktenīga nereti bijusi drošības jostu un bērnu sēdeklīšu nelietošana, bet ir vēl citi apstākļi, kas jāņem vērā, lai avārijas gadījumā izvairītos no nopietnām traumām vai pat nāves. “Nav jāsēž maksimāli tuvu pie stūres, mēģinām maksimāli rokas stiepienā, nedaudz ieliektas rokas, lai kājas aizsniedz pedāļus. Tas būtu ideālais attālums, kā šoferim novietot krēslu.

Kāpēc tas ir svarīgi? Tāpēc, ka, notiekot auto sadursmei, lielākā daļā tiek iesprostotas kājas, kas ir pie pedāļu daļas. Mēs dabūjam arī ar Airbagu pa krūškurvju daļu, cieš arī seja,” stāsta Edgars Ērglis, VUGD pārstāvis. Lai ugunsdzēsēji operatīvāk varētu nokļūt notikuma vietā un piesaistīt nepieciešamos papildspēkus no citiem dienestiem, ir vairāki ieteikumi, kas jāņem vērā arī aculieciniekiem.

“Precīza informācija, kur tas noticis, cik cietušo izstāstīt. Labi, ja varam izstāstīt, vai smagā automašīna, vieglā automašīna, lai zinātu, cik ārstu brigādes izsūtīt, precīzāk pēc iespējas adresi raksturot, visu, ko redzam. Ir arī uztraukums, protams, bet tad pēc iespējas ātrāk tiks resursi izsūtīti uz to vietu. Nefilmēt! Parasti cilvēkiem gribas nofilmēt, tad kaut kur publicēt, bet labāk tomēr izsaukt glābējus, viņus arī sagaidīt pašiem,” pauž Jānis Rasmanis. “Diemžēl nereti mēs saskaramies ar situāciju, kad cilvēks brauc pa autoceļu, ierauga ceļu satiksmes negadījumu, piemēram, automašīnu grāvī, pabrauc garām. Pēc kāda brītiņa izdomā, ka viņš tomēr piezvanīs uz 112. Piezvana. Informācija, ko mēs saņemam, ir ļoti aptuvena, aptuvenā atrašanās vieta. Nav informācijas, kas noticis, kādas ir sekas.

Vairākos no šiem gadījumiem mēs aizbraucam un konstatējam, ka autoavārija notikusi jau vairākas dienas atpakaļ, mašīnas motors ir auksts, neviena cilvēka nav tuvumā, visticamāk, tiek gaidīts auto evakuatora pakalpojums,” atzīst Viktorija Gribuste, VUGD pārstāve. Ugunsdzēsēji uzsver – viltus izsaukuma dēļ glābējus var nesagaidīt tur, kur palīdzība tiešām nepieciešama, savukārt precīza un laikus sniegta informācija var izglābt kādam dzīvību.
 
 
SHOW LESS
 
 
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti