Uz Ukrainu dodas Latvijas iedzīvotāju un LMT ziedota lokomotīve – pašgājējelektrostacija 2

 

Foto: Publicitātes foto

LMT | 9.marts 2024 8:42

Pēc Latvijas šaursliežu dzelzceļa entuziastu iniciatīvas un ar Latvijas iedzīvotāju un LMT ziedojumu šonedēļ ceļā no Rīgas uz Hajvoronas pilsētu Ukrainā dosies šaursliežu lokomotīve – pašgājējelektrostacija.

Anatolijs Kucevols, Ukrainas vēstnieks Latvijā, pateicas Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem par atbalstu: “Šodien ir ļoti simboliska un svarīga diena – šī lokomotīve ir kā tilts starp pagātni un nākotni, kas ved pāri realitātei. Šī lokomotīve dos iespēju nodrošināt elektrību tajā brīdī, kad tā būs nepieciešama, kas ir akūti svarīgi karadarbības momentos. Simboliski šis būs pirmais vilciens, kas kopš kara sākuma aizbrauks līdz Ukrainai. Es ceru, ka nākotnē Ukrainu un Latviju savienos dzelzceļš, apvienojot mūs Eiropā."

Iniciatīvas autori ir biedrība “Bānīša Draugu klubs”, kas kopā ar citiem Latvijas, Baltijas valstu un Ukrainas šaursliežu dzelzceļu entuziastiem un Ziedot.lv organizējuši palīdzību Ukrainai – Hajvoronas pilsētai un tās 78 kilometrus garajam šaursliežu dzelzceļam.

Bēgļu ceļi no Ukrainas austrumiem un dienvidiem ved uz Hajvoronu, un šaursliežu dzelzceļš Haijvorona-Rudņica ļauj nokļūt līdz tālsatiksmes vilcienam Ternopiļas-Ļvivas-Užgorodas virzienā. Pilsēta nodrošina īstermiņa bēgļu izmitināšanu, un daļa bēgļu ir apmetušies tur uz pastāvīgu dzīvi. 

Šaursliežu lokomotīve kalpos kā ģenerators Hajvoronas pilsētas akūtajām vajadzībām, piemēram, bēgļu centriem un pilsētas slimnīcai nepieciešamības gadījumos. Bēgļu centros elektroapgāde nodrošina visu ikdienas sadzīvi, īpaši ēdiena pagatavošanu. Pilsētas slimnīca palīdz gan bēgļiem, gan pārējiem Hajvoronas iedzīvotājiem – tās noslodze ir augusi, tajā pašā laikā energoapgāde ar ģeneratoru rezervēta tikai kritiskiem gadījumiem. 

Latvijas un citu valstu iedzīvotāji platformā Ziedot.lv gada laikā saziedojuši daļu lokomotīvei nepieciešamās summas, atlikusī daļa – vairāk nekā 11 000 eiro – ir “LMT Retail & Logistics” ziedojums no klientu pārstrādei nodotajām viedierīcēm.

“LMT Retail & Logistics” valdes priekšsēdētājs Rinalds Kalniņš uzsver: “Mēs, LMT, vienmēr esam uzskatījuši par savu atbildību līdz ar tehnoloģiju un inovāciju izaugsmi palīdzēt tiem, kam atbalsts ir nepieciešams visvairāk. Palīdzības sniegšana Ukrainai gan mums, gan mūsu klientiem ir pašsaprotama, jo Ukraina cīnās arī par mums. Galvenais mērķis ir palīdzēt pēc iespēja plašākam cilvēku lokam, un to šī lokomotīve spēs paveikt, nodrošinot elektrību Hajvoronas pilsētā tieši tur, kur tā būs visvairāk nepieciešama.”

Apvienojot spēkus, uz Ukrainu tiks nosūtīta pašgājējelektrostacija ESU2a – trīsfāzu 50 kW jaudas ģenerators uz sliedēm, kas var vilkt vilcienu. Biedrības “Bānīša Draugu klubs” valdes priekšsēdētājs Dāvis Bušs kopā ar kolēģiem no Ukrainas vairāk nekā gadu strādājuši, lai pašgājējelektrostacija sasniegtu Hajvoronu. “Esam gandarīti, ka ar iedzīvotāju un LMT atbalstu mūsu ideja par vēsturiskas lokomotīves praktisku pielietojumu pāraugusi darbos. Jau pavisam drīz lokomotīve kalpos kā praktisks atbalsta rīks Hajvoronas iedzīvotājiem, bet pēc kara tā būs unikāls eksponāts šaursliežu dzelzceļa muzejā Ukrainā,” saka Dāvis Bušs.

Foto: Publicitātes foto

Foto: Publicitātes foto

Foto: Publicitātes foto

Foto: Publicitātes foto

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 9.marts 2024 15:36
2 0 Atbildēt

Vai tad pašiem nevajadzēs? Kad ar savām tām 72h krīzessomām plecos ieradīsimies krīzipārlaist dažādos brīvdabas objektos (kūdraspurvos,mežos)?

Vernons 9.marts 2024 15:54
2 0 Atbildēt

Esi mierīgs! Nevajadzēs.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti