iAuto testā jaunā "Opel Astra" (+ foto) 11

 

Opel Astra Foto: iAuto.lv

Ojārs Vētra, iAuto | 21.marts 2016 17:40

Pagājušajā rudenī „Opel” laida klajā jauno – pēc kārtas jau piekto – „Astra” paaudzi, kas, kā uzsver ražotāja pārstāvji, ir veidota, izdabājot jaunajai Eiropas autoīpašnieku prasību koncepcijai. Tādēļ auto ir burtiski piesātināts ar supermodernām sistēmām un tehnoloģiskām ierīcēm, kuru uzdevums ir atvieglot dzīvi vadītājam un pasažieriem.

Starp citu, tikai pusgadu atrodoties apritē, jaunā „Astra” jau paspējusi nopelnīt vairākas prestižas godalgas, tostarp nesen tai piešķirts arī „Eiropas Gada auto 2016” tituls. Kā „Opel Astra” veiksies konkursā „Latvijas Gada auto 2017” mēs uzzināsim šī gada rudenī.

Jauna filozofija

„Astra” kas pastāvīgi cīnās par vadošajām pozīcijām tirgas vispopulārākajā, t.i., kompaktklasē, allaž bijusi galvenais „Opel” rūpju bērns.

Foto: Publicitātes attēls

Tad nu, veidojot „Astra K” (tāds ir jaunā modeļa kods), Riselsheimas ražotājs ir kardināli izmainījis filozofiju. Proti, speciālisti ir secinājuši, ka mūsdienu pircējiem vairāk rūp modernās vadības palīgsistēmas un iespēja auto multimediju kompleksu savietot ar dažādiem gadžetiem, nekā tradicionāli izmantojamie spēkratu kvalitātes kritēriji – tādi kā auto dinamika un vadāmība.

Tiek uzsvērts, ka jaunajai „Astra” pieejamo opciju saraksts ir kļuvis ievērojami garāks. Cita starpā tajā parādījušas tādas pozīcijas kā multimediju sistēma ar „Apple CarPlay” un „Android Auto” atbalstu, Wi-Fi pieslēguma iespēja, kā arī iespēja pieslēgties 4G LTE tīklam, automātiskā parkošanās sistēma, atpakaļskata kamera, aklo zonu uzraudzības sistēma, joslu maiņas asistents, ceļa zīmju atpazīšanas sistēma, (diezgan nervoza) sadursmju brīdinājuma sistēma u.tml.

„Astra” pirmo reizi ir aprīkota ar „OnStar” funkciju. Griestu konsolē ir parādījusies zaļa glābējpoga. To nospiežot, auto vadības dators automātiski pieslēdzas operatoru centram, kur laipns diennakts palīdzības dienesta darbinieks centīsies problemātiskā situācijā nonākušajiem braucējiem sniegt visus nepieciešamos padomus, bet kritiskā situācijā pēc GPS koordinātēm nosūtīs pie automobiļa attiecīgu avārijas glābšanas vienību. Pagaidām gan šāds serviss pieejams tikai 13 vecās Eiropas valstīs. Taču „Opel” turpina paplašināt šo tīklu, un sola, ka gan jau drīz tas sasniegs arī mūs.

Šarmants izskats

Jaunā „Astra” ir kļuvusi vēl izskatīgāka. Tā turpina iepriekšējā paaudzē aizsākto „Opel” stilistisko valodu, kurā apvienots skulpturāls mākslinieciskums un vācu precizitāte. Tās dinamiskais siluets veidots noapaļotām plūdenām līnijām, bet kā oriģināls korporatīvs akcents daudzviet izmantots jau pazīstamais spārna un asmens motīvs. Tas meistarīgi integrēts gan priekšējos, gan aizmugurējos lukturos, kā arī izmantots auto sānu paneļu profilējumā.

Uzmanību piesaista oriģinālais aizmugurējo statņu veidojums: ar neliela melna ielaiduma palīdzību radīts iespaids, ka jumts it kā nemaz nav saistīts ar auto aizmuguri – tas planē. Kā uzsver ražotāja pārstāvji, šāds risinājums atvieglo auto silueta vizuālo uztveri. Starp citu, šādu triku nebūt nav izdomājuši „Opel” dizaineri. Beidzamajā laikā tas kļuvis gandrīz vai par modes lietu.

Atbrīvojusies no liekā svara

Jā, vēl viena modes lieta ir mērķtiecīga svara samazināšana. „Opel” dizaineri vaikuši veselu pasākumu kompleksu, kā rezultātā izdevies samazināt auto masu (atkarībā no komplektācijas) par 120 līdz 200 kg. Tostarp virsbūve ir padarīta par 20% vieglāka nekā iepriekšējam modelim (no 357 uz 280 kg), bet šasija – par 50 kg. Nav grūti iedomāties, ka tas pozitīvi ietekmējis „Astra” vadāmību un degvielas patēriņu.

Inovatīva gaismu sistēma

Sevišķu šarmu „astrai” piešķir pirmo reizi šajā segmentā izmantotie „IntelliLux LED” galveno gaismu starmeši. Lai tos pilnībā novērtētu arī iAuto eksperts speciāli devās pagarākā naksnīgā izbraucienā. Tas ļāva maksimāli un dažādos apstākļos izbaudīt augsti tehnoloģiskās apgaismes tehnikas darbību un efektivitāti.

„IntelliLux LED” sistēma sastāv no 16 gaismas diožu segmentiem – pa astoņiem katrā lukturī. Tā automātiski maina gaismas kūļa platumu un tālumu atkarībā no situācijas uz ceļa. Izbraucot ārpus apdzīvotas vietas apgaismotajām ielām, sistēma pārslēdz starmešus tālo gaismu režīmā. Savukārt konstatējot pretējā virzienā tuvojošos transporta līdzekli, tie lukturu segmenti, kas izgaismo pretim braucošā virzienā vērsto zonu, tiek izslēgti, turpretim pārējie turpina mirdzēt ar pilnu jaudu, nodrošinot redzamību labajā joslā un sānu sektoros.

Būtiski, ka inovatīvā „IntelliLux LED” sistēma tiek uzstādīta bāzes komplektā.

Rūpes par detaļām

Salīdzinājumā ar iepriekšējo modeli jaunā „Astra” ir kļuvusi par 50 mm īsāka un 26 mm zemāka, tomēr ne kompaktie izmēri, ne arī riteņu bāzes garuma samazinājums (par 20 mm) praktiski nav ietekmējis salona komfortu.

Tas padarīts solīdāks, ergonomiski revidēts un beigu beigās kļuvis vēl pareizāks. Jūtams progress materiālu un apdares kvalitātes ziņā, pamanāmas dizaineru rūpes par detaļām, taču līdz „folksvāgeniskai” izsmalcinātībai joprojām nedaudz vēl pietrūkst.

No priekšteča „Astra K” ir mantojusi ērtos ortopēdiskos sēdekļus. Patiesībā ne tik daudz pašus sēdekļus, cik rūpes par braucēju muguru komfortu. Ražotājs ar lepnumu ziņo, ka, pateicoties pareizai konfigurācijai, tie saņēmuši sertifikātu no Vācijas Muguras Veselības organizācijas. Turklāt tagad (atkarībā no komplektācijas varianta) tie var palepoties ar 18 regulācijas iespējām, apsildi, ventilāciju un pat masāžas funkciju.

Turpretim otrā sēdekļu rinda īpašas ērtības nesola. Aizmugurējais dīvāns palicis vienkāršs un nepretenciozs, tāpat kā līdz šim. It kā jau, pateicoties rekonstruētajiem priekšējiem sēdekļiem un telpas optimizācijai, otrās rindas pasažieru telpa ceļu/potīšu rajonā ir pagarinājusies par 35 mm, tomēr īpaši kājas staipīt viņiem nav lemts. Bet galva lēzeni nolaidenā jumta dēļ teju jau atduras griestos. Patiesībā, tieši tāpat kā iepriekš, „Astra” otrās rindas sēdvietās īsti komfortabli varēs justies tikai neliela auguma pasažieri. Arī ražotāja izslavētā skaņas izolācija vairāk tikusi priekšējiem, bet aizmugurējiem jāsadzīvo ar visai uzkrītošu rites trokšņa fonu.

Bagāžnieka apjoms atstāts be izmaiņām – 370 l. Toties otrās rindas sēdekļu atzveltnes tagad var nolaist pilnībā, izveidojot kravas telpai gludu pamatni.

Zem bagāžnieka „falšgrīdiņas” atrodas mazizmēra rezerves ritenis un iekārtota apjomīga un ērta sīkmantu noliktava.

Vadītāja vieta

Ērti iekārtots „Astra” vadītāja postenis. Stabila sēdpozīcija, parocīga stūre un pareizi novietots pārnesumu selektors. Pārskatāms un labi lasāms mērinstrumentu bloks. Pēc vadītāja uzskatiem svarīgāko informāciju tajā var izcelt uz nelielā ekrāniņa, kas atrodas starp spidomentra un tahometra apaļajām skalām.

„IntelliLink” multimediju sistēma ir vēl viena veiksmīga debija jaunajā „astrā”. Tās 7-collīgais skārienjutīgais ekrāns labi „sēž” priekšējā paneļa centrā.

Pēc diezgan nopietnas viduskonsoles revīzijas „Opel” dizaineri nolēmuši tur joprojām atstāt dažus aktuālākos taustiņus, gluži visus regulējumus nepārnesot uz digitālo sistēmu. Tas noteikti iepriecinās konservatīvākos auto lietotājus.

Ko nu par nesvarīgo...

Auto gaita ir stingra un saturīga, proti, uz ceļa tas turas stabili un paklausīgi seko stūrei. 1,6 litru CDTI dīzeļdzinējs strādā pašpārliecināti rāmi... Taču, ņemot vērā „Opel” jauno filozofiju, droši vien nemaz nav vērts tērēt laiku un burtus, lai te paplašināti spriedelētu par šādām prozaiskām lietām.

Vai tad tehnika vairs kādu maz interesē? Man tiek visai nepārprotami norādīts, tādi dinozauri kā es, kas mīl tīri intereses pēc ielūkoties auto zem motora pārsega vai palūrēt „zem brunčiem”, izbaudīt kā tas ieguļ pagriezienu virāžās, cik pacietīgi spēj izturēt „redeļainu” grants ceļa posmu u.tml., diezgan strauji iet mazumā. Bet modernajai paaudzei (no kuras, kā ik pa laikam kritiski atgādina mana dzīvesbiedre, esmu bezcerīgi atpalicis) nemaz nav laika atraut acis un pirkstus no viedtelefona ekrāna, lai veltītu uzmanību tādām prozaiskām, nesaprotamām un tamdēļ neinteresantām lietām. Galvenais taču dzīvē ir, lai nonstopā darbotos „vaifajs”! Tad vairs nav nozīmes ne auto dinamikai, ne gaitas īpašībām.

Savukārt situācijai, kad sāk buksēt komunikācija ar „tviteri” vai „instagramu”, „Opel” ir paredzējuši – vai atceraties? – „OnStar” servisu. Tas „on-line” režīmā visu nokārtos...

Secinājumi

Moderns elektronisks aprīkojums ļāvis paaugstināt ne tikai drošības, bet arī komforta pakāpi piecu zvaigžņu līmenī. Pateicoties atsvaidzinātajam eksterjeram, „Astra” joprojām ir viena no pievilcīgakajām automašīnām kompaktklasē. iAuto uzskata, ka tai ir visas iespējas pacīnīties tirgus līdera slavu.

Tehniskie parametri

Opel Astra 1.6 CDTI 6AT Innovation

Virsbūves tips                                                             piecdurvju hečbeks
Gabarīti (garums, platums, augstums; mm)                  4370 x 1809 x 1485
Riteņu bāze (mm)                                                       2662
Pašmasa (kg)                                                              1350
Bagāžnieka tilpums (l)                                                370/1210
Degvielas bāka (l)                                                       48
Dzinējs                                                                       Četrcilindru rindas turbodīzelis
Darba tilpums (cm3)                                                    1598
Vārstu skaits                                                               16
Maksimālā jauda (kW(ZS)/apgr. min.-1)                        100(136)/3500-4000
Maksimālais griezes moments (Nm/apgr. min.-1)          300/1750-2000
Pārnesumkārba                                                           Automātiskā, sešpakāpju
Piedziņas tips                                                              Priekšējo riteņu
Riepas                                                                         225/45 R 17
Maksimālais ātrums (km/h)                                          205
Dinamika 0 – 100 km/h (s)                                            9,6
Vidējais degvielas patēriņš (l/100 km)                          4,1
CO2 izmeši (g/km)                                                       103

Testētā auto aptuvenā cena (Eiro)                              21 619
Bāzes komplektācijas cena (Eiro)                                  14 611

 

Opel Astra Foto: iAuto.lv

 
Visi komentāri
 
LMT 21.marts 2016 14:35
4 15 Atbildēt

Smukiņa! Tā brūnā krāsa ar ir feina - tik ātri nesitīs rūsu ārā!

iAuto 21.marts 2016 14:52
5 0 Atbildēt

Vai tad Opel no 2009. gada ar to ir problēmas?

LMT 21.marts 2016 16:24
3 2 Atbildēt

Vēl nav, bet gan jau būs!

R(8) 21.marts 2016 15:24
4 0 Atbildēt

jebkurs jauns auto , kurs netiekm kopts , ruse atrak par vecu opeli un moskvicu , nezinu ka tu LMT , bet es pret savu auto neatiecos ka pretb publisko mazmajinu .......

vārds 21.marts 2016 15:47
10 0 Atbildēt

LMT tak brauc ar Solaris.

GB12 21.marts 2016 18:08
1 2 Atbildēt

Nē, ar puspuvušu žurku.

Janozaurs 21.marts 2016 16:22
11 1 Atbildēt

Bija man vw, bija man opelis. Tāpēc varu pateikt droši. Ja es gribētu mazu autiņu, man opelis stāvētu pirms visādiem vw, reņiem, hjundajiem un protams škodas.

Opeļi ļoti progresējuši. Manās acīs astra iespļauj sejā golfam.

rt 21.marts 2016 17:10
3 5 Atbildēt

Nu bet protams, jo ja iespļaus sev, tad sarūsēs... Man jau arī likās ka tie semočku spļaudītāji tagad pārsēdušies uz opeļiem.

p.s. manās acīs opelis joprojām ir auto, kas izgudrots lai fords nebūtu sliktākā mašīna.

Janozaurs 21.marts 2016 17:33
1 0 Atbildēt

....bet ar vw passat vieni latgales kontrabandisti braukā. Soļarku vadā, jo bāku tiem var izplest līdz 100 litru tilpumam.

Rozā_Sivēns 22.marts 2016 22:55
0 1 Atbildēt

Ko tad iAuto ir notestējis? Atsūtīto maksas relīzi?

Ja par tēmu - durvis aizveras šausmīgi un tajā cenu kategorijā ir auto ar foršākiem salona materiāliem

iAuto 23.marts 2016 9:50
0 0 Atbildēt

Šī nav ne relīze, ne reklāmraksts. Ieskaties sadaļā Testi!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 21

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti