Auto radītais turbulences spēks gāž velosipēdistus uz apmalēm, grāvjos un lauž kaulus (+ VIDEO) 21

 
CSDD | 29.aprīlis 2019 9:11

Droša intervāla neievērošana, pārāk tuvu apbraucot velosipēdistu, rada ne vien sadursmes risku, bet arī iespēju auto izraisītajiem gaisa virpuļiem gāzt velosipēdistus uz apmalēm un grāvjos.

Tas var rezultēties ne tikai lauztos kaulos, bet arī citās traumās. Par turbulences nenovērtēto spēku Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atgādina velo kampaņas “Tuvāk NĒ!” video:

 

Tāpat kā aiz peldošas laivas var novērot ūdens virmošanu un virpuļus, arī aiz braucošas automašīnas rodas haotiski gaisa virpuļi, ko dēvē par turbulenci. “Tā ir neatņemama automašīnu un citu lielu, ātru priekšmetu kustības izpausme. Ikviens automobilis aiz sevis atstāj gaisa virpuļu jūkli, kas kļūst arvien intensīvāks, pieaugot auto kustības ātrumam. Šis efekts ir īpaši izteikts kravas auto un autobusiem. Intensīvā, turbulentā gaisa plūsmā nokļuvuši gājēji un riteņbraucēji tiek purināti, kā rezultātā viņš var zaudēt līdzsvaru, negaidīti mainīt kustības virzienu un iekļūt satiksmes negadījumā,” turbulences spēku skaidro Mg. Phys. Kristaps Bergfelds, Latvijas Universitātes  Fizikas nodaļas pētnieks.

Turbulenci izslēgt nevar, taču no tās ir iespējams turēties pa gabalu. Tieši tāpēc kampaņa “Tuvāk NĒ!” skaidro “drošas telpas” principu ceļu satiksmē – automobilim apsteidzot velobraucēju, svarīgi ievērot drošu intervālu – pilsētā vismaz 1 metru, savukārt ārpus apdzīvotām vietām – vismaz 1.5 metrus.

Satiksmes drošības kampaņu “Tuvāk NĒ!” organizē CSDD sadarbībā ar Valsts policiju; kampaņu atbalsta apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa), kā arī Latvijā lielākais degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums “Circle K”. Kampaņas aktivitātēm iespējams sekot līdzi CSDD Facebook profilā @csddlatvia un kampaņas sadaļā https://ej.uz/tuvakNE.  

 

 
Visi komentāri
 
viencexperc 29.aprīlis 2019 10:00
8 4 Atbildēt

Te taču skaidri un gaiši pateica, kā krīt stresa dēļ. Kāpēc likt klāt turbulenci?

Ja tā būtu tik spēcīga, tad tas vecis arī nogāztos. Bet nezin kāpēc aizpūta tikai papīrus un nestabili noliktu vāzi.

Bradypus 29.aprīlis 2019 10:06
20 1 Atbildēt

Ne jau nu apdzīvotā vietā vieglajam auto ir kāda vērā ņemama turbulence. Pat RS transportlīdzekļiem tādas nav - to saku, kā velobraucējs, kurš nav saslimis ar citu satiksmes dalībnieku ienīšanu.

imzz 29.aprīlis 2019 10:20
1 2 Atbildēt

Ir arī fūres un autobusi un apdzīvotās vietās ātrums var būt arī 70. Vispār, turbulence pastāv. Ja stāv ar kādu bulku vāģi kreisajā joslā sastrēgumā un pa pretējo garām rauj smagie vai pat augstāki parketnieki, tad bulku vāģa virsbūve pat minimāli, tomēr pamanāmi sašūpojas.

Bradypus 29.aprīlis 2019 10:33
16 1 Atbildēt

Un kāds sakars tam, ka bulku vāģa virsbūve sašūpojas? Lielais autobuss sašūpojas, iekāpjot cilvēkam. Kāds tam sakars ar velosipēdistiem? Es jau nenoliedzu, ka turrbulence principā eskistē - tik to, ka tā nav vērā ņemama probleām velosipēdistam pilsētas apstākļos. Vai varbūt uzraktīšu savādāk - ja uz velo esi TIK nestabils, ka šāda vēja pūsmiņa tevi apdraud, NELIEN UZ BRAUKTUVES!

eidis 29.aprīlis 2019 14:19
1 0 Atbildēt

Turbulence pastāv. Piekam nopietna. Uz šosejas smagie ar turbulenci forši ievelk velosipēdistu - labu gabalu bez pretvēja var dragāt. No vieglajiem gan nekā nav

Kanibaals 29.aprīlis 2019 22:00
2 0 Atbildēt

Jaunībā ir braukts gar Rīgas apvedceļa šosejas malu vēl pirms tiesību iegūšanas un arī ar maldīgu apziņu par tolaik jau figurēja mīts par pmetru no malas un pēc tad arī varēja izbaudīt kā ir ja divi smagie izmainās un esi blakus. Un Bradypus taisnība turbulence ir, bet ja no tā ir jākrīt tad ar velosipēdu vispār nav jābrauc ārpus pagalma un jāattīsta līdzsvara izjūta. Tikpat labi pēkšņa vēja brāzma arī noraus no pedāļiem. Personīgi ar lielu līkumu apbraucu tos velosipēdistus, kas acīmredzami nepārliecinoši brauc, bet pat tas var neglābt, jo krītot vainīgs jebkuru kas būs bijis netālu.

Nav ne metrs ne pusmetrs, velosipēdistiem tāpat kā citiem t-lidz vadītājiem jābrauc gar malu.

imzz 29.aprīlis 2019 10:32
13 1 Atbildēt

Man kas cits nepatīk pie tā eksperimanta un pastāsta, proti, ka ceļi ir brīnišķīgi tukši un riteņbraucēju katrreiz var apbraukt ar tik lielu līkumu, cik grib. Blakus josla daudzos gadījumos nav tukša, un lai droši apbrauktu to riteņnieku uz šaura ceļa, nākas vai nu uzmīt uz akseleratora ( pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu ) vai arī bremzēt vai piebremzēt. Fūru vadītājiem neapšaubāmi ir spēcīga nevēlēšanās to darīt.

msh 29.aprīlis 2019 13:02
0 0 Atbildēt

Tāpēc realitātē notiek savādāk. Kad dažus gadus atpakaļ daudz braucu ar velosipēdu, ne reizi vien piedzīvoju ka man garām braucošo mašīnu pret mani vēl viena mašīna apdzen - viss normāli. Mazliet vairāk iekrita atmiņā situācija, kad uz šaurāka ceļa [priekule - grobiņa] pret mani izmainījās divi autobusi...

Rallists 29.aprīlis 2019 11:09
8 0 Atbildēt

Vēl jau pašu ciklapēdistu tiesības uz metru ceļa paltuma-ja viņs izdomājis ka var braukt ar riepu metru no ceļa malas, tad faktiski viņs jau aizņem pusi joslas, ja vēl sagribās pusotra metra intervālu tad ciklapēdists jāapdzen/steidz pa pretējo vai otro.

eidis 29.aprīlis 2019 14:07
2 6 Atbildēt

un? Tavu ZAZ tak arī jāapdzen pa pretējo joslu....

Bradypus 29.aprīlis 2019 14:11
6 1 Atbildēt

Ir starpība - samazināt ātrumu līdz 70kmh zaz ātrumam, vai 20 kmh velo ātrumam.

Rallists 29.aprīlis 2019 21:10
3 0 Atbildēt

Nu redz, no rīta braucot uz darbu satiku vienu velobraucēju, kurš nebija uz trotuāra vai veloceliņa un tas pats tā “izvairījās no stikliem un bedrēm” ka aš sataisīja sastrēgumu uz Maskavas ielā, jo fūre viņam netika garām bez pārkārtošanās.

Un nebija ne dzērājs ne sieviete bet brangs vīrs apspīlētā kostīmā

atrabotka 29.aprīlis 2019 20:49
2 2 Atbildēt

Nedaudz nostāk no malas brauc tāpēc, ka tur parasti ir smiltis, akmeņi, dažkārt stikli, visādas bedres un iegrimuši aku vāki. Tev patiktu ja tiktu sabojāts velosipēds, vai pats braucējs nokristu tev priekšā zem riteņiem? To tā kā vajadzētu saprast.

Es pats braucu gan ar auto, gan ar velo. Velobraucēji (ja brauc adekvāti un kaut ko saprot no satiksmes noteikumiem) nekad nav traucējuši. Arī pats braucot ar velo cenšos būt saprotošs un ievērot labas pārvietošanās principus, noteikumus. Nekādas problēmas nav bijušas. Ir gadījušas situācijas, kad kāds pastulbs vadītājs izraisa avārijas situāciju, bet nu tas tā. Tie velo braucējus nekad nesapratīs un vienmēr būs tie sliktie traucēkļi.. Nez vai jūs gribētu, lai tie vairāki simti velobraucēju pārsēstos uz auto un tad visi dirnētu sastrēgumos vēl par kādu stundu ilgāk..

Bradypus 29.aprīlis 2019 21:57
6 1 Atbildēt

Tie traucējošie velobraucēji jau tādēļ arī ir velobraucēji, ka nav spējīgi uz auto pārsēsties - iemācīties vadīt auto, iemācīties CSN un iekļauties satiksmē ir pāri viņu spēkiem. Tā nelielā velobraucēju daļa, kas var izvēlēties, ar ko braukt, saprot citus un nerada nevajadzīgus traucējumus.

eidis 29.aprīlis 2019 14:14
0 2 Atbildēt

Šorīt vien svimpis ar sūdumucu uz muguras, kuram likās, ka es bezkaunīgi viņu apdzenu vietā, kur šis nespēja noorientēties savos gabarītos un attiecīgi korķi saveidojis, mēģināja mani pamācīt ar virpuli. Nobrauca kādus 20cm no rokas. Filmā demonstrētais izpalika.

iJuris 29.aprīlis 2019 22:20
5 1 Atbildēt

Es ļoti ceru ka velopēdisti ievēros to 1 metru no mana auto, jo citādi es braucu pa ielu pēc iespējas tuvāk malai, a šie vel spraucas garām it sevišķi kad gatavojos veikt pagriezienu pa labi.

Un vispār es gaidu policijas reidu velosipēdistiem. Tas kā daži brauc nav pieņemami. Lasīt: man nav jārūpējas par pašnāvnieku iespēju izdzīvot.

eidis 30.aprīlis 2019 13:18
0 2 Atbildēt

Vienīgā situācija kad velosipēdisti mēģina no kreisās pagriezt pa labi, ir tad kad kāds īblis uzskata, ka auto jāpārvietojas skaroties pie bordes. Attiecīgi tur nav kur ar velo izbraukt un mudaku jāapbrauc no kreisās.

Nekad neesmu sapratis kāpēc vienam īblim (sieveites gan biežāk) kautkāda X dēļ ir jāstumjas pie bordes, ja visa kolonna stāv 0,5m nost.

Es gaidu kad policija sāks reidu par velobraucēju tiesību neievērošanu.

... 30.aprīlis 2019 2:26
0 2 Atbildēt

Lai brauc pa velo ceļiem un gājēju ietvēm. Uz ceļa nav ko rādīties un provocēt avārijas.

wons 30.aprīlis 2019 8:33
0 1 Atbildēt

Ne visās Latvijas pilsētās ir veloceliņi. Braucot pa ceļiem, jā tā ir diezgan liela problēma, ja tev panesas pāris cm attālumā auto, bieži vairāk, kā 100km/h un ne jau fūres ir tās dullākās. Tieši fūristi cenšas pēc iespējas ar lielāku att. velobraucēju apbraukt. Tas pats pārsvarā attiecas uz jaunu vieglo auto īpašniekiem. Visvairāk grēko šūmaheri, šroti un autovadītājas pie stūres. Tas no personīgās pieredzes (auto ~40k gadā, velo ~5k gadā) Cieniet citus uz ceļiem un tad arī tevi cienīs!

eidis 30.aprīlis 2019 13:20
0 1 Atbildēt

Dažiem šķiet, ka vajag pārmācīt tos velobraucējus

Nelabojams 7.maijs 2019 13:24
0 0 Atbildēt

Ja trīs velopeģiki uz šosejas, pārkāpdami CSN, brauc blakus un iepletušies pa visu joslu, es tam, kurš iekšmalā, nobraukšu garām, ātrumu nesamazinādams un tik tuvu, cik vien iespējams. Konkrēti un piemēram, trīs šitādi gaiļi ir dažkārt novēroti Ropažu novadā. Normālus riteņbraucējus cienu un izturos pret viņiem zolīdi

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Arī pārāk lēna braukšana var radīt avārijas situācijas (+ VIDEO) 11

Satiksmes drošību veido daudz un dažādi aspekti. Viens no tādiem ir – cik droši vadām savu transportlīdzekli un cik labi iekļaujamies satiksmes plūsmā. Nereti no autovadītājiem dzirdamas sūdzības par citu satiksmes dalībnieku pārgalvīgu braukšanas stilu. Tomēr ir arī tādi, kas kopējā satiksmes plūsmā neiekļaujas, jo dažādu iemeslu dēļ brauc pārāk lēni. Arī šāds braukšanas stils var radīt neprognozējamas situācijas uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Putas vai rezerves ritenis ? TV Autoziņu eksperiments (+VIDEO) 13

Modernajās vieglajās automašīnas vietas rezerves ritenim itin bieži nemaz nav, jo rats aizņem vietu un ir smags. Tomēr melnajā stundā tas noderētu. Tā uzskata arī Autoriepu Nama direktors Oskars Krampāns, kurš izrāda Autoziņām dažādus rezerves riteņu veidus. Populārākais ir pagaidu jeb mazais rezerves ritenis, tautā saukts par "desu" vai "tableti". Pagaidu rezerves ritenis ir kompromiss starp pilnvērtīgu riepu un vispār neko. Ar tādu drīkst braukt ne tālāk par 80 km un ne ātrāk kā 80 km/h. Pagaidu riepa ir ne vien mazāka, bet arī plānāka. Lasīt vairāk

 

Laika kapsula: sportiskais 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT ar tikai 716 km nobraukumu (+ FOTO) 6

Nīderlandē piedāvā lieliski saglabātu „laika kapsulu” – 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT, kas savā 32 gadus garajā mūžā nav nobraucis pat 1000 kilometrus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti