Atzīmējam Starptautisko velosipēdu dienu; esi modrs un pasargā sevi un savu braucamo! 4

 

Foto: iAuto.lv

Līna Bagdone | 3.jūnijs 2024 15:11

Šodien, 3. jūnijā, tiek atzīmēta Starptautiskā velosipēdu diena, tādēļ Valsts policija atgādina par drošību, piedaloties ceļu satiksmē ar velosipēdu. Tāpat tikko ir iesācies skolēnu vasaras brīvlaiks, kas nozīmē, ka satiksmē piedalīsies vairāk velobraucēji – ne tikai pieaugušie, bet arī mazākie satiksmes dalībnieki.

Lai pārvietošanās satiksmē ar velosipēdu nebeigtos ar traumām, Valsts policija aicina ņemt vērā dažādus drošības padomus.

Diemžēl aizvien tiek fiksēti gadījumi, kad ceļu satiksmes negadījumos, braucot ar velosipēdu, satiksmes dalībnieki gūst traumas – šogad no 1. janvāra līdz 30. maijam ir noticis 201 ceļu satiksmes negadījums, kuros iesaistīti velosipēdi, tajos cietušas 123 personas un bojā gājušas četras. Pērn šādā pat periodā notika 219 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cieta 138 un bojā gāja astoņi.

Velosipēdista drošība

Pats galvenais, par ko nepieciešams parūpēties braukšanas laikā, ir drošība. Lai brauciens ne pieaugušajam, ne bērnam nebeigtos ar nelāgām un sāpīgām traumām, jāparūpējas par paša drošību – jābūt uzmanīgam un nevar būt pārgalvīgs piedaloties satiksmē. Lai pārvietotos droši, ir būtiski atcerēties pašam un atgādināt savām atvasēm atgādināt, ka, braucot ar velosipēdu, vienmēr jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, kas neapdraud ne savu, ne citu satiksmes dalībnieku drošību. Kā arī jāievēro īpaša piesardzība šķērsojot brauktuvi, krustojumu vai izbrauktuves no pagalmiem.

Tāpat paša drošībai ir būtiska ķivere – Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka bērniem līdz 16 gadu vecumam, braucot ar velosipēdu, galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Lai mazākie satiksmes dalībnieki kritiena laikā pasargātu sevi no dažādām traumām, ir ieteicams braukšanas laikā lietot ceļu un elkoņu aizsargus.

Pirms doties izbraucienā, jāpārbauda un jāpārliecinās arī par velosipēda tehnisko kārtību – tam jābūt aprīkotam ar bremzēm un gaismu atstarotājiem. Braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos tā sānos, riteņu abās pusēs, jābūt aprīkotam ar gaismas atstarotājiem – priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu, bet aizmugurē ar sarkanu, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē sarkanas. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēda vadītājam jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem.

Braucamrīka drošība

Aicinām ikvienu velosipēda īpašnieku parūpēties ne tikai par savu drošību, bet arī par paša braucamrīka drošību – atstājot savu velosipēdu bez uzraudzības, būtiski to pieslēgt ar drošu slēdzeni. Tāpat aicinām savu braucamo reģistrēt jau savlaicīgi, tādejādi nodrošinoties, ka gadījumos, kad Valsts policija atrod zudušu vai nozagtu velosipēdu, to iespējams atdot likumīgajam īpašniekam. Ja velosipēds ir jau reģistrēts un tiek nodots citas personas īpašumā, velosipēda ieguvējs tiek aicināts pārreģistrēt velosipēda īpašnieka maiņu.

Lai iespēju robežās samazinātu zādzību skaitu un zagtu velosipēdu realizēšanu Latvijas tirgū, pirms lietota velosipēda iegādes aicinām izmantot potenciālajam pircējam iespēju pārbaudīt, vai tas nav jau reģistrēts kā zagts.

Lai pārbaudītu, vai velosipēds nav zagts, ir jāveic šādi soļi:

·         jāautorizējas e-csdd lapā vai CSDD mobilajā aplikācijā;

·         jāizvēlas darbība “Velosipēda reģistrācija” sadaļā “Darbības ar transportlīdzekļiem”;

·         jāatzīmē iespēja “Pārbaudīt vai velosipēds nav reģistrēts kā zagts”;

·         jānorāda velosipēda rāmja numurs un meklēšanas process jāapstiprina, izmantojot darbības pogu “Pārbaudīt”.

Šī funkcija dod iespēju jau laikus novērst zagta velosipēda tālāku realizāciju. Jaunā iespēja arī ļauj izvairīties no situācijas, kad pēc velosipēda iegādes to konfiscē Valsts policija, lai atdotu to likumīgajam īpašniekam.

 

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
LMT 3.jūnijs 2024 17:53
3 0 Atbildēt

Velopraids nebūs?

0pis 3.jūnijs 2024 19:33
1 0 Atbildēt

Esi noilgojies? Gaidi īsto. Bet līdz tam - autopraids 2x dienā, katru darbdienu, pa 2-3m ar dažādiem partneriem.

John 3.jūnijs 2024 21:18
1 0 Atbildēt

Nokavēji. Bija jau.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atrasts pircējs, kas iegādāsies visus 4300 elektriskos Fisker 1

ASV elektromobiļu ražotājam Fisker nav izdevies izvairīties no bankrota – nepatīkamais likvidācijas process ir sācies, taču viena laba ziņa tomēr ir – ir atrasts pircējs, kas gatavs iegādāties visus 4300 vēl nepārdotos Ocean automobiļus. Lasīt vairāk

 

Uz Liepājas šosejas vieglā un kravas auto sadursmē bojā gājuši trīs cilvēki; satiksme bloķēta 16

Šodien smagās un vieglās automašīnas sadursmē Saldus novada Blīdenes pagastā gājuši bojā trīs cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Madara Šeršņova. Lasīt vairāk

 

Līgo dienā pie stūres pieķerti 20 dzērājšoferi 1

Līgo dienā Latvijā aizturēti 20 dzērājšoferi un viens vadītājs narkotisko vielu iespaidā, aģentūru LETA informēja Valsts policija Lasīt vairāk

 

Beidzot atradu, kur Eiropā degviela dārgāka nekā Latvijā; dīzelis 1.659 un 95 benzīns 1.789 EUR (+ VIDEO) 12

Tad nu vienreiz dārgāk nekā Latvijā! - iAuto uzpilda degvielu Itālijā un piedzīvo pārsteigumu, jo ceļojot pa Eiropu, reti nācies uzpildīt auto ar degvielu, kas maksā dārgāk nekā tas ir Latvijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti